6.500 καπνοπαραγωγοί στη Ροδόπη κινδυνεύουν

6.500 καπνοπαραγωγοί στη Ροδόπη κινδυνεύουν

Η κλιματική αλλαγή οδηγεί τα τελευταία χρόνια σε σοβαρές ανακατατάξεις και μοιραία και μετακινήσεις για τους καπνοκαλλιεργητές –στην πλειοψηφία τους μέλη της μειονότητας–, που βλέπουν το ήδη μικρό εισόδημά τους να συρρικνώνεται απελπιστικά. Μόνη διέξοδος η μετανάστευση.

Τα 11 περίπου στρέμματα που αναλογούν στους 6.500 καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης, τα οποία μεταφέρονται από γενιά σε γενιά και από οικογένεια σε οικογένεια, μπορεί να μην αποτελούσαν ένα γερό οικογενειακό εισόδημα, ήταν όμως μια παραδοσιακή αγροτική ασχολία, σε πολλές περιπτώσεις και συνήθεια, η οποία γινόταν με υπομονή και μεράκι.

Άλλωστε η ποικιλία «Μπασμάς» που καλλιεργείται στη Ροδόπη δεν άφηνε περιθώρια για πειραματισμούς ή ακόμα και αλλαγή πορείας.

Η άριστη ποιότητα… φώτιζε ανά διαστήματα την κοινότητα των καπνοπαραγωγών, προσφέροντας, πέραν του σταθερού εισοδήματος, και γόητρο…

Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει. Η μείωση των επιδοτήσεων από το 2010 οδηγεί σε αδιέξοδο τους καλλιεργητές, καθώς, λόγω των λιγοστών στρεμμάτων που καλλιεργούν, δυσχεραίνουν τη μετάβασή τους σε άλλη καλλιέργεια.

Η Κοινοπραξία Καπνοπαραγωγών Θράκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας τη στήριξη του καπνού με την αύξηση των επιδοτήσεων από 100 ευρώ που είναι σήμερα σε 150 ευρώ ανά στρέμμα.

Παράλληλα, ζητά τη δημιουργία ειδικών προγραμμάτων για τους καπνοπαραγωγούς, την αύξηση της υποστήριξης για τον καπνό από την εξισωτική, καθώς και την υψηλότερη στήριξη ανά στρέμμα για τις μικρές γεωργικές επιχειρήσεις.

Και ενώ επίκειται η συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, οι καλλιεργητές αφήνουν τα χωράφια και παίρνουν τον δρόμο της μετανάστευσης, προς αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης…

Μόνον ένας…

Γεγονός είναι ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέ­χθηκαν στη Θράκη δεν έβγαλαν φθόγγο περί του θέματος της Νομικής…

Το κομματικό… ναμάζι είναι προφανές, όπως προφανής (νομίζουμε) είναι και η γενικότερη αντίληψη των συγκεκριμένων ανθρώπων…

Όμως την έκπληξη έκανε ο… περιοδεύων βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ. Είναι ο μόνος βουλευτής στη Ροδόπη που μίλησε για το θέμα.

Τσουβάλιασμα…

Όχι ότι ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως, αλλιώς δεν θα περίμενε να μιλήσει στο παρά πέντε, δηλαδή, λίγο πριν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο και φυσικά δεν θα… τσουβάλιαζε το θέμα με όλα τα αντιπολιτευτικά αλλά και αυτά που προκρίνονται από τα γνωστά κέντρα που εκπροσωπεί…

«Αφού πρώτα “έλυσαν” τα προβλήματα της ανεργίας στη Θράκη με την επαναλειτουργία της ΕΝΚΛΩ και της ΣΕΛΜΑΝ, αφού “έλυσαν” τα προβλήματα των επαγγελματιών με την υπερφορολόγηση και το παρεμπόριο από τη Βουλγαρία, αφού “επέστρεψαν” τα οφειλόμενα στους επιχειρηματίες από το 12%, αφού “έδωσαν” στην κυκλοφορία τον κάθετο άξονα της Νυμφαίας για τα λεωφορεία προκειμένου να τονωθεί ο τουρισμός της Θράκης, αφού “έλυσαν” τα θέματα των μουφτειών, των βακουφίων και των συλλόγων της μειονότητας, αφού “έλυσαν” το πρόβλημα των δίγλωσσων νηπιαγωγείων, αφού “αποζημίωσαν” τους καπνοπαραγωγούς από τις περυσινές καταστροφές που κόστισαν το σύνολο σχεδόν της σοδειάς τους, αφού “σταμάτησαν” τη φυγή στο εξωτερικό εκατοντάδων συμπολιτών μας τα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια εξαιτίας της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αφού μας “χάρισαν στιγμές ανείπωτης χαράς” με την αναβάθμιση του ΔΠΘ μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων, ήρθε τώρα η στιγμή να πράξουν το αδιανόητο. Αυτό που δεν τόλμησαν όλες μαζί οι υπόλοιπες κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης. Να ιδρύσουν τέταρτη Νομική πέριξ των Αθηνών.

Η ντροπή τους ταιριάζει απόλυτα και θα τους συνοδεύει για πάντα.

Το Κίνημα Αλλαγής αποχώρησε από τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου ήδη από χθες για να μη συμπράξει σε αυτό το ανοσιούργημα.

Είχε εξάλλου από την αρχή δηλώσει η κοινοβουλευτική μας εκπρόσωπος Εύη Χριστοφιλοπούλου ότι “αυτό το νομοσχέδιο δεν βελτιώνεται. Μόνο καταργείται”».

Αυτή είναι η μόνη αντιπροσώπευση που έχουμε (και μας αξίζει;).

Έλλη Μητακίδου


Σχολιάστε εδώ