Δημήτρης Κουτσούμπας: Ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού

Δημήτρης Κουτσούμπας: Ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού

Ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αρχή της αποψινής ομιλίας στο Χαϊδάρι, είπε ότι «υποκλινόμαστε στη μνήμη όλων των θυμάτων της χούντας» .

Επισήμανε ότι «η στρατιωτική δικτατορία, που επιβλήθηκε την 21η Απρίλη 1967, ήταν μια μορφή της δικτατορίας του κεφαλαίου, μια άλλη μορφή άσκησης της καπιταλιστικής εξουσίας» και «απόδειξη, πως η αστική τάξη, προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πορεία των συμφερόντων της, δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να εναλλάσσει την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία με ανοιχτά δικτατορικές μορφές διακυβέρνησης».

Απόσπασμα από την ομιλία του:

Σήμερα, 52 χρόνια απ’ την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας, απ’ την αρχή της «μαύρης» επταετίας για το λαό μας τιμάμε, πρώτα απ’ όλα, όλους όσοι φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν, βασανίστηκαν στα μπουντρούμια της ΕΑΤ – ΕΣΑ και τα άλλα κολαστήρια, τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που αντιτάχθηκαν και αγωνίστηκαν ενάντια στους πραξικοπηματίες.

Υποκλινόμαστε στη μνήμη όλων των θυμάτων της χούντας. Σφίγγουμε το χέρι σε όλους όσοι αγωνίστηκαν, έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην πάλη κατά της δικτατορίας με την προκήρυξη, τα τρικ και τα συνθήματα, τον παράνομο Τύπο, που συμμετείχαν στις μεγάλες κινητοποιήσεις των φοιτητών, την κατάληψη της Νομικής, τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

Η στρατιωτική δικτατορία, που επιβλήθηκε την 21η Απρίλη 1967, ήταν μια μορφή της δικτατορίας του κεφαλαίου, μια άλλη μορφή άσκησης της καπιταλιστικής εξουσίας. Απόδειξη, πως η αστική τάξη, προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πορεία των συμφερόντων της, δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να καταφεύγει στο οποιοδήποτε μέσο, αντιδραστικό, αντιλαϊκό ή αυταρχικό, να εναλλάσσει την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία με ανοιχτά δικτατορικές μορφές διακυβέρνησης.

Η εξουσία και στα χρόνια της επταετίας παρέμεινε στα χέρια του ίδιου κράτους και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων οι οποίοι στήριξαν και στηρίχθηκαν πολύμορφα από τη δικτατορία.

Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του Παπαδόπουλου μιλώντας μπροστά στους εφοπλιστές: «Έλθετε προς ημάς και πέστε μας τι θέλετε. Εκ προοιμίου σας βεβαιώ, ότι η κυβέρνησις θα σας το δώση».

Η χούντα ήταν ένα καθεστώς τρόμου. Απ’ την πρώτη μέρα έγιναν χιλιάδες συλλήψεις, χύθηκε το πρώτο αίμα. Τουλάχιστον δύο ήταν οι νεκροί την 21η Απριλίου, ο 15χρονος Βασίλης Πεσλής και η Μαρία Καλαβρού.

Ανάμεσα στα «έργα και τις ήμερες» της χούντας, ξεχωρίζει το χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο, που έδωσε το έναυσμα για την τουρκική εισβολή στο νησί. Το έγκλημα στην Κύπρο, σε συνδυασμό με τον αγώνα που έδωσε ο λαός μας, οδήγησε στην κατάρρευση της χούντας.

Θυμίζουμε ότι και εκείνα τα χρόνια, ήταν ισχυρές οι φωνές της ηττοπάθειας, εκείνων που έλεγαν πως η χούντα θα καθίσει για δεκαετίες στο σβέρκο του λαού αλλά και οι φωνές του συμβιβασμού, ιδιαίτερα όταν η χούντα προσπάθησε να μασκαρευτεί με τη λεγόμενη «φιλελευθεροποίηση» του Μαρκεζίνη, όπως οι πρόγονοι του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ. Είναι οι ίδιοι που τώρα έχουν κάνει σημαία τους την «αναγκαία προσαρμογή».

Αποδείχτηκε ότι κανένας μηχανισμός καταστολής και βίας, όσο και αν εμφανίζεται ως παντοδύναμος και αιώνιος, δεν μπορεί τελικά να αντιμετωπίσει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα του εργατικού – λαϊκού κινήματος.

Εμπνεόμαστε απ’ την ιστορία της αντιδικτατορικής πάλης, διδασκόμαστε, έχουμε τη δύναμη, μπορούμε να κάνουμε την πραγματική διαφορά!

Μπορούμε να γκρεμίσουμε τους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, τους απόγονους των βασανιστών της χούντας απ’ την τρίτη θέση. Να τους στείλουμε στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας, μαζί με τους χουντικούς που θαυμάζουν.

Μόνο με ισχυρό το ΚΚΕ, μπορεί να αντιμετωπιστεί η ακροδεξιά και ο φασισμός, γιατί είναι ο μόνος πραγματικός αντίπαλος του συστήματος που τον γεννά και τον θρέφει.

Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Απευθύνουμε ζεστό, συντροφικό κάλεσμα σε όλους όσοι δεν πρόδωσαν αγώνες και οράματα. Σε όσους δεν αντάλλαξαν τα ιδανικά με υπουργικές και άλλες καρέκλες σε αντιλαϊκές αστικές κυβερνήσεις.

Τους καλούμε, ακόμη και αν κάπου χώρισαν οι δρόμοι μας, να ξανασυναντηθούμε, να κάνουν το βήμα, να δυναμώσουν το ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες.

Και δω στο Χαϊδάρι, στις Δυτικές Συνοικίες, οι εργάτες, οι άνθρωποι του μόχθου, τα νέα παιδιά και μπροστά στις εκλογικές μάχες, μπορούν να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα του κεφαλαίου και στα στηρίγματα τους στους δήμους και τις περιφέρειες. Να κλείσουν τα αυτιά στις σειρήνες της υποταγής, να επιστρέψουν πίσω τους εκβιασμούς, τα ψεύτικα διλήμματα. Μπορούν να κάνουν την πραγματική διαφορά με ισχυρό ΚΚΕ παντού.

Κι αυτό δεν είναι απλά ένα προεκλογικό σύνθημα, είναι κάλεσμα συμπόρευσης με το κόμμα μας μπροστά σε όλες τις μάχες. Μπορούμε να κάνουμε την πραγματική διαφορά με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, της Λαϊκής Συσπείρωσης στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Γιατί η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, θα είναι το καινούργιο, το διαφορετικό εκλογικό αποτέλεσμα, που θα δώσει αισιοδοξία, ανάταση στο λαό μας.Και πραγματικά εδώ στο Χαϊδάρι, πριν από πέντε χρόνια, η εκλογή της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο, η εκλογή κομμουνιστή δημάρχου, του Μιχάλη Σελέκου, ήταν το διαφορετικό εκλογικό αποτέλεσμα, που έδωσε αισιοδοξία, ανάταση ακόμα και σ’ αυτούς που δεν μας ψήφισαν.

Γιατί όλοι, ακόμα και όσοι διαφωνούν μαζί μας, ξέρουν πως ακόμα και αν η γη γυρίσει ανάποδα, οι κομμουνιστές θα παραμείνουν αμετακίνητοι στην υπεράσπιση των εργατικών λαϊκών συμφερόντων. Κι αυτό κάνουμε πέντε χρόνια τώρα στο Χαϊδάρι, στην Πάτρα, στην Καισαριανή, στην Πετρούπολη, στην Ικαρία. Σταθήκαμε αμετακίνητοι στο πλευρό του λαού. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε γιατί τη μάχη στο Δήμο, θα την ξανακερδίσουμε! Γιατί το Χαϊδάρι, έχει και θα συνεχίσει να έχει αγωνιστική, ανυπότακτη δημοτική αρχή, αμετακίνητη στο πλευρό του λαού.

Το Χαϊδάρι έχει και θα συνεχίσει να έχει αγωνιστή δήμαρχο τον Μιχάλη Σελέκο.

Στο Χαϊδάρι και σε όλους τους δήμους, οι κομμουνιστές εμποδίσαμε να περνάνε ατόφια την αντιλαϊκή πολιτική της κεντρικής διοίκησης, της κυβέρνησης, να τσακίζουν κι άλλο τη ζωή του λαού. Διεκδικήσαμε ακόμα και το παραμικρό που μπορεί να ανακουφίσει το λαό, από την ασφυξία των αντιλαϊκών μέτρων. Βάλαμε εμπόδια στην εξειδίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο.

Στο επίκεντρο της προσοχής μας ήταν, είναι και παραμένουν, οι ανάγκες του λαού, των παιδιών του και όχι τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που κάνουν χρυσές δουλειές, με τους δημάρχους σε ρόλο μεσάζοντα.

Τέτοιους υποψήφιους δημάρχους έχουν παντού, και εδώ στο Χαϊδάρι σε μια ολόκληρη περιοχή με μεγάλα «φιλέτα», τα οποία τα ορέγονται εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες έχουν έτοιμα τα συμβόλαια στο συρτάρι, στημένες τις μακέτες

στα γραφεία τους. Και κει θα μείνουν. Γιατί λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, το λαό του Χαϊδαρίου που πέντε χρόνια τώρα ξέρει πως και στο Χαϊδάρι, σε δύσκολες συνθήκες, παλέψαμε με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο, σε δύσκολες συνθήκες, για να μη φορτώσουμε με νέα βάρη την ήδη φορτωμένη λαϊκή οικογένεια.

Βάλαμε στο επίκεντρο της προσοχής μας τις ανάγκες της, τις ανάγκες των παιδιών της. Συγκρουστήκαμε και θα συνεχίσουμε με το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Δεν “κρυφτήκαμε” πίσω από αυτό, όπως κάνουν άλλοι, μόνο και μόνο για να κρύψουν τις ευθύνες τους και τη συμφωνία τους στην αντιλαϊκή πολιτική. Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι τα λαϊκά προβλήματα δεν είναι στην “αρμοδιότητά” μας. Παλέψαμε μαζί με τους νέους και τους εργαζόμενους για τα λαϊκά δικαιώματα.

Αυτό κάναμε στο Χαϊδάρι, στην Καισαριανή, στην Ικαρία, στην Πάτρα και στην Πετρούπολη.

Κι αυτό θα συνεχίζουμε να κάνουμε πιο δυνατά, πιο αποφασιστικά και αποτελεσματικά με ακόμα περισσότερους δημάρχους, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους σε όλη την Ελλάδα.

Αυτό θα συνεχίζουμε να κάνουμε με τους ευρωβουλευτές μας μέσα στην Ευρωβουλή. Θα συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε τα πραγματικά λαϊκά προβλήματα, να διεκδικούμε μέτρα προστασίας για τη ζωή του λαού. Θα συνεχίζουμε, όπως και πριν, να καταψηφίζουμε όλα τα μέτρα που στρέφονται κατά των εργαζομένων αλλά και να αποκαλύπτουμε όλα όσα αντιλαϊκά αντεργατικά αποφασίζονται, για να γίνουν μετά κατευθύνσεις προς τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου σε κάθε χώρα.

Στις ευρωεκλογές, με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, μπορούμε να πούμε ένα δυνατό ΟΧΙ στην ΕΕ του κεφαλαίου, των κρίσεων, της φτώχειας και των πολέμων. Μπορούμε να πούμε ένα δυνατό ΝΑΙ στο ΚΚΕ.

Γιατί αυτό σημαίνει ΝΑΙ στον αγώνα για την αποδέσμευση από την ΕΕ, για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού.

Γιατί δυνατό ΚΚΕ σημαίνει, πιο δυνατός αγώνας ενάντια στα μνημόνια διαρκείας και τους μηχανισμούς εποπτείας της ΕΕ που υλοποίησαν και θα συνεχίσουν να υλοποιούν οι κυβερνήσεις τους.

Μπορούμε να εκφράσουμε τη γνήσια αντίθεση και καταδίκη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αποδείχτηκε ξανά και ξανά ότι δεν αλλάζει, όπως μας έλεγαν, παρά μόνο προς το χειρότερο για τους λαούς.

Μπορούμε να στείλουμε πανευρωπαϊκό μήνυμα αισιοδοξίας, μαχητικότητας και αλληλεγγύης σε όλους τους λαούς της Ευρώπης, σε Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που παλεύουν σε δύσκολες συνθήκες για να “πάρει τα πάνω του” το εργατικό-λαϊκό κίνημα σε κάθε χώρα.

Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τσακώνεται με τη ΝΔ για το ποιος μεγαλοεπιχειρηματίας στηρίζει ποιον συνεχίζει να μιλάει για τα δήθεν επιτεύγματα της κυβέρνησής του, αυτά για τα οποία τσάκισε το λαό και τα δικαιώματα του. Μετά τη δήθεν έξοδο από τα μνημόνια, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να εμφανίσει την αποπληρωμή κάποιων απ’ τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ως μέγιστη επιτυχία!!!

Τι μας λέει;

Ότι το ΔΝΤ, ο “βασικός πυλώνας” της μνημονιακής πολιτικής φεύγει, και παράλληλα μας λέει ότι η αποπληρωμή είναι μια “μεγάλη επιτυχία του ελληνικού λαού”. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα λόγο να χειροκροτούν, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ στραγγίζει δεκάδες δισεκατομμύρια πάλι ευρώ απ’ τις τσέπες τους για να πληρώσει το

ΔΝΤ. Τα 3,5 δις ευρώ που θα δοθούν στο ΔΝΤ είναι τα ματωμένα πλεονάσματα, η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων.

Σκεφτείτε ότι με αυτά θα μπορούσαν να γίνουν έργα κοινωνικής πολιτικής, σχολεία, νοσοκομεία, παιδικοί σταθμοί, κάτι που φυσικά δεν γίνεται.

Γι αυτά τα 3,5 δις:

– έχει ήδη μειωθεί το αφορολόγητο,

– έχει εκτοξευθεί η ο ΦΠΑ και οι έμμεσοι φόροι,

– έχουν γίνει απανωτές περικοπές στην υγεία, στην παιδεία, στις συντάξεις.

Και την ίδια ώρα που ο λαός ματώνει, για να αποπληρώσει ένα χρέος που δεν δημιούργησε ο ίδιος, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τα δωράκια στο κεφάλαιο, όπως με τη μείωση ακόμα κι αυτής της εθελοντικής φορολογίας των εφοπλιστών οι οποίοι τελικά θα πληρώνουν μόνο λίγα ψίχουλα από τα αμύθητα κέρδη τους.

Ακόμα και αν φύγει το ΔΝΤ, ο ΣΕΒ, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, θα μείνουν. Τα ίδια με το ΔΝΤ λένε κι όλοι αυτοί.

Αιτία της αντιλαϊκής πολιτικής δεν είναι το ΔΝΤ. Η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθώντας τη ΝΔ, καθορίζεται κυρίως από την ανάγκη των μονοπωλίων για να έχουν μεγάλη κερδοφορία. Γι’ αυτό και εφαρμόζεται και σε χώρες χωρίς μνημόνια, ΔΝΤ, και υπέρογκο κρατικό χρέος. Αυτός είναι ο πυρήνας της πολιτικής της ΕΕ που δεν μπορεί να αλλάξει παρά μόνο προς το χειρότερο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ματώνει τους εργαζόμενους για να κερδίζουν τα μονοπώλια. Απεγκλωβισμός από “την πολιτική των Μνημονίων” και απαλλαγή του λαού από το κρατικό χρέος, δεν σημαίνει απλά να φύγει το ΔΝΤ. Σημαίνει αποδέσμευση της χώρας απ’ τα δεσμά της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της εξουσίας των μονοπωλίων.

Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Η δήθεν «δίκαιη ανάπτυξη» του κ. Τσίπρα και η «βιώσιμη ανάπτυξη» του κ. Μητσοτάκη, αλλά και των στηριγμάτων τους στο δήμο και την περιφέρεια, εδώ στο Χαϊδάρι συναντιούνται, για παράδειγμα, στο Σκαραμαγκά. Εκεί όπου τα λεγόμενα αναπτυξιακά τους σχέδια, είναι τα σχέδια που βάζουν στο χέρι μια ολόκληρη περιοχή «φιλέτο», που αντί να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού της περιοχής και των παιδιών του, θα καταλήξει να γεμίζει με κέρδη τις τσέπες κάποιων εφοπλιστών, μεγαλοεπιχειρηματιών.

Κι όμως αυτή εδώ την περιοχή, που διεκδικεί η αγωνιστική δημοτική αρχή του Χαϊδαρίου, μπορεί πραγματικά να γίνει μια όαση για το λαό και τα παιδιά του. Με όλες τις υποδομές, αναψυχής, αθλητισμού, μόρφωσης, πολιτισμού, πράσινου, ελεύθερου χρόνου. Γι αυτό ο λαός με μπροστάρη τους κομμουνιστές στο δήμο, αξίζει να παλέψει για να αποδοθεί το σύνολο της έκτασης των 220 στρεμμάτων του προβλήτα του Σκαραμαγκά στο δήμο Χαϊδαρίου για ελεύθερη και δωρεάν χρήση από το λαό της περιοχής. αλλά και να διεκδικήσει να καλυφθεί το σύνολο του ποσού που απαιτείται, για την αποκατάσταση – ανάπλαση της περιοχής από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη που θα παίρνει υπόψη τη συνολικότερη κατάσταση στην περιοχή και θα έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων και του λαού της περιοχής.

Αυτό ταυτόχρονα σημαίνει να παρθούν με ευθύνη της κυβέρνησης όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων – μεταναστών που η κυβέρνηση με την ΕΕ τους κρατάει εγκλωβισμένους στο Σκαραμαγκά και χιλιάδες άλλους στη χώρα, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Η δήθεν «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ και η «βιώσιμη ανάπτυξη» της ΝΔ, η καπιταλιστική ανάπτυξη δηλαδή, καθρεφτίζεται και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Το ναυπηγείο Σκαραμαγκά όπως και συνολικά η ναυπηγική βιομηχανία της χώρας, έχει τεράστιες δυνατότητες, έμπειρο εργατικό δυναμικό. Θα μπορούσε, με εργατική εξουσία και οικονομία να έχει μεγάλη συμβολή και ανάπτυξη προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Όμως, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι σημαίνει καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων. Στους 780 εργάτες του ναυπηγείου χρωστιούνται χρήματα από το 2012. Τώρα πληρώνονται το μισθό τους μειωμένο κατά 35% κατόπιν ατομικών συμβάσεων που υποχρεώθηκαν να υπογράψουν με το Πολεμικό Ναυτικό.

Αυτήν την περίοδο, όπου έχουν μπει ορισμένα καράβια του Πολεμικού Ναυτικού για επισκευή, βασιλεύει η εντατικοποίηση, η μη πληρωμή των υπερωριών. Έτσι γίνεται: Όταν το κεφάλαιο και το αστικό κράτος, θέλει να τελειώσει κάποιες δουλειές, υπερεκμεταλλεύεται τους εργάτες, τους ξεζουμίζει. Σε άλλη φάση, κυριαρχεί η αναδουλειά, η γενική ανασφάλεια.

Σε κάθε περίπτωση τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι μπλεγμένα στους γενικότερους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων και της σημερινής, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Δεν είναι φυσικά τυχαίο, πως το ναυπηγείο στο Νεώρειο Σύρου το πήραν οι Αμερικάνοι, ενώ για το ναυπηγείο Ελευσίνας έχουν γίνει αντίστοιχες προτάσεις από αμερικάνικα συμφέροντα. Μαίνεται ο ανταγωνισμός για τα μεγάλα ναυπηγεία της Αττικής και της Ελλάδας, μεταξύ αμερικάνικων, κινέζικων και άλλων συμφερόντων.

Ειδικά οι ΗΠΑ, είναι φανερό πως θέλουν λογιών ορμητήρια και βάσεις για τα εγκληματικά τους σχέδια στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, δεν είναι τυχαίο πως η ΕΕ πιέζει για να δοθούν «οριστικές λύσεις» για τα ναυπηγεία. Όταν ακούμε τέτοια, καλό είναι να φυλαγόμαστε.

Άρα, εμείς λέμε πως η κατάσταση στα Ναυπηγεία θα χειροτερεύει, όσο ο κλάδος της Ναυπηγικής Βιομηχανίας θα συνεχίσει να είναι στο κέντρο της οξυμένης αντιπαράθεσης και των ανταγωνισμών ανάμεσα στις κυβερνήσεις, σε μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα.

Μην ξεχνάμε πως, το τελευταίο διάστημα, έχουν οξυνθεί οι γενικότεροι ανταγωνισμοί που αφορούν και τα επικίνδυνα «γεωστρατηγικά παιχνίδια», τη σύγκρουση των αστικών τάξεων όλης της ευρύτερης περιοχής όπως της Τουρκίας, που αυξάνει την επιθετικότητά της αλλά και της Ελλάδας που έχει αναλάβει το ρόλο του σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ.

Όλοι αυτοί θέλουν και τη Ναυπηγική Βιομηχανία, πλήρως υποταγμένη και προσαρμοσμένη στα δικά τους ιμπεριαλιστικά, ξένα προς εμάς συμφέροντα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, έχουν τεράστια ευθύνη συνδικαλιστικές ηγεσίες που οδηγούν τους εργάτες σε «αφοπλισμό», που τρέχουν πίσω από τον ένα ή τον άλλο επιχειρηματία, που διαλέγουν επενδυτή, απογοητεύουν τους εργάτες. Ανταγωνίζονται στο όνομα του «ναυπηγείου τους», το διπλανό ναυπηγείο. Σαμποτάρουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Το ΚΚΕ προτείνει την ενοποίηση όλων των παραγωγικών υποδομών των ναυπηγείων, σε ένα ενιαίο κρατικό φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας που θα αποτελεί εργατική – λαϊκή περιουσία. Ταυτόχρονα εργατική – λαϊκή περιουσία θα αποτελούν και τα πλοία, οι μεταφορές, η ακτοπλοΐα, η βιομηχανία παραγωγής μετάλλου, η ενεργειακή βιομηχανία, τα λιμάνια.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των εργατών στη δουλειά και οι ανάγκες της κοινωνίας σε πλοία είναι η κοινωνικοποίηση του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής σε όλους τους κλάδους. Ο σχεδιασμός της παραγωγής απ’ τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, με εργατικό έλεγχο, που θα διορθώνει υποκειμενικές αδυναμίες. Αυτός είναι ο δρόμος ανάπτυξης της εργατικής

εξουσίας και οικονομίας.

Σε αυτές τις συνθήκες, ο ενιαίος φορέας μεταφορών, θα δρομολογεί πλοία για να καλύπτονται οι λαϊκές ανάγκες και θα κατασκευάζει τα πλοία στα ναυπηγεία της χώρας, αφού κριτήριο της παραγωγής θα είναι οι ανάγκες μας.

Ο ενιαίος φορέας ναυπηγικής βιομηχανίας δε θα έχει κίνητρο του το κέρδος, γιατί δεν θα πουλά πλοία σε εφοπλιστές που θα αποφασίζουν με κριτήριο το κέρδος τους, ούτε θα αγοράζει μέταλλα και ενέργεια από άλλους ομίλους, με κέρδος. Οι νέες εγκαταστάσεις, θα γίνονται απ’ τον ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών χωρίς να κερδίζουν μεγαλοεργολάβοι.

Αυτός ο ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, είναι ο μοναδικός ρεαλιστικός γιατί μπορεί να ικανοποιήσει τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες. Μόνο όταν γίνουν αφεντικά του πλούτου που παράγουν, οι εργάτες θα λύσουν τα προβλήματα τους.

Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Σ’ αυτές τις εκλογές υπάρχει ένας αστάθμητος παράγοντας, που μπορεί να κάνει τη διαφορά! Είναι οι 500.000 νέοι και νέες, 17-22 χρονών, που ψηφίζουν για πρώτη φορά. Έχουν ευκαιρία με την ψήφο τους να καταδικάσουν την ΕΕ, το σύστημα και τα κόμματά του.

Να δυναμώσουν το ΚΚΕ, τη δική τους φωνή και δύναμη, το δικό τους στήριγμα σε κάθε δίκαιη διεκδίκηση. Γιατί οι “αξίες” και τα “ιδανικά” της ΕΕ δεν είναι αυτά που διδάσκονται στα σχολικά βιβλία, αλλά αυτά που ζει η νεολαία καθημερινά:

– Η παιδεία-εμπόρευμα,

– Η φτώχεια,

– Τα μνημόνια,

– Η εργασιακή περιπλάνηση,

– Η ανασφάλεια,

– Οι πόλεμοι,

– Ο ξεριζωμός των λαών.

Γιατί η ΕΕ έχει ετοιμάσει από τώρα ένα ακόμα χειρότερο μέλλον για τη νεολαία. Η “Στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία” διαμορφώνει ακόμα πιο φθηνό εργατικό δυναμικό, νέο γύρο επίθεσης σε ό,τι αφορά σε εργασιακά, μορφωτικά, κοινωνικά δικαιώματα.

Γιατί πραγματικά προοδευτικό και σύγχρονό στην εποχή μας, με τη μεγάλη ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, είναι η νεολαία, να απολαμβάνει μία καλύτερη ζωή, με σύγχρονα δικαιώματα και όχι οι νέοι να ζουν χειρότερα από ότι ζούσαν οι γονείς τους παλιότερα.

Είναι οι χιλιάδες μαθητές της Β’ και Γ’ Λυκείου, που έχουν αποδείξει με τους αγώνες τους ότι δε μασάνε! Πάνε κόντρα στο ρεύμα!

Φέτος, πραγματοποιήθηκαν οι πιο μαζικές μαθητικές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων. 20.000 μαθητές απ’ άκρη σ’ άκρη σ’ όλη την Ελλάδα βγήκαν στους δρόμους, για να διεκδικήσουν ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, ζωή με δικαιώματα, κόντρα στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που κάνει τους μαθητές της Β’ Λυκείου πειραματόζωα και το σχολείο ακόμα πιο εξοντωτικό,

με περισσότερες εξετάσεις, λιγότερη γνώση και περισσότερα έξοδα για την εργατική οικογένεια.

Αυτός ο δίκαιος, ανυποχώρητος αγώνας των μαθητών, είναι που φόβισε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ! Γιατί, αν δε φοβόταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δε θα έφερνε το νομοσχέδιο, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, μέσα στο Πάσχα! Βέβαια, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μας έχει συνηθίσει. Και το 3ο μνημόνιο, μέσα στο Δεκαπενταύγουστο το έφερε!

Τόσο φιλική στην νεολαία είναι η κυβέρνηση που με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο, γράφει στα παλιά της τα παπούτσια, την γνώμη των μαθητών για το νομοσχέδιο.

Σ’ ένα μήνα, όμως, οι νέοι και οι νέες έχουν μια ευκαιρία, που δεν πρέπει να τη χαρίσουν! Όπως έκαναν τη διαφορά με τους αγώνες τους αυτά τα χρόνια, έτσι και στις εκλογές μπορούν να κάνουν τη διαφορά! Να ψηφίσουν, όπως αγωνίζονται! Όπως αγωνίζονται για να μορφωθούν, να αθληθούν, να ψυχαγωγηθούν, να ζήσουν με αξιοπρέπεια! Να μην ψηφίσουν μία από τα ίδια, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, τα υπόλοιπα κόμματα του συστήματος, που είναι προδιαγεγραμμένο το αντιλαϊκό τους έργο αλλά να κάνουν τη διαφορά, δυναμώνοντας το ΚΚΕ παντού, γκρεμίζοντας τη ναζιστική-εγκληματική Χρυσή Αυγή από την 3η θέση!

Άλλωστε, την πρώτη απάντηση την έδωσε ήδη η νεολαία, πριν μια βδομάδα, στις φοιτητικές εκλογές. Η άνοδος σε ψήφους και ποσοστά της Πανσπουδαστικής, του ψηφοδελτίου που συγκροτούν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, ήταν ξεκάθαρη. Δεν μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς!

Αντιθέτως, η κυβερνητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στα αζήτητα. Και για να μην αφήσουμε παραπονεμένο τον έτερο υπερασπιστή αυτής της πολιτικής, ο οποίος έχει βάλει πλάτη να περάσουν όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι και όλα τα μνημόνια. Μιας και ο Μητσοτάκης θυμήθηκε, στο κάλεσμα που απηύθυνε στη νεολαία, να χρησιμοποιήσει στίχους του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Να απαντήσουμε κι εμείς με στίχους του Βασίλη και στους δύο, και στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Τσίπρα, αφιερώνοντάς τους το στίχο:

«ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ, ΠΟΥ ΚΟΥΡΕΛΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ»

Γιατί, όσο και να θέλουν, μπροστά στις ευρωεκλογές, να κοροϊδέψουν τη νεολαία, πιπιλίζοντας ξανά το γνωστό παραμύθι, ότι δήθεν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο για τους λαούς, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν, είναι και θα είναι φυλακή για τους λαούς της Ευρώπης.

Φίλες και Φίλοι

Εδώ λοιπόν, από το Χαϊδάρι του Στρατοπέδου, των 200 κομμουνιστών που πήραν το δρόμο της υπέρτατης θυσίας για την Καισαριανή αλλά και από το Χαϊδάρι που θέλει να ζήσουν ανθρώπινα τα παιδιά του σήμερα, απευθύνουμε κάλεσμα για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού.


Σχολιάστε εδώ