Τελετή έναρξης των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας 2019»

Τελετή έναρξης των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας 2019»

Σε εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκε προχθές, η τελετή έναρξης των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας 2019», στην πλατεία Αλεξάνδρας.

Οι «Ημέρες Θάλασσας», είναι ένας θεσμός που γιορτάζεται από τις 3 έως τις 12 Μαΐου 2019, στον Πειραιά για 5η συνεχόμενη χρονιά και διοργανώνεται από τον Δήμο Πειραιά σε συνεργασία με δεκάδες φορείς και συλλόγους της πόλης.

Οι «Ημέρες Θάλασσας» προσφέρουν ένα δεκαήμερο δωρεάν εκδηλώσεων για όλους, μικρούς και μεγάλους, με επίκεντρο τη θάλασσα και τον Πειραιά και με άξονες τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, τη ναυτιλία, τον αθλητισμό και τη ψυχαγωγία. Περιλαμβάνουν ξεναγήσεις, εκθέσεις εικαστικών, δράσεις που προβάλλουν τις παραδόσεις και τους τόπους των συλλόγων που δραστηριοποιούνται στον Πειραιά, αλλά και δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα, διαλέξεις και συνέδρια, αθλητικά δρώμενα και πάρτι.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του τόνισε:

«Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστώ για την παρουσία σας, στην τελετή έναρξης των Ημερών Θάλασσας 2019.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι και προσωπικά είμαι χαρούμενος, αλλά και υπερήφανοι για τις Ημέρες Θάλασσας, διότι καταφέραμε να τις καθιερώσουμε ως θεσμό στην πόλη μας και να τον αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία, που ήταν το ζητούμενο, αλλά και το πιο σημαντικό.

Στην ουσία αυτό που κάναμε ήταν να αξιοποιήσουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κατά την άποψή μου τουλάχιστον, την ευκαιρία που μας δόθηκε το 2015, όταν ο Πειραιάς είχε επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φιλοξενήσει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας. Η επιτυχία εκείνης της διοργάνωσης αφορά στην απόφασή μας να πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή ολόκληρης της πόλης και όχι με μια σειρά εκδηλώσεων του Δήμου. Η ανταπόκριση των πολιτών και των φορέων ήταν σπουδαία, ήταν συγκινητική και μας ώθησε να επαναλάβουμε αυτή τη γιορτή στην πόλη, με αποτέλεσμα σήμερα να εγκαινιάζουμε για πέμπτη συνεχή χρονιά τις Ημέρες Θάλασσας, εδώ στην πλατεία Αλεξάνδρας, η οποία ανακαινίστηκε προσφάτως μετά από δωρεά του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Οι Ημέρες Θάλασσας αποτελούν για εμάς έναν θεσμό, ο οποίος αντικατοπτρίζει την εξωστρέφεια που πρέπει να έχει μια πόλη σαν τον Πειραιά. Μια πόλη λιμάνι, ανοιχτή σε ανθρώπους και νέες ιδέες, μια πόλη, στην οποία η Δημοτική Αρχή, οι φορείς και οι πολίτες συνεργάζονται, συναποφασίζουν και ενώνουν δυνάμεις για το καλό του Πειραιά. Είναι το “η ισχύς εν τη ενώσει” στην πράξη.

Είναι μια διοργάνωση η οποία ενώνει όλους τους συμμετέχοντες κάτω από έναν κοινό σκοπό. Την ανάδειξη των δυνατοτήτων που προσφέρει η θάλασσα στην πόλη του Πειραιά σε όλα τα επίπεδα, ιστορικό, πολιτιστικό, αθλητικό, εκπαιδευτικό, αναπτυξιακό. Να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο το συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης μας, τη θάλασσα και τους ανθρώπους της.

Είναι επίσης μια ευκαιρία για όλους εμάς, για όλους τους Πειραιώτες να περάσουμε ένα όμορφο δεκαήμερο στην πόλη μας με πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και να διασκεδάσουμε σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα που τόσο έχουμε ανάγκη.

Φυσικά και φέτος θα επαναληφθούν οι σταθερές και απολύτως επιτυχημένες δράσεις των προηγούμενων ετών τις οποίες ο κόσμος αναμένει με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αναφέρομαι στις επισκέψεις των πολιτών – Πειραιωτών και μη στην τριήρη του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία για ακόμα μια χρονιά ήρθε από χθες στον Πειραιά για τις Ημέρες Θάλασσας και έχει δέσει εδώ απέναντί μας στη Μαρίνα Ζέας.

Αναφέρομαι στο καθιερωμένο πλέον street party στην Τρούμπα. Μια δράση που από τον πρώτο χρόνο των Ημερών Θάλασσας προκάλεσε αίσθηση και η οποία προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες.

Συνέβαλε μάλιστα σημαντικά στην αναβάθμιση της περιοχής και στο γεγονός ότι πλέον αποτελεί ένα πόλο έλξης και μια σημαντική μικροοικονομία στην πόλη μας με περίπου 1.000 νέες θέσεις εργασίας. Φέτος το street party στην Τρούμπα μετά από αίτημα των επιχειρηματιών γίνεται διήμερο, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαΐου.

Περιλαμβάνονται και φέτος ξεναγήσεις σε ιστορικά μνημεία και πλοία, όπως είναι το Hellas Liberty, εικαστικές εκθέσεις, δράσεις που προβάλλουν τις παραδόσεις και τους τόπους των συλλόγων που δραστηριοποιούνται στον Πειραιά, όπως είναι οι Χοροί της θάλασσας στο Βεάκειο Θέατρο και φυσικά πολλές δράσεις για παιδιά, μεταξύ των οποίων παραστάσεις Καραγκιόζη, διηγήσεις παραμυθιών με θέμα τη θάλασσα, αλλά και άλλες.

Στο φετινό πρόγραμμα των Ημερών Θάλασσας έχουμε εντάξει μια σειρά εκδηλώσεων από φορείς που δραστηριοποιούνται με άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως είναι το Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πειραιά και η Εταιρία Ψυχοκοινωνικών Μελετών, που εκπαιδεύει κυρίως άτομα με ψυχική νόσο, νοητική αναπηρία και αυτισμό, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς, καθώς δίνεται η ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους να συμμετέχουν ενεργά στη μεγάλη γιορτή του Πειραιά.

Παράλληλα, έχουμε και τους κλασσικούς ιστιοπλοϊκούς αγώνες με την συνεργασία των μεγάλων ναυταθλητικών συλλόγων της πόλης μας και εκ των κορυφαίων της χώρας.

Ακόμα μια νέα και πρωτότυπη δράση είναι η φωτιστική εγκατάσταση στον Πύργο του Πειραιά. Από σήμερα το βράδυ και για όλη τη διάρκεια των Ημερών Θάλασσας οι Πειραιώτες και όσοι έρχονται με τα καράβια, θα βλέπουν στον Πύργο με φωτεινά γράμματα τη φράση «ΥΓΡΗ ΨΥΧΗ» που μεταφέρει συμβολικά το μήνυμα ότι η θάλασσα αλλά και οι άνθρωποί της, είναι η ψυχή της πόλης του Πειραιά.

Μάλιστα αυτό συμβαίνει τυχαία σήμερα που είναι μια σημαντική ημέρα για την αξιοποίηση του Πύργου, αφού ο διαγωνισμός είναι πλέον στον “αέρα” και αισιοδοξούμε τις επόμενες 30 ημέρες να υπάρξει τελικός ανάδοχος, έστω και μετά από 46 χρόνια από την κατασκευή του, προκειμένου να αξιοποιηθεί αυτό το μεγάλο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου μας.

Οι Ημέρες Θάλασσας είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να προβάλλουμε την πόλη μας και να προσελκύσουμε επισκέπτες από κάθε γωνιά της Αττικής. Σκοπός μας ήταν και είναι να έρθει όσο τον δυνατόν περισσότερος κόσμος στον Πειραιά αυτές τις ημέρες, κάτι το οποίο επιδιώκουμε προσθέτοντας κάθε χρόνο νέες και πρωτότυπες εκδηλώσεις, οι οποίες είναι δωρεάν και απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους. Σκοπός μας από την πρώτη στιγμή ήταν και παραμένει να γίνει ο Πειραιάς Προορισμός, πολιτιστικός, αθλητικός και τουριστικός προορισμός. Αυτό το πετυχαίνουμε βήμα-βήμα.

Έχουμε ξαναπεί ότι για να γίνει η πόλη μας τουριστικός προορισμός χρειάζεται δουλειά από πολλούς φορείς. Από τον Δήμο, από την Περιφέρεια, από το ΕΒΕΠ, από τον Εμπορικό Σύλλογο, από τους επιστημονικούς συλλόγους, τους τοπικούς φορείς, τους κατοίκους.

Όλοι μαζί πρέπει να δουλέψουμε με ένα στρατηγικό πλάνο, το οποίο έχουμε καταρτίσει και έχει εγκριθεί από τον ΕΟΤ, ώστε η πόλη αυτή να γίνει από πέρασμα προορισμός.

Πριν 5 χρόνια ξεκινήσαμε μαζί με τον Ολυμπιακό και τον Βαγγέλη Μαρινάκη, μια πολύ μεγάλη προσπάθεια με την τουριστική καμπάνια «Destination Piraeus». Είναι χαρακτηριστικό ότι μοιράστηκαν περίπου 2 εκατομμύρια έντυπα για να διαφημίσουμε την πόλη του Πειραιά, την ιστορική της διαδρομή, τον πολιτιστικό και τον αθλητικό μας πλούτο, τις ακτογραμμές μας, τα σπουδαία μνημεία μας. Μένει πολύ δουλειά να γίνει ακόμα. Δεν μπορεί μια πόλη που δεν ήταν στο παγκόσμιο τουριστικό χάρτη να γίνει προορισμός σε τρία –τέσσερα ή πέντε χρόνια. Δουλεύουμε με ένα συγκεκριμένο πλάνο, ξέρουμε τι θέλουμε να πετύχουμε και νομίζω με σκληρή δουλειά και όλοι μαζί, «η ισχύς εν τη ενώσει», θα τα καταφέρουμε.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά, όλους εσάς που έχετε ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας και έχετε γίνει κοινωνοί στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουμε, ώστε να αναδείξουμε και να προβάλλουμε τον Πειραιά μας.

Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα δώσουμε για ακόμα μια χρονιά τον καλύτερό μας εαυτό.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Νόνη Δούνια, η οποία σε κάθε κάλεσμα όλα αυτά τα πέντε χρόνια με πολύ κέφι και μεράκι ήρθε στις εκδηλώσεις μας και βοήθησε με την παρουσία της. Καλή επιτυχία στις Ημέρες Θάλασσας και σε όλους μας. Να είστε καλά».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης, στον σύντομο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων επεσήμανε:

«Οι Ημέρες Θάλασσας είναι μία νέα κατάκτηση της πόλης και των φορέων της. Είναι ένα μέσο να προβάλουμε την πόλη. Το έχουμε ανάγκη γιατί θέλουμε η πόλη αυτή να εξελιχθεί σε ένα διακριτό, αυτόνομο πόλο πολιτισμού,

τουρισμού, ναυτιλίας και οικονομικής ανάπτυξης. Οι Ημέρες Θάλασσας είναι μία εξωστρέφεια για την πόλη. Και εδώ συναντιούνται πάρα πολλά γεγονότα υπερτοπικού χαρακτήρα. Συγκεντρώνονται ιδέες, απόψεις, νέες προτάσεις που τις χρειαζόμαστε όλες. Γιατί θέλουμε από μια μεγάλη δεκαετία υποχώρησης να πάμε αντίστροφα. Να πάμε σε μια νέα πορεία αποκλιμάκωσης των προβλημάτων».

Στην τελετή έναρξης των Ημερών Θάλασσας 2019, συμμετείχαν η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά, το Μουσικό Σχολείο Πειραιά και το Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά.

Την τελετή έναρξης των εκδηλώσεων των «Ημερών Θάλασσας», παρουσίασε η γνωστή Πειραιώτισσα παρουσιάστρια κα Νόνη Δούνια.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν:

Ο ιδιοκτήτης της Π.Α.Ε. Ολυμπιακός και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά κ. Βαγγέλης Μαρινάκης.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (Ε.Β.Ε.Π.) κ. Βασίλης Κορκίδης. Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Νίκος Μανεσιώτης. Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» κ. Θεόδωρος Τσόντος. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκτελωνιστών Πειραιώς – Αθηνών κ. Ανδρέας Βροντάκης. Η Πρόεδρος του Μορφωτικού-Φυσιολατρικού Κοινωνικού Συλλόγου «Φοίβος» Πειραιά κα Δήμητρα Γκλεζάκου, εκπρόσωποι φορέων που συμμετέχουν στις «Ημέρες Θάλασσας 2019» και πλήθος κόσμου.


Σχολιάστε εδώ