Έκρυβαν τους νεκρούς στο Μάτι

Έκρυβαν τους νεκρούς στο Μάτι

Αποκάλυψη-βόμβα το ντοκιμαντέρ του Αλέξη Παπαχελά, που συγκλονίζει

-Για να μη χαλάσει η φιέστα με τον Τσίπρα
-Την ώρα που καίγονταν άνθρωποι, αυτοί έπαιζαν θέατρο

Σοκαρισμένη παραμένει η ελληνική κοινωνία μετά τις νέες αποκαλύψεις για όσα κωμικοτραγικά συνέβησαν τις πρώτες κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς στο Μάτι, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 102 άνθρωποι.

Τα ντοκουμέντα που έφερε στο φως το ντοκιμαντέρ του Αλ. Παπαχελά στον ΣΚΑΪ επιβεβαίωσαν το κοινό αίσθημα:

Πρώτον, για το «αλαλούμ» που επικράτησε, την έλλειψη σχεδιασμού – συντονισμού που υπήρξε μεταξύ των εμπλεκομένων (τοπική αυτοδιοίκηση, πυροσβεστική, αστυνομία), αλλά και την ανικανότητά τους να αντιμετωπίσουν μια έκτακτη κατάσταση.
Δεύτερον, και κυριότερο, την αδράνεια και την αμηχανία της κυβέρνησης σε πρώτη φάση και σε δεύτερη την επικοινωνιακή διαχείριση μιας τραγωδίας εθνικών διαστάσεων. Με αποκορύφωμα το γεγονός ότι έφτασαν στο σημείο να κρύψουν –ενώ το γνώριζαν καλά– ότι υπήρχαν νεκροί προκειμένου να μη χαλάσουν τη «φιέστα» που στήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού.

Οι μαρτυρίες που υπήρχαν στο ντοκιμαντέρ επιβεβαίωσαν το γεγονός αυτό, εκθέτοντας στον μέγιστο βαθμό την κυβέρνηση αλλά και προσωπικά τον Αλ. Τσίπρα. Ότι «έπαιξαν θέατρο» σε ζωντανή μετάδοση την ίδια στιγμή που δεκάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας έχαναν τη ζωή τους με φρικτό τρόπο σε διάφορα σημεία της περιοχής. Η μαρτυρία ενός εκ των υπευθύνων («έχει νεκρούς, αλλά δεν τους ανακοινώνουν») πριν καν αρχίσει η σύσκεψη με τον πρωθυπουργό προκαλεί σοκ. Όπως και η ενημέρωση στελέχους της πυροσβεστικής προς την ηγεσία του σώματος: «Έχει καεί πολύς κόσμος, να ξέρεις, έχει καεί κόσμος».

«Γνώριζα για τους νεκρούς, αλλά δεν ενημέρωσα τον πρωθυπουργό διότι οι πληροφορίες ήταν ασαφείς», υποστήριξε την επομένη της προβολής του ντοκιμαντέρ ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας.
Τι άλλο προέκυψε από το ντοκιμαντέρ; Ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έκαναν κακή εκτίμηση της πορείας της φωτιάς και καθυστέρησαν να αντιδράσουν, να κινηθούν προληπτικά και να εκκενώσουν την περιοχή πριν φτάσει η πυρκαγιά. Επίσης, δεν υπήρχαν εναέρια πυροσβεστικά μέσα, καθώς είχαν μεταφερθεί στην περιοχή της Κινέτας, ο αριθμός των πυροσβεστών ήταν μικρός για τα δεδομένα της πυρκαγιάς, ενώ δεν υπήρχε κεντρικός συντονισμός. Από την άλλη, η Αστυνομία δεν έδωσε τις σωστές οδηγίες με συνέπεια εκατοντάδες άνθρωποι να εγκλωβισθούν στα στενά της περιοχής, με αποτέλεσμα ορισμένοι εξ αυτών να καούν στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την πύρινη λαίλαπα. Αποσπάσματα από τις επικοινωνίες μεταξύ των υπευθύνων τα πρώτα κρίσιμα λεπτά, όπως «χάνεται η μπάλα…», «χαμός γίνεται… δεν ξέρει το δεξί χέρι τι κάνει το αριστερό», «η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου…», αποτυπώνουν το κλίμα σύγχυσης και πανικού που επικράτησε.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση εξέφρασε την έκπληξη και την αγανάκτησή της για όσα συνέβησαν, αλλά κυρίως για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην πυρκαγιά. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος κατέφυγε σε θεωρίες συνωμοσίας, αφού συνέδεσε την προβολή του ντοκιμαντέρ με τις ευρωεκλογές, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει σαφείς απαντήσεις-εξηγήσεις για όσα τρομακτικά έφερε στο φως το ντοκιμαντέρ, τα οποία εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας δεν θεώρησε σκόπιμο να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, συνέχισε την περιοδεία του στην Κρήτη, με γλέντια, χορούς και μαντινάδες από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π. Πολάκη, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, μετείχε στη σύσκεψη-παρωδία το βράδυ της πυρκαγιάς στο Μάτι.


Σχολιάστε εδώ