Χτίζοντας ταυτότητα – Σχολή ανήσυχων γονέων

Χτίζοντας ταυτότητα – Σχολή ανήσυχων γονέων


Συγγραφέας
Αθανάσιος Αλεξανδρίδης


Το τρίτο βιβλίο της σειράς Σχολή ανήσυχων γονέων, δίνει μια άλλη οπτική στο ζήτημα της ουσιαστικής ενίσχυσης της ταυτότητας του παιδιού, έτσι ώστε αυτή να εναρμονίζεται με την κοινωνία και την οικογένεια. Ένα βιβλίο για τους γονείς, τους παιδαγωγούς, τους ειδικούς της ψυχικής υγείας και, γενικότερα, τους «χτίστες ταυτότητας».

Το Χτίζοντας ταυτότητα, προέκυψε, όπως και τα άλλα δύο βιβλία της σειράς «Σχολή ανήσυχων γονέων», από μαγνητοφωνημένες βραδινές συζητήσεις του συγγραφέα με μια ομάδα γονέων. Ανήσυχων για αυτά που συμβαίνουν στα παιδιά τους, στο σπίτι, στο σχολείο, στην κοινωνία. Ανήσυχων επειδή δεν επαναπαύονται αλλά ζητούν να μάθουν.

Πρόκειται για ένα «ανοιχτό» βιβλίο, χωρίς ιδεολογικούς ή άλλους φραγµούς, που συζητά τα θέµατα της παιδικής κατάστασης και της οικογενειακής λειτουργίας µέσα σε µια ρευστή κοινωνική πραγµατικότητα. Παράλληλα, επιχειρεί να προσφέρει γνώσεις και δρόµους σκέψης για το πώς θα µπορούσε να υποστηριχτεί το χτίσιµο της ταυτότητας του παιδιού ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της οικογένειας και της κοινωνίας χωρίς να είναι κάποιος επιδερµικός ρόλος αλλά µια ταυτότητα ριζωµένη στον βαθύ και πραγµατικό εαυτό του.

Η πορεία για την αναγνώριση των ζητηµάτων του παιδιού δεν µπορεί να είναι παραγωγική παρά µόνο αν περνά µέσα από την αναγνώριση του τι αυτά τα ζητήµατα ανακαλούν και προκαλούν στους γονείς. Αυτό είναι που ορίζει και τη στάση τους απέναντι στην αναδυόµενη προσωπικότητα του παιδιού. Μέσα από αυτό το πρίσµα γίνονται οι συζητήσεις από τις οποίες προέκυψε το βιβλίο, µε αυτή την ψυχοδυναµική ψυχαναλυτική θεώρηση ορίζονται οι απαντήσεις.

Διαβάστε ένα απόσπασμα ΕΔΩ

Κυκλοφορεί 13 Μαΐου 2019


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Αθανάσιος Αλεξανδρίδης είναι ψυχίατρος, παιδοψυχίατρος, ψυχαναλυτής. Από την Εικόνα του σώματος των σχιζοφρενών (1982) μέχρι σήμερα έχει ανακοινώσει και δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό εργασιών σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, περιοδικά και βιβλία. Κύριοι τομείς των ενδιαφερόντων του είναι η ψυχοπαθολογία των ψυχώσεων, των αρχαϊκών τραυμάτων και των ψυχοσωματικών αποδιοργανώσεων, η ψυχογλωσσολογία και η αισθητική. Από το 1992, με τη συστηματική παράλληλη έκδοση της ποιητικής του παραγωγής, δημοσιοποιεί και τον επέκεινα της σκέψης λόγο του.

Βιβλία του Αθανάσιου Αλεξανδρίδη στον Ίκαρο:
Σχολή ανήσυχων γονέων: Παιδικοί φόβοι (2018), Παιδί και γονείς/ Ψυχολογία
Σχολή ανήσυχων γονέων: Παιδικοί έρωτες (2017), Παιδί και γονείς/ Ψυχολογία
Ο Πέτρος είναι ο λύκος (2016), Ψυχανάλυση
Αλγόρυθμος (2016), Ποίηση
Φύση και λόγος στην ψυχανάλυση (2011), Ψυχανάλυση
Υπέρθλιψη (2011), Ποίηση
SMS (2008), Ποίηση
Η βία (2007), Ψυχανάλυση
Όροι της βεβαιότητος (2006), Ποίηση

> Περισσότερες πληροφορίες για τα βιβλία του Αθανάσιου Αλεξανδρίδη στον Ίκαρο μπορείτε να μάθετε εδώ: http://ikarosbooks.gr/authors/alexandridis


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΚΑΡΟΣ

Σειρά: Σχολή ανήσυχων γονέων
Κατηγορία: Παιδί και Γονείς, Ψυχολογία
ISBN: 978-960-572-280-7


Σχολιάστε εδώ