Η μάχη της διανομής του Τύπου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η μάχη της διανομής του Τύπου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Αναζητείται λύση επωφελής για όλους

Συνεχίζεται η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την Άργος ΑΕ και τους διαμορφωμένους από την εταιρεία κανόνες στη διανομή του Τύπου. Η ΕΑ καλεί ως και σήμερα, 16 Απριλίου, τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη να υποβάλουν πρόσθετα στοιχεία ή παρατηρήσεις.

Η παρέμβαση αυτή γίνεται μετά την αυτεπάγγελτη λήψη ασφαλιστικών μέτρων, καθώς διερευνάται η πιθανότητα κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης από την εταιρεία Άργος ΑΕ. Τα ζητήματα που έχουν τεθεί είναι το ενδεχόμενο της υπερβολικής τιμολόγησης, η επιβολή «μη εύλογων όρων συναλλαγής με την επιβολή ‘‘λοιπών όρων συνεργασίας” και την τιμολόγηση της ‘‘ευρείας διεκπεραίωσης’’, αλλά και το ενδεχόμενο “παρακράτησης ασφαλιστικών εισφορών”, όπως επίσης και η “αδικαιολόγητη άρνησης πώλησης”».

Η Άργος ΑΕ από την πλευρά της δεσμεύεται πως, εφόσον υπάρξει η σχετική έγκριση από την Αρχή, «δεν θα εφαρμόσει τη νέα εμπορική πολιτική που έχει εξαγγείλει μέχρι την έκδοση από την ΕΑ απόφασης επί της αυτεπάγγελτης έρευνας στην αγορά διανομής έντυπου» και ότι «θα αποστείλει ανακλητική δήλωση στις εκδοτικές επιχειρήσεις εντός δέκα ημερών από την αποδοχή των δεσμεύσεων». Επίσης, «η Άργος θα συνεχίσει να διανέμει τα έντυπα σύμφωνα με την ισχύουσα εμπορική πολιτική της, διατηρώντας σε ισχύ τις συμβάσεις που έχει συνάψει με εκδότριες επιχειρήσεις προ της νέας εμπορικής πολιτικής μέχρι την έκδοση από την ΕΑ».

Επίσης αναφέρεται πως η Άργος «δεν θα διακόψει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη διανομή των εντύπων οποιασδήποτε εκδοτικής επιχείρησης για λόγους που αφορούν μη ύπαρξη συμφωνίας» μεταξύ της, του πρακτορείου, και οποιασδήποτε εκδοτικής επιχείρησης αναφορικά με τους όρους συναλλαγής/διανομής.

Η ανώνυμη εταιρεία θα διεξαγάγει διαπραγματεύσεις (για τις οποίες θα τηρηθούν πρακτικά) με το σύνολο των εκδοτικών επιχειρήσεων και με την ΕΙΗΕΑ και θα προτείνει εκ νέου τη νέα εμπορική πολιτική της, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα της αγοράς διανομής Τύπου και το κοινό συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων.

Πηγή: typologiess.gr


Σχολιάστε εδώ