ΕΜΠ: Σαμποτάζ προκάλεσε το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη 2»

ΕΜΠ: Σαμποτάζ προκάλεσε το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη 2»

Σε έκρηξη οφείλεται το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη 2», που προκάλεσε μεγάλη ρύπανση στον Σαρωνικό και στις ακτές του Πειραιά και της Σαλαμίνας. Αυτό προκύπτει από το πόρισμα των 330 σελίδων του ΕΜΠ που παραδόθηκε πριν από λίγες μέρες και εντάχθηκε στην ογκωδέστατη δικογραφία που έχει σχηματισθεί από την Εισαγγελία Πειραιά.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά το «Π», που πριν από έναν χρόνο περίπου, τον περασμένο Ιούνιο, είχε αναφέρει από τη στήλη αυτή ότι οι πρώτες ενδείξεις πείθουν πως το ναυάγιο του συγκεκριμένου πλοίου προεκλήθη από έκρηξη.

Το πλοίο είχε υποστεί «ε­γκάρσιες άνισες παραμορφώσεις των τμημάτων των ελασμάτων εκατέρωθεν μιας ρωγμής προς το εσωτερικό του πλοίου». Το ρήγμα αυτό προκάλεσε την εισροή υδάτων στις δεξιές πλευρικές δεξαμενές έρματος Νο 3 και Νο 4 με αποτέλεσμα το πλοίο να λάβει κλίση αρχικά προς τα δεξιά και αργότερα και από την πρύμνη. Λόγω της κλίσης εισήλθαν νερά και από το πρυμναίο δεξιό φινιστρίνι με αποτέλεσμα να κατακλυσθεί το μηχανοστάσιο. Μετά απ’ αυτό το πλοίο έχασε παντελώς την ευστάθειά του και βυθίστηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα ερωτηματικά από εδώ και πέρα είναι πολλά και θα πρέπει να απαντηθούν από τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Όπως: Ποιοι προκάλεσαν την έκρηξη. Τι ήθελαν; Πού αποσκοπούσαν; Ήταν ξεκαθάρισμα λογαριασμών; Ήθελαν κάποιοι να κάνουν ζημιά στον πλοιοκτήτη;


Σχολιάστε εδώ