Τσίπρας: Η Ελλάδα έχει αναβαθμίσει το κύρος και τον ρόλο της, μέσα σε μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται»

Τσίπρας: Η Ελλάδα έχει αναβαθμίσει το κύρος και τον ρόλο της, μέσα σε μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται»

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μπροστά στις κάμερες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χθες Παρασκαυή 22 Μαρτίου 2019, στις Βρυξέλλες τόνισε πως το δίλημμα που θα έχουν οι πολίτες στις επερχόμενες Ευρωεκλογές είναι σαφές. “Η Ελλάδα, για άλλη μια φορά, είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας και δεν θα βρεθεί στη λάθος πλευρά”.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την στρατηγική σχέση Ε.Ε-Κίνας, αλλά και για την οικονομία, ο πρωθυπουργός δήλωσε: “η χώρα μας, ξέρετε, παίζει θετικό ρόλο και στην οικονομία. Είναι ένα θετικό παράδειγμα πια η Ελλάδα, που κατάφερε να βγει από μια πολυετή και δύσκολη οικονομική κρίση και πλέον από μέρος του προβλήματος έχει γίνει μέρος της λύσης. Και σε ό,τι αφορά τη στρατηγική σχέση Ε.Ε-Κίνας η Ελλάδα παίζει στρατηγικό ρόλο, σημαντικό ρόλο, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διασυνδεσιμότητα με το λιμάνι του Πειραιά”.

Αναφέρθηκε στην πρόσφατη τριμερή συνάντηση και την ενημέρωση που παρείχε στους εταίρους της Ε.Ε.

“Βεβαίως, θα έλεγα ότι, πέραν αυτής καθαυτής της θεματικής της διήμερης Συνόδου, είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω και με ομολόγους μου, μεταφέροντάς τους και το κλίμα της συνάντησης που είχα προχθές στα Ιεροσόλυμα, που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να αποτελεί έναν πόλο σταθερότητας, ασφάλειας και ενεργειακής συνεργασίας ιδιαίτερα υπολογίσιμο στην περιοχή. Καθώς, επίσης, να ενημερώσω όμως και για την επίσκεψή μου, πριν από ένα μήνα, στην Τουρκία και τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ερντογάν, καθώς οι ευρωτουρκικές σχέσεις παραμένουν ένα σημαντικό κλειδί για το μέλλον της Ευρώπης”

“Με δυο λόγια, θα έλεγα, ότι η Ελλάδα μέσα σε μια δύσκολη Ευρώπη, μέσα σε μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται, που έχει αναταράξεις, έχει καταφέρει με δυσκολίες, με αγώνες και με θυσίες του ελληνικού λαού, τα τελευταία 4 χρόνια, να γίνει μια χώρα που έχει αναβαθμίσει τόσο το κύρος και τον ρόλο της στις διεθνείς εξελίξεις”.

Ο Αλέξης Τσιπρας τονισε την σημασία της τριμερούς συνεργασίας αλλα και της ιστορικής σημασίας, οπως είπε, Συμφωνίας των Πρεσπών:

“Σε αυτό έχει βοηθήσει, όχι μόνο οι τριμερείς συνεργασίες μας, η τελευταία ιστορικής σημασίας συμφωνία για τον αγωγό Eastmed, αλλά και η ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, που έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, αλλά έχει καταφέρει να εκπλήξει όλους τους εταίρους μας σε ό,τι αφορά την απόδοση της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση. Πραγματικά, δηλαδή, να γίνει μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος σε μια Ευρώπη που, παρά τις δυσκολίες και τους κλυδωνισμούς, αντέχει, προχωράει μπροστά, έχει διλήμματα να αντιμετωπίσει”.

Και ένα από αυτά τα διλήμματα θα κληθούν οι ίδιοι οι πολίτες να το αντιμετωπίσουν, με τις απαντήσεις που θα δώσουν στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές που έχουν να επιλέξουν, από τη μια πλευρά, τις δυνάμεις της προόδου, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής και της συνανάπτυξης και από την άλλη μεριά, τις δυνάμεις τις συντηρητικές, τις δυνάμεις του φόβου, τις δυνάμεις της εθνικής περιχαράκωσης.

“Το δίλημμα είναι σαφές. Η Ελλάδα, για άλλη μια φορά, είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας και δεν θα βρεθεί στη λάθος πλευρά”.


Σχολιάστε εδώ