Για ποιον λόγο η κυβέρνηση ζήτησε την παραίτηση τριών στελεχών του «Πράττω» από το υπουργείο Εξωτερικών;

Για ποιον λόγο η κυβέρνηση ζήτησε την παραίτηση τριών στελεχών του «Πράττω» από το υπουργείο Εξωτερικών;

-Παραδίδει Πομάκους, Ρομά και Αλεβίτες στο τουρκικό προξενείο, καταγγέλλει η Κίνηση του Νίκου Κοτζιά

Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση απαλλάχθηκε από το ακροδεξιό δεκανίκι και προσπαθεί να φτιάξει γέφυρες με τους υποτιθεμένους κεντροαριστερούς περιηγητές του κομματικού συστήματος, προχωρά σε κινήσεις πολιτικής αλλαγής και στην απομάκρυνση των στελεχών του «ΠΡΑΤΤΩ» από θέσεις ευθύνης.

Ήδη ζητήθηκε από το Μαξίμου η παραίτηση τριών μελών του «ΠΡΑΤΤΩ» στο υπουργείο Εξωτερικών με το επιχείρημα ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν αφότου παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του «ΠΡΑΤΤΩ».

Τα στελέχη του «ΠΡΑΤΤΩ» δεν βλέπουν με καλό μάτι τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ τόσο όσον αφορά τη συμπεριφορά απέναντι στα στελέχη του κινήματος, όσο και για τη γραμμή των συνεργασιών στην τοπική αυτοδιοίκηση, εν όψει των δημοτικών – περιφερειακών εκλογών. Μάλιστα στην ανακοίνωσή τους αναφέρεται η στάση που κράτησαν την περίοδο της άμεσης συνεργασίας: «Στα τέσσερα προηγούμενα χρόνια όλα τα μέλη του ‘‘ΠΡΑΤΤΩ’’ ουδέποτε έκαναν δημόσια κριτική στην κυβέρνηση από θέσεις ευθύνης, ούτε την άφησαν ακάλυπτη. Ασφαλώς και διατήρησαν τις ιδιαίτερες απόψεις τους ως μέλη ενός πατριωτικού αριστερού κινήματος».

Επίσης τονίζουν: «Η μόνη διαφορά που εκδηλώθηκε δημόσια, και όχι με ευθύνη μας, κάθε άλλο, ήταν η ανάγκη –μετά την έξοδο από τα Μνημόνια– να υπάρξουν αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Θέση για την οποία δικαιώθηκε το ‘‘ΠΡΑΤΤΩ’’. Δεν είναι τυχαίο ότι η Συμφωνία των Πρεσπών και η θέση μας για την αλλαγή στη σύνθεση της κυβέρνησης αποτέλεσε, με μεγάλο κόστος για την κίνησή μας, τον καταλύτη για τη στροφή προς τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη».

Στην ανακοίνωση πετούν βέβαια τα «καρφιά» τους σε ό,τι αφορά τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και τη σύνθεση των ψηφοδελτίων της Θράκης, αλλά και για την εξωτερική πολιτική, επισημαίνοντας τα εξής: «Επειδή η θρυαλλίδα του προβλήματος που πρόκυψε στις σχέσεις μας αφορά την πολιτική της Αριστεράς στη Θράκη, θέλουμε να επαναλάβουμε:

Είναι θεμελιακή δημοκρατική απαίτηση να υπερασπιζόμαστε τις μειονότητες μέσα στη μειονότητα. Είναι θεμελιακό δικαίωμα σε μια δημοκρατική πολιτεία το δικαίωμα των Ελλήνων Πομάκων, Ρομά και Αλεβιτών να μην υποτάσσονται στο τουρκικό προξενείο, στις προσπάθειές του να τους ποδηγετήσει με την παραδοσιακή συμβολή ορισμένων ελληνικών κομμάτων και κυβερνήσεων.

Ως ‘‘ΠΡΑΤΤΩ’’ υπερασπιστήκαμε με πάθος, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, τα δικαιώματα των ελλήνων μουσουλμάνων και χριστιανών στην περιοχή. Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι θα υπερασπιστούμε τα νηπιαγωγεία και τις βιβλιοθήκες που φτιάχτηκαν κατά δεκάδες τα τελευταία χρόνια στη Θράκη, στα πλαίσια της κοινής πολιτικής μας. Θα αντιπαλέψουμε, δε, κάθε προσπάθεια να παραδοθούν οι έλληνες μουσουλμάνοι στα χέρια τρίτων. Θα πολεμήσουμε κάθε επιδίωξη δημιουργίας εκ νέου συνθηκών φόβου στις κοινότητες των ελλήνων μουσουλμάνων, που αντιπαλέψαμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια με μεγάλο κόπο και πολλές θετικές ενέργειες. Αυτό αφορά και ελληνικούς θεσμούς. Τέλος, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ένταξη των συλλόγων των Πομάκων στη FUEN, ώστε να σπάσει το μονοπώλιο διεθνούς αναγνώρισης των οργανώσεων του προξενείου».

Η ανακοίνωση του «ΠΡΑΤΤΩ» κλείνει με πρόσκληση «για τη δημιουργία μιας μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης άφθαρτων πολιτικών πρόσωπων», που «θα συμμετάσχει σταθερά στη μάχη ενάντια στη Δεξιά και στην Ακροδεξιά, τον νεοφιλελευθερισμό και τον αυταρχισμό, στην υπεράσπιση της πατρίδας και του λαού».


Σχολιάστε εδώ