Έπεσαν οι μάσκες του ΚΑΣ

Έπεσαν οι μάσκες του ΚΑΣ

Του 
Νίκου Παρασκευά


Έπεσαν οι μάσκες στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, όπου συζητήθηκε η εισήγηση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πειραιά προς το ΚΑΣ, σύμφωνα με την οποία ολόκληρη η πόλη σε μια έκταση 11500 στρεμμάτων θα πρέπει να κηρυχθεί ως αρχαιολογική ζώνη. Το θέμα είχε έρθει πριν 20 περίπου μέρες στο προσκήνιο όταν το ΚΑΣ ξαφνικά, χωρίς να ενημερώσει κανέναν και ειδικά τον άμεσα ενδιαφερόμενο το Δήμο, είχε επιχειρήσει να ψηφίσει το θέμα αλλά τυχαία το είχε πληροφορηθεί ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης και είχε πετύχει να το αναβάλει, αφού την τελευταία στιγμή κατάφερε να κινητοποιήσει τους πάντες. Ενώ λοιπόν όλοι περίμεναν ότι η αναβολή θα έδινε ένα εύλογο χρονικό περιθώριο για να γίνουν οι ανάλογες διαβουλεύσεις ,το ΚΑΣ ξανάφερε το θέμα για ψήφιση επισπεύδοντας κατά τρόπο πρωτοφανή τη διαδικασία.

Έτσι, στο Δημοτικό Συμβούλιο που προαναφέραμε, ο Δήμαρχος είχε καλέσει τους βουλευτές του Πειραιά, τους Προέδρους των Επιμελητηρίων και των Συλλόγων της πόλης, μαζί με εκπροσώπους φορέων και οργανώσεων για να δουν τι θα κάνουν. Εκεί ήταν που έπεσαν οι μάσκες, καθώς ο Δήμαρχος αποκάλυψε ότι στη συνάντηση που είχε με την Υπουργό Πολιτισμού, του είχε πει ότι η βιασύνη που έχει το ΚΑΣ για το συγκεκριμένο θέμα, έχει σχέση με το Masterplan του ΟΛΠ!


Διαβάστε επίσης: ΚΑΣ: «Ναι» στην κήρυξη – οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου του Πειραιά


Δηλαδή η Κυβέρνηση ομολογεί ότι αναιρεί τον εαυτό της. Το ένα όργανό της η ΕΣΑΛ που είναι διυπουργικό και κατευθύνεται από δέκα υπουργεία αποφασίζει ότι πρέπει να υλοποιηθεί το Masterplan του ΟΛΠ και δίνει τις σχετικές άδειες, από την άλλη όμως το άλλο όργανό της, το ΚΑΣ, που ελέγχεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, προσπαθεί να μπλοκάρει την υλοποίηση του συγκεκριμένου πλάνου !

Έχουμε δηλαδή μια αντιγραφή της ιστορίας με το Ελληνικό. Η Κυβέρνηση αποφασίζει να γίνει η επένδυση και το ΚΑΣ έρχεται να την μπλοκάρει! Αυτά βέβαια δεν είναι σοβαρά πράγματα αλλά φαίνεται πως αποτελούν κυβερνητική πρακτική. Μια πρακτική όμως που απειλεί να κάνει «επιχειρηματικό Σεβέζο» τον Πειραιά και να τον σβήσει από το χάρτη της ανάπτυξης. Αυτό όμως οι Πειραιώτες δεν θα το επιτρέψουν. Και το διατράνωσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου αποφάσισαν ομόφωνα να επιδιώξουν νέα αναβολή της συζήτησης στο ΚΑΣ και να ζητήσουν εύλογο χρόνο για να προηγηθεί διαβούλευση και εξαντλητικός διάλογος μέχρι να ξανατεθεί το θέμα.

Πηγή+Φωτό: kanaliena.gr


Σχολιάστε εδώ