Λαζαράκια: Το έθιμο κι η συνταγή για το Σάββατο του Λαζάρου

Λαζαράκια: Το έθιμο κι η συνταγή για το Σάββατο του Λαζάρου

Για την ψυχή του Λάζαρου οι γυναίκες ζυμώνουν ανήμερα το πρωί του Σαββάτου ειδικά κουλουράκια, τα οποία τα ονομάζουν «Λαζαράκια», «Λαζάρηδες» ή αλλιώς και «Λαζαρούδια».

«Λαζαράκια για τον Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις» έλεγαν παλαιότερα σε κάποια μέρη της Ελλάδας που πίστευαν, ότι σύμφωνα με την παράδοση, πως ο Αναστημένος Λάζαρος είχε παραγγείλει: «Όποιος ζυμώσει και δε με πλάσει, το φαρμάκι μου να πάρει…»

Στα «λαζαράκια» δίνουν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Όσα παιδιά έχει η οικογένεια τόσους «λαζάρηδες» πλάθουν και στη θέση των ματιών βάζουν δυο γαρίφαλα.

Στην Κω, η παράδοση ήθελε κάποτε τις αρραβωνιασμένες κοπέλες να φτιάχνουν φτιάχναν ένα λαζαράκι σε μέγεθος μικρού παιδιού, γεμισμένο με χίλια δυο καλούδια και κεντημένο σχεδόν σαν τις κουλούρες του γάμου, για να το στείλουν στο γαμπρό. Τα «λαζαρούδια» πολλές νοικοκυρές τα γέμιζαν με αλεσμένα καρύδια, αμύγδαλα, σύκα, σταφίδες, μέλι, πρόσθεταν πολλά μυρωδικά και τα παιδιά ξετρελαίνονταν να τα τρώνε ζεστά.

Δείτε μια εύκολη συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, και ανήμερα του Λαζάρου ετοιμάστε τα «λαζαράκια» μαζί με τα παιδιά σας!

Συστατικά

-1 πακέτο ζύμη για πίτσα (2 φύλλα ζύμης)
-λίγα γαρύφαλλα για μάτια
-λίγες σταφίδες ή goji berries για στόμα
-λίγο μαύρο σουσάμι για το κεφάλι
-3 κουταλιές νερό
-2 κουταλιές ζάχαρη

Μέθοδος Εκτέλεσης

Τα παραδοσιακά πασχαλινά λαζαράκια είναι μια εύκολη συνταγή που γίνενται με απλή ζύμη για ψωμί. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμη ζύμη για πίτσα ή φτιάχνουμε μόνοι μας τη ζύμη. Αν τελικά χρησιμοποιήσετε την έτοιμη, στο κάθε φύλλο ζύμης βγαίνουν 3 λαζαράκια.

Κατασκευή

Με το ζυμάρι μας φτιάχνουμε ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου σύμφωνα με το σχέδιο στις φωτογραφίες. 

Ψήσιμο

Τα ακουμπάμε σε λαμαρίνα πάνω στο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Τα διακοσμούμε ανάλογα, με γαρύφαλλα για τα μάτια και goji berries ή σταφίδες για το στόμα. Βάζουμε λίγο μαύρο σουσάμι για το κεφάλι.
Τα αφήνουμε σε χλιαρό φούρνο, στους 50 βαθμούς C για 10-15 Λεπτά, να φουσκώσουν ελαφρά. 

Διαλύουμε την ζάχαρη στο νερό. Αλείφουμε, χωρίς να πιέζουμε τα φουσκωμένα λαζαράκια, με το ζαχαρόνερο.
Τα βάζουμε σε καυτό φούρνο στους 180 βαθμούς C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για περίπου 20 λεπτά, να φουσκώσουν και να ροδίσουν. 

Τα αλείφουμε με ένα πινέλο, με πυκνό ζαχαρόνερο 2-3 φορές κατά την διάρκεια ψησίματος, για να γυαλίσουν.


Σχολιάστε εδώ