Τώρα ανακάλυψε ο Τσίπρας  τις αθλιότητες της Αλβανίας

Τώρα ανακάλυψε ο Τσίπρας τις αθλιότητες της Αλβανίας

-Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τα λέει εδώ και πάνω από έναν χρόνο…

Μάλλον αργά ανακάλυψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις αθλιότητες της Αλβανίας σε βάρος των ιδιοκτησιών της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη χώρα αυτή.

Τις ανακάλυψε στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της τετραμερούς συνάντησης Ελλάδας – Βουλγαρίας – Σερβίας – Ρουμανίας στο Βουκουρέστι. Εκεί, την περασμένη Παρασκευή, ο πρωθυπουργός είπε: «Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Αν ισχύει αυτό, είναι πολύ αρνητική εξέλιξη. Είναι μια υπόθεση που, δυστυχώς, αυτήν τη στιγμή δεν μας δίνει αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας».

Θυμίζουμε ότι, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εδώ και πάνω από έναν χρόνο –από τότε που το καθεστώς Ράμα, στις αρχές του 2018, «έβαλε στο μάτι» τις περιουσίες των Ελλήνων της Αλβανίας– έχει πει ότι η άθλια αυτή στάση της Αλβανίας είναι ανυπέρβλητο εμπόδιο για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή προοπτική της. Με κάθε ευκαιρία, σε κάθε ηγέτη που έβλεπε εντός και εκτός Ελλάδας, το επαναλάμβανε. Το είπε, μάλιστα, «κατάμουτρα» και on camera και στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα πρόσφατα.

Με το ίδιο επιχείρημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε «κόψει τον βήχα» στην κυβέρνηση και στον τότε υπουργό Νίκο Κοτζιά όταν ήθελαν να προχωρήσουν για την άρση του ε­μπολέμου με την Αλβανία, τον Μάιο του 2018. Όλοι θυμούνται ότι ο τότε υπουργός έλεγε πως, μετά τα Σκόπια, έως το τέλος Ιουνίου του 2018 θα είχε «λύσει» και το Αλβανικό! Έκτοτε όμως «σιωπή», φυσικά λόγω της παρέμβασης του κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Τελευταία προειδοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας –και άκρως επίκαιρη– ήταν εκείνη που περιλαμβανόταν στα δύο μηνύματά του για τη φετινή εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, τόσο για τους Έλληνες εντός Ελλάδας όσο και για τους Έλληνες της Διασποράς.

Παραθέτουμε αυτούσιο το σχετικό απόσπασμα της προειδοποίησης του Προκόπη Παυλόπουλου προς την Αλβανία: «Ως προς τη γείτονα Αλβανία, δεν είμαστε αντίθετοι στην ευρωπαϊκή της προοπτική. Πλην, όμως, αυτό έχει ως αυτονόητη προϋπόθεση τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, άρα τον σεβασμό του Κράτους Δικαίου και όλων των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Επομένως, συμπεριφορές όπως αυτές έναντι της εθνικής ελληνικής μειονότητας, οι οποίες υποτιμούν βάναυσα την αξία της ανθρώπινης ζωής ή προσβάλλουν απροκαλύπτως Θεμελιώδη Δικαιώματα, π.χ. το Δικαίωμα στην Ιδιοκτησία, συνιστούν ανυπέρβλητο εμπόδιο για την απρόσκοπτη ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.

Όπως αντίστοιχο εμπόδιο συνιστά η κάθε μορφής διεκδίκηση εντελώς ανυπόστατων δήθεν “δικαιωμάτων” των Αλβανών Τσάμηδων, αδίστακτων συνεργατών των ναζί, όπως έχει αποδειχθεί ιστορικώς».


Σχολιάστε εδώ