Επιστημονικός κόσμος: Ελλιπής η ενημέρωση των πολιτών για το Κτηματολόγιο

Επιστημονικός κόσμος: Ελλιπής η ενημέρωση των πολιτών για το Κτηματολόγιο

Mια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την ακίνητη περιουσία, το Κτηματολόγιο και τους Δασικούς Χάρτες παρακολουθήσαμε την περασμένη Πέμπτη 4 Απριλίου στο Kontra Channel και την εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» με τον Μάκη Κουρή και τον Γιώργο Σιαδήμα.

Ο Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, ορκωτός εκτιμητής και πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, αναφέρθηκε στη φορολογία των ακινήτων, στις επερχόμενες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες αλλά και στις βραχυχρόνιες συμβάσεις και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη, καθώς και στην αναγκαιότητα καλύτερης πληροφόρησης των πολιτών για τους Δασικούς Χάρτες.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων – Τοπογράφων Μηχανικών Μιχάλης Καλογιαννάκης καυτηρίασε την αβελτηρία των υπευθύνων του Κτηματολογίου, καθώς, όπως είπε, εν αντιθέσει με τις παλαιότερες κτηματογραφήσεις, εδώ και έναν χρόνο δεν έχει γίνει διαφημιστική καμπάνια, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην έχει ενημερωθεί έγκαιρα για το Κτηματολόγιο. Επίσης τόνισε τη χαμηλή μέχρι τώρα προσέλευση των ιδιοκτητών, η οποία είναι σε ποσοστό 7% σε όλη τη χώρα.

Ο πολιτικός μηχανικός και υποψήφιος δήμαρχος Χαλανδρίου Μάνος Κρανίδης επανέλαβε την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ, σύμφωνα με την οποία τα ακίνητα που φαίνονται στο Κτηματολόγιο ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», αντί να μεταβιβασθούν –μέσω του Υπερταμείου– σε ξένα χέρια, πρέπει να παραχωρηθούν στους δήμους για να κάνουν κοινωνική πολιτική και να αξιοποιηθούν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.


Σχολιάστε εδώ