Τσίπρας: Χτίζουμε γέφυρες, γκρεμίζουμε τείχη – Ζάεφ: Συμφωνία προς όφελος των νέων γενεών (βίντεο)

Τσίπρας: Χτίζουμε γέφυρες, γκρεμίζουμε τείχη – Ζάεφ: Συμφωνία προς όφελος των νέων γενεών (βίντεο)

«Σήμερα κλείνουν με θετικό τρόπο οι διαβουλεύσεις της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, όσον αφορά τα σχολικά εγχειρίδια» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Βόρεια Μακεδονία.

Σημαντική μέρα όχι μόνο για την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά για ολόκληρα τα Βαλκάνια χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Τα κυριότερα σημεία

«Η σημερινή επίσκεψη αποτελεί την απαρχή της οικοδόμησης μιας μακρόπνοης στρατηγικής συνεργασίας, με την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών. Κοινές δηλώσεις με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ

«Προχωράμε στην υιοθέτηση ενός συμβατικού πλαισίου συνεργασίας για την αξιοποίηση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, ύψους σχεδόν 200 εκατ. ευρώ, για την επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Μακεδονία».

«Υπογράφουμε Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διάνοιξη της δεύτερης συνοριακής διόδου, η οποία θα ενισχύσει το εμπόριο, τις τουριστικές ροές στην Ελλάδα και κυρίως τις επαφές ανάμεσα στους λαούς μας.

«Με περισσότερα από 1 δισ. ευρώ επενδύσεις και 20.000 θέσεις απασχόλησης, η Ελλάδα παίζει ήδη έναν σημαντικό ρόλο στην οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας.

«Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής πολιτικής. Με μεταφορά τεχνογνωσίας, από την Ελλάδα, στον τομέα της κυβερνοασφάλειας & της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης καθώς και στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

«Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει τομείς εκπαίδευσης, αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας, κυβερνοάμυνας, στρατιωτικών πληροφοριών και την επιτήρηση του εναέριου χώρου.

«Στον αμυντικό τομέα, η υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μεταξύ των δύο Υπουργών Άμυνας αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της χώρας μας να συμβάλει στην οικοδόμηση των αμυντικών δυνατοτήτων της Βόρειας Μακεδονίας.

«Στον διπλωματικό τομέα, ιδρύουμε Πρεσβείες προς αντικατάσταση των Γραφείων Συνδέσμου και υπογράφουμε μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας.


Σχολιάστε εδώ