Balkan Insight: Η Άγκυρα καθυστερεί την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Balkan Insight: Η Άγκυρα καθυστερεί την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Ασφυκτικές πιέσεις στη Βόρεια Μακεδονία για την έκδοση γκιουλενιστών ασκεί η Άγκυρα, μη διστάζοντας να απειλήσει με καθυστέρηση της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Αυτό υποστηρίζει ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Balkan Insight, η οποία ανήκει στο Βαλκανικό Δίκτυο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (BIRN).

Όπως αναφέρει το εκτενές δημοσίευμα, η Άγκυρα αξιώνει από τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ την έκδοση 15 πολιτών τουρκικής υπηκοότητας, με την κατηγορία ότι ανήκουν στο δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν. Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει το δίκτυο του ισλαμιστή ιεροκήρυκα που ζει στις ΗΠΑ τρομοκρατική οργάνωση και το έχει ενοχοποιήσει για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Το θέμα τέθηκε με ιδιαίτερη ένταση επί τάπητος από τον Τούρκο υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ στις 3 Απριλίου, όταν επισκέφθηκε τα Σκόπια. Ανάλογο αίτημα είχε υποβάλει ο Ακάρ στο Κόσοβο, το οποίο επίσης επισκέφθηκε πρόσφατα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ο Ζάεφ κρατάει σθεναρή στάση έναντι των τουρκικών πιέσεων, υποστηριζόμενος από Ευρωπαίους διπλωμάτες, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι η Ε.Ε. τάσσεται εναντίον της έκδοσης αθώων πολιτών και απαιτεί από τα Σκόπια τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ανάλογες περιπτώσεις.

Ωστόσο, η υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας Ραντμίλα Σεκερίνσκα δήλωσε σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή ότι η χώρα της χρειάζεται και την Τουρκία, όπως και όλα τα άλλα μέλη της Συμμαχίας, για την επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ, ύστερα από την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα.

Το Balkan Insight υποστηρίζει ότι η Αγκυρα καθυστερεί την επικύρωση, ώστε να μεγιστοποιήσει την πίεση στα Σκόπια για τους (πραγματικούς ή υποτιθέμενους) γκιουλενιστές. Παράλληλα, πιέζει τις αρχές των Σκοπίων να κλείσουν ιδιωτικά σχολεία, εφημερίδες και ΜΚΟ που συνδέονται με το δίκτυο Γκιουλέν.

Πηγή: kathimerini.gr


Σχολιάστε εδώ