Μ. Καρακλιούμη: Κινδυνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ να μη βγάλει δημάρχους σε καμία μεγάλη πόλη!

Μ. Καρακλιούμη: Κινδυνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ να μη βγάλει δημάρχους σε καμία μεγάλη πόλη!


Της
ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ
Πολιτικής Αναλύτριας – RASS


Σε λίγες μέρες θα ψηφίσουμε δημάρχους και περιφερειάρχες. Για την ακρίβεια θα ψηφίσου­με δημάρχους, διότι αυτό το επίπεδο διοίκησης καταλαβαίνουμε πιο κοντά μας. Η φράση «τα παράπονά σου στον δήμαρχο» συνοψίζει την αντίληψη του πολίτη για την Αυτοδιοίκηση.

Ποια όμως είναι τα χαρακτηριστικά αυτών των εκλογών; Γίνονται σε μια περίοδο όπου το κυβερνητικό κόμμα βρίσκεται σε αποδρομή, αλλά αφήνει πίσω του την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση, ως παράγωγο των ιδεολογικών του θέσεων και ουχί της διαχειριστικής του ε­μπειρίας.

Και εδώ ξεκινά το παρατράγουδο, με μια ω­ραία φράση στο πλαίσιο του να ’χαμε να λέγαμε. Σύμφωνα με τον τότε υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, «με την εφαρμογή της α­πλής αναλογικής δίνουμε χώρο στη διαφάνεια, τη συλλογικότητα και τη συμμετοχή. Όλα αυτά θα συμβάλουν στην αναγέννηση της Αυτοδιοίκησης και σε καμία περίπτωση στη διάλυσή της».

Σήμερα, λίγες εβδομάδες πριν από την αναμέτρηση του πρώτου γύρου, η απλή αναλογική έχει πυροδοτήσει τις φιλοδοξίες των υποψηφίων, που προσβλέπουν στην προσωπική τους αναρ­ρίχηση. Συνήθης φράση: «Θα είμαι υποψήφιος και αν γίνω δημοτικός σύμβουλος, πού ξέρεις, μπορεί να με κάνει αντιδήμαρχο αν με έχει ανάγκη». Κάπως έτσι λοιπόν θα νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη διάλυσης της χώρας και η Αυτοδιοίκηση θα συναλλάσσεται ακόμη και για την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Αυτή η πραγματικότητα ήταν γνωστή στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά την ισχνή διοικητική του εμπειρία. Προχώρησε όμως στο νομοθέτημα, διότι η ιδεοληψία προηγείται της χώρας. Έτσι σήμερα κινδυνεύει να μην αναδείξει δήμαρχο σε καμία μεγάλη πόλη.

Την Αθήνα την έχει χαμένη, καθώς ο Κώστας Μπακογιάννης θα πάρει πρώτος το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο, ευχόμενος ότι ο θυμός των πολιτών στα Εξάρχεια για τη Μονμάρτρη που δημιούργησε η κυβέρνηση ή για το ανεξέλεγκτο Airbnb στις γειτονιές ακόμη και του Κολωνακίου δεν θα εξοργίσει τόσο τους πολίτες για να αναδείξουν δεύτερο τον Ηλία Κασιδιάρη.

Στο μεγάλο λιμάνι η άστοχη επιλογή του Νίκου Μπελαβίλα θα αναδείξει τον Νίκο Βλαχάκο σε αντίπαλο του Γιάννη Μώραλη, ενώ στη συμπρωτεύουσα ούτε λόγος να γίνεται για την υποψηφιότητα της Κατερίνας Νοτοπούλου, που θα μείνει εκεί όπου ξεκίνησε.

Άλλες πόλεις δεν φαίνεται να μπορούν να διασώσουν τη χαμένη πολιτική τιμή του ΣΥΡΙ­ΖΑ. Ίσως η Λάρισα να αναδείξει ξανά δήμαρχο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο Μαρούσι φαίνεται να
προκρίνεται για τον δεύτερο γύρο ο νυν α­ντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθήνας.

Για τις περιφέρειες δεν θα μιλήσουμε. Ο β’ βαθμός Αυτοδιοίκησης ξεκίνησε πολλά υποσχόμενος το 2010, όπου θα αναδείκνυε «μικρούς πρωθυπουργούς», αντ’ αυτού έχει αναδείξει μικροκομματικούς καιροσκόπους που νομίζουν ότι διοικούν το βασίλειο της Δανιμαρκίας, προ­σποιούμενοι τους σπουδαίους.

Στη χώρα όπου η κρίση ανέτρεψε την πραγ­ματικότητα και τις ζωές των πολιτών, το πολιτικό σύστημα δεν ανέδειξε τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας να το διοικήσουν, αλλά τους πρόθυμους ανεπαρκείς.


Σχολιάστε εδώ