Δημαράς: Το 2021 θα έχουμε Κτηματολόγιο

Δημαράς: Το 2021 θα έχουμε Κτηματολόγιο

Αισιόδοξος σε σχέση με το Κτηματολόγιο εμφανίστηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς, ο οποίος την περασμένη Τρίτη 19 Μαρτίου επισκέφτηκε το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης στο Γαλάτσι, περιηγήθηκε στα περισσότερα γραφεία, συνομίλησε με πολλούς πολίτες και άκουσε τους προβληματισμούς τους.

Πάνω από 1.500 πολίτες προσέρχονται καθημερινά στις ε­γκαταστάσεις των Ολυμπιακών Ακινήτων στο Γαλάτσι και υπάρχουν περιπτώσεις που η αναμονή ξεπερνάει τις τρεις ώρες, κυρίως λόγω της δυσκολίας εντοπισμού των αγροτικών ακινήτων στους ψηφιακούς χάρτες του Κτηματολογίου.

«Αποτελεί μία πρόκληση για την πολιτική ηγεσία και εμένα προσωπικά, οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν για τις διαδικασίες, να εντοπίσουν την ιδιοκτησία τους στον χάρτη αλλά και να υποβάλουν τη δήλωση ιδιοκτησίας τους και να μην αναγκάζονται να πηγαίνουν στις περιοχές τους. Και αυτό το στοίχημα, φαίνεται ότι το κερδίζουμε, καθώς πριν καν συμπληρωθεί μία εβδομάδα σχεδόν 8.000 άνθρωποι προσήλθαν στο Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης, δηλώνοντας επιτυχώς πολλαπλάσια δικαιώματα», τόνισε ο Γιώργος Δημαράς.

Τέλος, έδειξε αισιόδοξος ως προς την επιτυχή ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, ύστερα από προσπάθειες δύο δεκαετιών. «Παραλάβαμε», είπε, «το Κτηματολόγιο στο 30% της χώρας και θεωρώ ότι το καλοκαίρι του 2021 όλη η Ελλάδα θα διαθέτει –επιτέλους– Κτηματολόγιο, όπως όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη».
Πάντως, προσθέτουμε εμείς, οι πολίτες ταλαιπωρούνται.

Απαράδεκτες παραλείψεις

Ξεπερνώντας το ζήτημα της δύσκολης πρόσβασης στο Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης στο Γαλάτσι, αφού δεν υπάρχει στάση μετρό, παρά μόνο δύο αραιές λεωφορειακές γραμμές, υπάρχουν ορισμένα οργανωτικά ζητήματα τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης. Για παράδειγμα, είναι αδιανόητο να μην υπάρχει ένα φωτοτυπικό και να χρειάζεται περπάτημα μίας ώρας για μία φωτοτυπία.

Είναι δικό σου; Απόδειξέ το

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της χρησικτησίας, καθώς στην περιφέρεια πολλές φορές δεν υπάρχουν τίτλοι, τονίζοντας πως στο Κτηματολόγιο υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες που αποτρέπουν τους επίδοξους καταπατητές, καθώς πρέπει να αποδεικνύεται η εικοσαετής χρήση, ενώ το Ε9 θα πρέπει να προσκομίζεται (μαζί με άλλα έγγραφα) σε περίπτωση χρησικτησίας.

Φωτό: protothema.gr


Σχολιάστε εδώ