Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ξεκίνησε Ανταποδοτική Ανακύκλωση και ενισχύει την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των αποφυλακισμένων

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ξεκίνησε Ανταποδοτική Ανακύκλωση και ενισχύει την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των αποφυλακισμένων

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου» σε συνεργασία με τον Εθνικό Φορέα, Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.

Με το εν λόγω Πρόγραμμα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, γίνεται ανακύκλωση όλων των πλαστικών, μεταλλικών και γυάλινων συσκευασιών που καταναλώνονται εντός των χώρων και των εγκαταστάσεων που στεγάζονται οι Εισαγγελικές Υπηρεσίες όλης της χώρας, εκπληρώνοντας τη νομική υποχρέωση ανακύκλωσης των συσκευασιών, που απορρέει από το Νόμο 4496/2017.

Το συνολικό ποσό του ανταποδοτικού αντίτιμου (το οποίο είναι 3 € λεπτά ανά 1 συσκευασία) που παρέχει το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ για τις συλλεγόμενες συσκευασίες, θα ενισχύσει έναν εξαιρετικά σημαντικό κοινωνικό σκοπό, ο οποίος είναι η ενίσχυση των πόρων του:

√ Ν.Π.Ι.Δ. «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που σκοπός του είναι η επαγγελματική κατάρτιση φυλακισμένων και αποφυλακισμένων, η αποκατάσταση, η οικονομική συμπαράσταση, καθώς και η προετοιμασία και προώθηση της εν γένει κοινωνικής τους επανένταξης.

Σημειώνεται ότι η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) «Νέοι Ορίζοντες», ως Φορέας Αλληλέγγυας και Κοινωνικής Οικονομίας, που υλοποιεί σχέδιο δράσης προκειμένου άνεργοι αποφυλακισμένοι να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, θα αναλάβει τη συλλογή και μεταφορά για ανακύκλωση των συσκευασιών, που καταναλώνονται εντός των Εισαγγελικών Υπηρεσιών όλης της χώρας, στα «σπιτάκια ανακύκλωσης» αλλά και στα «Πάρκα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης».

Το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου», που αποτελεί την έναρξη υλοποίησης του οράματος της Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρίας Ξένης Δημητρίου-Βασιλοπούλου, αποτελεί την εφαρμογή μιας Ολοκληρωμένης Καινοτόμου Δράσης που συνδυάζει τη βοήθεια και την προσφορά τόσο προς το Περιβάλλον όσο και προς τον Άνθρωπο, η οποία εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου ανακυκλώνει στους ειδικούς κάδους της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης πριν την Υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του Εθνικού Φορέα της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ.

Οι ειδικοί κάδοι της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης συσκευασιών, με το υψηλό ανταποδοτικό κίνητρο 1 € =33 συσκευασίες, υπέρ των σκοπών του Ν.Π.Ι.Δ. Επάνοδος

Κεντρική φωτό: Από αριστερά: Ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών κύριος Μωραϊτάκης Ιωάννης, ο Γενικός Διευθυντής της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Συμμαχία για την Ελλάδα κύριος Γεώργιος Καλούδης, ο Πρόεδρος του Εθνικού συλλογικού συστήματος Ανταποδοτική Ανακύκλωση κύριος Παύλος Ραβάνης, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου, ο Πρόεδρος της Κοιν. Σ. Επ. Νέοι Ορίζοντες κύριος Παναγιώτης Φραγκιάς, η Διευθύντρια του Ν.Π.Ι.Δ. Επάνοδος κυρία Φωτεινή Μηλιώνη, ο Γενικός Διευθυντής της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης κύριος Ηλίας Μουσταΐρας και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών κύριος Βαγγέλης Ιωαννίδης 

———
Πληροφορίες για την Ανταποδοτική Ανακύκλωση και τα Πάρκα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης:

Η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ αποτελεί Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εξυπηρετεί αποκλειστικά το δημόσιο συμφέρον, το οποίο είναι εγκεκριμένο από την Ελληνική Πολιτεία για την ανακύκλωση συσκευασιών στη χώρα μας.

Η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ χρησιμοποιεί τα υψηλής τεχνολογίας «σπιτάκια της ανακύκλωσης», όπου οι πολίτες επιστρέφουν τις άδειες συσκευασίες τους, εφαρμόζοντας την ευρωπαϊκή απαίτηση για «Διαλογή στην Πηγή».

Παράλληλα, σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία, έχουν τεθεί συγκεκριμένοι εθνικοί ποσοτικοί στόχοι ανακύκλωσης, ενώ η μη επίτευξη αυτών θα οδηγήσει σε νέα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ανακύκλωση στη χώρα μας βρίσκεται σε μη ικανοποιητικά επίπεδα, είναι σαφές ότι απαιτούνται να ληφθούν άμεσες δράσεις προώθησης της ανακύκλωσης στη χώρα μας.

Για την επίτευξη των ποσοτικών στόχων ανακύκλωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την άμεση εφαρμογή «οικονομικών εργαλείων», ώστε να ενισχυθεί το κίνητρο συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Στο πλαίσιο αυτό και αξιοποιώντας τις υφιστάμενες καλές πρακτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ προέβη σε σημαντική αύξηση του ανταποδοτικού κινήτρου που προσφέρεται στους πολίτες ανά επιστρεφόμενη μεταλλική, πλαστική και γυάλινη συσκευασία «στα σπιτάκια της ανακύκλωσης», αφού πλέον προσφέρονται 3 € λεπτά ανά κάθε 1 επιστρεφόμενη συσκευασία.

Ως αποτέλεσμα, στα «σπιτάκια της ανακύκλωσης» οι «συσκευασίες μας έχουν αξία» και κερδίζουμε 1 € με την επιστροφή 33 συσκευασιών.

Σημαντικό μέρος της δράσης της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, αποτελεί η υλοποίηση Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή των νέων, κυρίως, ανθρώπων.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ δημιούργησε τα δύο πρώτα πανευρωπαϊκά Πάρκα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στους Αγίους Αναργύρους – Καματερό και στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ιδανικούς προορισμούς για τους νέους ανθρώπους, τους μαθητές και τις οικογένειές τους, που περιλαμβάνουν Πολυχώρο Ανακύκλωσης με Αυτόματα Μηχανήματα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Εντός των επόμενων ημερών, θα εγκαινιαστεί το 3ο Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στα Ιωάννινα.


Σχολιάστε εδώ