Στο στόχαστρο του Τσίπρα ξαφνικά και ο Καραμανλής!

Στο στόχαστρο του Τσίπρα ξαφνικά και ο Καραμανλής!

Να διακόψει πλήρως την όποια σχέση είχε με το καραμανλικό σύστημα επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας να εξουδετερώσει την κριτική που του ασκείται, σύμφωνα με την οποία παρείχε πολιτική ασυλία στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Επιπλέον, με τη νέα ονομασία του κόμματός του (ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία) θέλει να κυριαρχήσει στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Επί της ουσίας, ο Αλ. Τσίπρας με την απόφασή του να δώσει νέα ονομασία στον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει νέο κύκλο για το κόμμα του, στην προσπάθειά του να διαγράψει από τη μνήμη των ψηφοφόρων τα προηγούμενα τριάμισι χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Μπήκαμε στη φάκα…
Όσον αφορά την προσπάθεια απα­γκίστρωσής του από το καραμανλικό σύστημα, ο ίδιος στις αρχές του χρόνου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο Open και την Έλλη Στάη, είχε κατονομάσει την κυβέρνηση Καραμανλή ως βασικό υπαίτιο του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό είναι προφανείς και μεγάλες. Και είναι, αν θέλετε, η αιτία που βρεθήκαμε στη φάκα. Από εκεί και πέρα, οι χειρισμοί που έγιναν μετά δεν ήταν οι καλύτεροι δυνατοί για να βγούμε από τη φάκα. Και τα προγράμματα και οι επιλογές οι οποίες έγιναν αποδείχθηκαν λαθεμένες. Είναι διαφορετικές ευθύνες, αλλά είναι εξίσου μεγάλες». Μόλις πριν από λίγες ημέρες, μιλώντας στην εκδήλωση της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, άφησε αιχμές για τη διακυβέρνηση Καραμανλή και μίλησε για «μια δεξιά κυβέρνηση, που λίγο πριν σκάσει η κρίση φρόντισε να εκτινάξει το έλλειμμα σε δυσθεώρητα μεγέθη».

Ακολούθησε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας το χτύπημα του Ανδρέα Ξανθού, του Παύλου Πολάκη και της Έφης Αχτσιόγλου, οι οποίοι ανέδειξαν μια υπόθεση που χρονολογείται από την περίοδο 2006 – 2010, τονίζο­ντας ότι τότε το Ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε 241 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν εισέπραξε μέσω του rebate, αφήνοντας αιχμές για τη φαρμακευτική πολιτική της περιόδου Καραμανλή. Η νέα στρατηγική Τσίπρα έχει φέρει σε αμηχανία τους Καραμανλικούς που στηρίζουν τον πρωθυπουργό και μένει να φανεί τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου.

Το σίγουρο όμως είναι ότι για τα… μάτια των εκσυγχρονιστών, που στηρίζουν την πρωτοβουλία του για προοδευτικό μέτωπο, θα αποκηρύξει τον Καραμανλισμό.


Σχολιάστε εδώ