Φλέγεται η Γάζα – Ανεβαίνει το θερμόμετρο σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή

Φλέγεται η Γάζα – Ανεβαίνει το θερμόμετρο σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή

Ύστερα από εβδομάδες σιωπηρής έντασης, ήρθε η έκρηξη. Περίπου 400 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία δύο 24ωρα, οι περισσότερες από το βράδυ του Σαββάτου, από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, που απαντά με συνεχείς, σφοδρές αεροπορικές επιδρομές.

Το ξέσπασμα της βίας ήρθε την ώρα που η Αίγυπτος επιχειρούσε να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ πυροδότησε και την εμπλοκή της Τουρκίας, που κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις «δυσανάλογες ενέργειες» του Τελ Αβίβ, συνεχίζοντας παράλληλα η ίδια να «ανάβει φωτιές» στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλα αυτά την ώρα που ανεβαίνει το θερμόμετρο και ανάμεσα στο Ιράν και τους συμμάχους των ΗΠΑ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε σήμερα από τον στρατό της χώρας να συνεχίσει τα μαζικά πλήγματα εναντίον στόχων της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ σε αντίποινα για τις ρουκέτες που εκτοξεύονται από τον παλαιστινιακό θύλακα, αλλά και να ενισχύσει την παρουσία του γύρω από αυτόν.

«Έδωσα εντολή στον στρατό να συνεχίσει τα μαζικά πλήγματα εναντίον των τρομοκρατών στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησα να ενισχυθούν οι δυνάμεις γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας με άρματα μάχης, πυροβολικό και δυνάμεις του πεζικού» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός.

Δέκα νεκροί, μεταξύ των οποίων έξι μαχητές της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, αλλά και ένα μωρό, όπως και η έγκυος μητέρα, του, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός μεταξύ των Παλαιστινίων. Ένας Ισραηλινός έπεσε  επίσης νεκρός. Ο θάνατος της εγκύου και του βρέφους έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις. Η Χαμάς κάνει λόγο για βομβαρδισμός της κατοικίας της οικογένειας από τον ισραηλινό στρατό. Οι ισραηλινές αρχές αρνούνται κατηγορηματικά ότι συνέβη κάτι τέτοιο και υποστηρίζουν ότι σκοτώθηκαν από ρουκέτα της Χαμάς, που έσκασε κατά λάθος μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ένας Ισραηλινός έχει επίσης πέσει νεκρός στις συγκρούσεις του τελευταίου 24ωρου. Το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ έχει προγραμματίσει έκτακτη σύσκεψη για σήμερα, Κυριακή, προκειμένου να εκτιμήσει τις εξελίξεις, οι οποίες έρχονται παρομονές της Ημέρας Ανεξαρτησίας, αλλά και λιγότερο από δύο εβδομάδες, πριν η χώρα φιλεξονήσει χιλιάδες τουρίστες για τον διαγωνισμό της Eurovision.

Η παρέμβαση της Τουρκίας

Οι αεροπορικές επιδρομές κατεδάφισαν δύο πολυώροφα κτίρια. Το ένα εξ αυτών φιλοξενούσε τα γραφεία του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, γεγονός που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Τούρκου προέδρου. Ο Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις και διεμήνυσε πως το Anadolu θα συνεχίσει να ενημερώνει τον κόσμο για τις ισραηλινές ωμότητες.

«Η Τουρκία και το πρακτορείο Anadolu θα συνεχίσουν να ενημερώνουν τον κόσμο για την ισραηλινή τρομοκρατία και τις ωμότητες στη Γάζα και άλλες περιοχές της Παλαιστίνης παρά τις επιθέσεις αυτές» έγραψε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν σε ανάρτησή του στο Twitter.  Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Anadolu σημείωσε ότι «θα συνεχίσουμε να να ενημερώνουμε για τον δίκαιο αγώνα της Παλαιστίνης και την επιθετικότητα του Ισραήλ».

Πηγή+Φωτό: naftemporiki.gr


Σχολιάστε εδώ