Άντεξε στη φωτιά η Παναγία των Παρισίων

Άντεξε στη φωτιά η Παναγία των Παρισίων

Στο δύσκολο και επίπονο έργο της αποκατάστασης των εκτεταμένων ζημιών που προκάλεσε η καταστροφική πυρκαγιά της 15ης Απριλίου στην Παναγία των Παρισίων επικεντρώνονται οι αρχές της Γαλλίας. Έργο δαπανηρό, αλλά και μακροχρόνιο επίσης, καθώς –όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Εμ. Μακρόν– οι εργασίες θα διαρκέσουν έως και πέντε χρόνια, προκειμένου το εμβληματικό αυτό μνημείο να επανέλθει στην προτεραία κατάστασή του.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η ανταπόκριση στην έκκληση της γαλλικής κυβέρνησης για τη συγκέντρωση χρημάτων που θα διατεθούν για την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί ο καθεδρικός ναός ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Επιχειρηματικοί όμιλοι της Γαλλίας, τράπεζες, εταιρείες κ.ά., έσπευσαν να συνεισφέρουν, με το ποσό που έχει συγκεντρωθεί ως τώρα να υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ οι εισαγγελικές αρχές που ερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο εμπρησμού αλλά και της τρομοκρατικής ενέργειας και συγκλίνουν στο ότι η φωτιά ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα που προκλήθηκε κατά τις εργασίες συντήρησης που εκτελούνταν στον καθεδρικό ναό. Διαψεύδοντας έτσι και τις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας που διακινήθηκαν όχι μόνον εντός της Γαλλίας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ζημιές από την πυρκαγιά είναι τεράστιες, ένα τμήμα της οροφής έχει καταρρεύσει, όπως επίσης και το περίφημο «βέλος» που υψωνόταν στη μία πλευρά του ναού.

Η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας απέτρεψε τα χειρότερα. Οι εικόνες το βράδυ της 15ης Απριλίου, με την Παναγία των Παρισίων να καίγεται, προκάλεσαν σοκ και συγκίνηση σε όλο τον κόσμο, ενώ χιλιάδες Γάλλοι βγήκαν στους δρόμους και άλλοι προσέγγισαν την περιοχή προκειμένου να δουν από κοντά τις προσπάθειες των πυροσβεστών να βάλουν τέλος στο καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς.

Φωτό: newsbomb.gr


Σχολιάστε εδώ