Η Τουρκία «ξεπούλησε» δύο δισ. συνάλλαγμα σε μία εβδομάδα

Η Τουρκία «ξεπούλησε» δύο δισ. συνάλλαγμα σε μία εβδομάδα

Σχεδόν κατά δύο δισ. δολάρια συρρικνώθηκαν τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της Τουρκίας την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, με τη ραγδαία μείωσή τους να ρίχνει τη λίρα, που βρέθηκε ενδοσυνεδριακά σε χαμηλά δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος μειώθηκαν κατά 1,9 δισ. δολάρια, στα 27,9 δισ. δολάρια στη διάρκεια της εβδομάδας έως τις 5 Απριλίου, από 29,72 δισ. δολάρια της τελευταίας εβδομάδας του Μαρτίου. Η υποχώρηση των αποθεμάτων και η απογοήτευση από τις μεταρρυθμίσεις που παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ έφερε νέα κατρακύλα της λίρας με ενδοσυνεδριακές απώλειες πάνω από 1%, στις 5,75 έναντι του δολαρίου. Από τις αρχές του έτους, η λίρα υποχωρεί πάνω από 8%.

Ο διοικητής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, Μουράτ Τσετίνκαγια, είχε δεσμευθεί τον προηγούμενο μήνα ότι η ενίσχυση των συναλλαγματικών αποθεμάτων αποτελεί βασική προτεραιότητα, καθώς η ανεξήγητη μείωσή τους είχε πυροδοτήσει μαζικές ρευστοποιήσεις της λίρας. Οι επενδυτές υποψιάζονταν ότι η τουρκική τράπεζα «έκαιγε» τα αποθέματά της για στήριξη της λίρας πριν από τις εκλογές της 31ης Μαρτίου.
Πηγή-φωτο: naftemporiki.gr

Σχολιάστε εδώ