Διαψεύδονται οι προβλέψεις για αύξηση των εσόδων λόγω νέου κατώτατου μισθού

Διαψεύδονται οι προβλέψεις για αύξηση των εσόδων λόγω νέου κατώτατου μισθού

Mείωση αντί για αύξηση των εσόδων από εισφορές επί της μισθωτής απασχόλησης σημειώθηκε κατά τον δεύτερο μήνα εφαρμογής της κυβερνητικής απόφασης περί αύξησης κατά 11% του κατώτατου μισθού σε πάνω από 600.000 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.

Κόντρα στις προβλέψεις τις οποίες είχε στα χέρια του το υπουργείο Εργασίας για αύξηση των εσόδων από εισφορές επί των μεικτών αποδοχών των μισθωτών, κατά μέσο όρο 20 εκατ. ευρώ κάθε μήνα (λόγω της αύξησης του μεικτού κατώτατου μισθού από την 1/2/2019), οι εισπράξεις από τις εν λόγω εισφορές, τον Μάρτιο, μειώθηκαν κατά 20 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr.

Με άλλα λόγια, έως τώρα δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης -με τις οποίες επιχείρησε να πείσει και τους θεσμούς- σύμφωνα με τις οποίες μια αύξηση στον κατώτατο μισθό, εκτός από την εγχώρια  καταναλωτική ζήτηση, θα μπορούσε να τονώσει και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Μάλιστα, οι  αρχικές προβλέψεις, τις οποίες είχε υπ’ υπόψιν της η κυβέρνηση μιλούσαν για αύξηση 240 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση, από τις εισφορές της μισθωτής απασχόλησης και κατά 80 εκατ. ευρώ από τις κατώτατες εισφορές των μη μισθωτών (οι οποίες υπολογίζονται με βάση τον μεικτό κατώτατο μισθό ). Αντ’ αυτών των θετικών προβλέψεων, δεν θα πρέπει -αν δεν αντιστραφεί η μέχρι εδώ τάση- να αποκλείονται οι αρνητικές αναθεωρήσεις τους, δημιουργώντας νέες ”τρύπες” στον προϋπολογισμό των Ταμείων.

Πηγή:  capital.gr


Σχολιάστε εδώ