Η γιαγιά ήταν ο μεγάλος φοροφυγάς… – Σα δεν ντρεπόμαστε

Η γιαγιά ήταν ο μεγάλος φοροφυγάς… – Σα δεν ντρεπόμαστε


Της ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ – ΛΑΜΠΡΑΚΗ


Με πραγματική ικανοποίηση άκουσα τον πρωθυπουργό να γελοιοποιεί την ασεβή και ανόητη εμφάνιση των τουρκικών αεροπλάνων δίπλα στο ελικόπτερο που τον πήγε στο μικρό νησάκι, το Αγαθονήσι, για να γιορτάσει την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Το γύρισε μ’ έναν τρόπο έξυπνο, ευχαριστώντας τους για τη συνοδεία, που δεν έδειχνε τίποτε άλλο παρά μόνο την τιμή που του έκαναν να τον υποδεχθούν μ’ αυτόν τον τρόπο, ως αρχηγό κράτους. Στη συνέχεια βέβαια τους διαβεβαίωσε ότι τίποτε δεν θα μπορούσε να τον εμποδίσει να πατήσει σε ελληνική γη.

Ανόητος λαός, ανόητη η πολιτική τους, ανόητος και ο Ερντογάν, που καταφεύγει σε καραγκιοζιλίκια για να δηλώσει την παρουσία του. Προσπαθεί να την κάνει αισθητή με έναν τρόπο σχεδόν αστείο και επικίνδυνο, που θα μπορούσε να ανοίξει πληγές και να δημιουργήσει παγκόσμια σύρραξη. Όπως λέει και το τραγούδι, η Ελλάδα οργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες παρά τη δύσκολη οικονομική της κατάσταση και έφτιαξε ένα σκηνικό γεμάτο δυναμισμό και περηφάνια, γιατί πιστεύει πάντα, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, στις δυνατότητές της να απαντήσει στους εχθρούς της. Καιρός να ηρεμήσει ο Ταγίπ, που πράγματι γίνεται ρομαντικός όταν τραγουδάει στον εξώστη μαζί με τον λαό ερωτικά τραγούδια.

Επίσης θα πρέπει επιτέλους να μάθει ότι το πείσμα και η τρέλα για την πατρίδα είναι χάρισμα του λαού. Κανείς δεν σταμάτησε να τραγουδά για τη Μακεδονία μας, παρά την αντίθετη γνώμη των κυβερνώντων. Η μπάντα του στρατού, οι Μακεδονομάχοι, τα σχολεία και ο στρατός παρέλασαν κάτω από τους ήχους αυτού του στρατιωτικού ύμνου που αφορά τη γη και την καταγωγή μας.

Όλα καλά, όλα γεμάτα από πατρίδα, από Αιγαίο, από νησιά, από αγάπη, από μια απίστευτη αδελφοσύνη και σύμπνοια. Όμως, εκείνο που τα χάλασε όλα και εξόργισε, απογοητεύοντας για άλλη μία φορά τους πάντες, ήταν η σύλληψη της γιαγιάς που πούλαγε στη λαϊκή τα τερλίκια της, χωμένη σε μια γωνιά δίπλα στα σκουπίδια. Συνελήφθη ως φοροφυγάς που μείωσε τα κρατικά κονδύλια από τον φόρο του εισοδήματός της. Ήμαρτον, πατρίδα, που όπου και αν σε ακουμπάμε μας ματώνεις. Κανέναν δεν άφησε ασυγκίνητο αυτή η ενέργεια, έγινε το θέμα της ημέρας και με μια μονοκονδυλιά έσβησε την περηφάνια και κουρέλιασε τη δικαιοσύνη για την οποία καυχιόμαστε.

Δεν είναι δυνατόν να μένουν απείρακτοι οι αλλοδαποί, που πουλούν σε κάθε γωνιά τα εμπορεύματά τους και να συλλαμβάνεται μια 90χρονη πόντια γιαγιά, που νόμιζε ότι της κάνουν ακτινογραφία, ενώ οι φύλακες της εννόμου τάξεως της έφτιαχναν τον φάκελο ενός φοροφυγά και τη χρέωναν με 200 ευρώ πρόστιμο. Τέτοια ταχύτητα αποφάσεων και εφαρμογής του νόμου στο άψε σβήσε είναι, αλήθεια, άξια συγχαρητηρίων.

Μακάρι να ήταν τόσο ευέλικτοι και αποτελεσματικοί σε όλες τις απάτες. Το αποτέλεσμα ήταν να μαυρίσει όλη την αισιοδοξία, την έξαψη μιας Ελλάδας έντιμης και δίκαιης, μαζί με τα καθημερινά εγκλήματα, τις διαδηλώσεις, πά­ντα παρουσία των κουκουλοφόρων, και τις μολότοφ, που σκορπούν καίγοντας και καταστρέφοντας την εικόνα μιας ευνοούμενης κοινωνίας.

Η αμφιβολία και η απογοήτευση έγινε έντονη και χάλασε κάθε τι που μας ανεβάζει την ψυχή και αναπτερώνει την ελπίδα ότι όλα αυτά κάποτε θα λείψουν και θα φαίνονται σαν μια κακιά παρένθεση στην πλούσια, γεμάτη θαύματα, πάθος και αυτοθυσίες ιστορία του πολύπαθου έθνους μας.


Σχολιάστε εδώ