Πιτσιόρλας: Σχεδιάζεται πρόγραμμα ενίσχυσης της κλωστοϋφαντουργίας

Πιτσιόρλας: Σχεδιάζεται πρόγραμμα ενίσχυσης της κλωστοϋφαντουργίας

Η ανάδειξη του βαμβακιού σε στρατηγική πρώτη ύλη για την ελληνική οικονομία και μεταποίηση τέθηκε ως ένας από τους βασικούς στόχους στη συνεργασία που εγκαινίασαν σήμερα με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα, όλοι οι φορείς του τομέα κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης. 

«Για την ελληνική οικονομία ο τομέας της κλωστοϋφαντουργίας αποτελεί αλυσίδα αξίας και θα πρέπει ως τέτοια να την ενισχύσουμε διαμορφώνοντας μια στρατηγική που θα περιλαμβάνει από την πρώτη ύλη μέχρι το τελικό προϊόν» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός στην έναρξη της συζήτησης.

Ο πρώτος άμεσος στόχος που τέθηκε στη διαδικασία της συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους φορείς είναι ο σχεδιασμός μαζί με τους κλαδικούς συνδέσμους, ενός προγράμματος ενίσχυσης εστιασμένου στον κλάδο, με αξιοποίηση της εμπειρίας από αντίστοιχες δράσεις και προγράμματα. Στον σχεδιασμό θα συμμετέχουν τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ψηφιακής Πολιτικής για τις εφαρμογές της «έξυπνης» γεωργίας, καθώς και τα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας.

Αυτή την περίοδο οργανώνεται στη γενική γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης η δημιουργία μιας δομής, η οποία δεν υπάρχει μέχρι σήμερα, που θα μπορεί να διαχειρίζεται τέτοια στοχευμένα προγράμματα ενίσχυσης για την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων.

Οι εξελίξεις πανευρωπαϊκά στον τομέα της ενέργειας, καθώς και ο στόχος της περιβαλλοντικά ουδέτερης οικονομίας, τέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης. Η ανάγκη για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα θα έχει άμεσες επιπτώσεις στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης, που θα πρέπει να προσαρμοστούν. «Πρέπει να οργανώσουμε συντονισμένα και αποτελεσματικά τη μετάβαση της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης στις νέες συνθήκες σε όλο το εύρος της αλυσίδας παραγωγής» είπε ο κ. Πιτσιόρλας.

Όπως επισήμαναν οι συμμετέχοντες, οι ευρωπαϊκές εξελίξεις προσφέρουν την ίδια στιγμή μια σημαντική ευκαιρία στην ελληνική κλωστοϋφαντουργία, καθώς ο παράγοντας της βιωσιμότητας αποτελεί ήδη συγκριτικό πλεονέκτημα στις διεθνείς αγορές, διαμορφώνοντας τη ζήτηση.

Πηγή: enikonomia.gr


Σχολιάστε εδώ