Π. Κόκκαλης: Θα… μυρίσω τον κρίνο για να δω αν θα κατέβω ευρωβουλευτής – Απάντηση του συνδυασμού “Πειραιάς Νικητής”

Π. Κόκκαλης: Θα… μυρίσω τον κρίνο για να δω αν θα κατέβω ευρωβουλευτής – Απάντηση του συνδυασμού “Πειραιάς Νικητής”

Απολογισμό του έργου του από το 2014 μέχρι προχθές που ήταν Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας έκανε ο Πέτρος Κόκκαλης στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

Όπως είπε δεν υπήρχε κανένα στρατηγικό σχέδιο για να πάρει κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα η πόλη και δεν υπήρχε καμία υποδομή για να διεκδικήσει κάτι. Τα δημιούργησε όλα μόνος του με την ομάδα του και τη συνεργασία των υπηρεσιών του Δήμου με αποτέλεσμα να έχει διασφαλίσει μέχρι στιγμής ο Δήμος 80 εκατομμύρια ευρώ μέσω των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων, να έχει ήδη απορροφήσει 10,7 εκατομμύρια ευρώ από προγράμματα του ΕΣΠΑ και να είναι έτοιμος να απορροφήσει άλλα 6 εκατομμύρια για έργα που έχει προγραμματίσει η σημερινή Δημοτική Αρχή.

Ο κ. Κόκκαλης χαρακτήρισε εντυπωσιακή την θητεία του Δημάρχου Γ. Μώραλη, αναγνώρισε ότι είχε πολύ δύσκολο έργο να κάνει κυρίως γιατί έπρεπε να ξεπεράσει τις τεράστιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του συστήματος και εξέφρασε την πικρία του γιατί όταν του ζητήθηκε να παραιτηθεί και δεν το έκανε ουσιαστικά τον απέπεμψε ο συνδυασμός χωρίς να ληφθεί σχετική απόφαση από κανένα του όργανο.

Όταν ρωτήθηκε ο κ. Κόκκαλης αν σκοπεύει να συνεχίσει να ασχολείται με τα κοινά είπε ότι θα ήθελε να ασχοληθεί αλλά με το δικό του τρόπο. Ο οποίος προβλέπει την βοήθεια σε εκείνους που έχουν στόχους και οι οποίοι δεν έχουν τρόπο να υποστηριχθούν μόνο από κάποια πολιτική. Όταν ρωτήθηκε γιατί ανεξαρτητοποιήθηκε και ουσιαστικά διαχώρισε τη θέση του από το συνδυασμό του Γ. Μώραλη απάντησε ότι ο συνδυασμός ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια σαν ανεξάρτητη δημοτική κίνηση αλλά σήμερα δεν είναι αφού οι ίδιοι οι συμμετέχοντες σε αυτήν αναφέρουν ότι βρίσκονται στο στόχαστρο του κόμματος που βρίσκεται στην κυβέρνηση. Από τη στιγμή που κάποιος, κατά τον κ. Κόκκαλη, είναι ανεξάρτητος δεν θα πρέπει να θεωρεί ότι στοχοποιείται.

Όταν ρωτήθηκε, εάν αληθεύουν τα δημοσιεύματα που τον φέρνουν να κατεβαίνει ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Λόγω 25ης Μαρτίου και του Ευαγγελισμού, θα … μυρίσω τον κρίνο και θα σας απαντήσω».

Όταν κάποιος δημοσιογράφος του είπε ότι πολιτικοί κύκλοι επιμένουν ότι θα ανακοινωθεί σύντομα η υποψηφιότητά του απάντησε ότι αυτό είναι … προφητεία. Σε ερώτηση του ΚΑΝΑΛΙΟΥ ΕΝΑ σύμφωνα με την οποία όλοι οι Πειραιώτες αισθάνονται ότι έχουν στοχοποιηθεί από την Κυβέρνηση, λόγω της καθυστέρησης των μεγάλων έργων (τραμ, μετρό), λόγω της κοροϊδίας με το Δικαστικό Μέγαρο, λόγω της απόφασης του ΚΑΣ να ανακηρύξει ολόκληρο τον Πειραιά ως αρχαιολογικό χώρο, ο κ. Κόκκαλης απάντησε ότι τους Πειραιώτες θα πρέπει να τους ενοχλούν το γιαπί της Ραλλείου και του Πύργου και να θυμούνται ότι το μόνο έργο που έγινε στο Πειραιά τα τελευταία 20 χρόνια είναι το γήπεδο Καραϊσκάκη που έγινε με πρωτοβουλία της οικογένειάς του.

Δηλαδή, την καθυστέρηση των μεγάλων έργων και την κοροϊδία με τα Δικαστήρια τα θεωρεί φυσιολογικά. Πως να μη τα θεωρούσε όμως αφού είπε πως δεν πρέπει να έχουμε παράπονο από την Κυβέρνηση αφού η Περιφέρεια έχει ρίξει πολλά λεφτά για έργα. ‘Όταν όμως του υπενθυμίσαμε ότι η Περιφέρεια δεν βάζει τα χρήματα από την τσέπη της και ότι για να γίνουν τα έργα έχει προηγηθεί προεργασία, μελέτες, άδειες και διαδικασίες που τις έχουν κάνει οι Δήμοι, δεν απάντησε.

Ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε επίσης και στο πρόβλημα των προσφύγων που το αντιμετώπισε, όπως είπε ο ίδιος, με επιτυχία αν και δεν υπήρχε προηγούμενο και η ολόκληρη η χώρα δεν ήταν προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο. Όταν όμως ρωτήθηκε, αν ήταν μόνος του σε αυτή την ενέργεια είπε ότι σημαντική ήταν η συνεισφορά τη Μητρόπολης Πειραιά όπως και της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ που διέθεσε τεράστια ποσότητα τροφίμων και υλικών πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες.

Ο κ. Κόκκαλης τέλος αναρωτήθηκε γιατί δεν έχει διεκδικήσει ακόμη ο Δήμος Πειραιά την αποζημίωση για τα 140 στρέμματα στο χώρο του λιμανιού που κακώς παραχωρήθηκαν στην COSCO, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι ανήκουν στην κυριότητα του Δήμου. Η αξία αυτής της έκτασης εκτιμάται σε 140 εκατομμύρια ευρώ και όπως είπε με τα λεφτά αυτά θα μπορούσε να σβήσει το επαχθές χρέος που έχει ο Δήμος στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.


Απάντηση του συνδυασμού “Πειραιάς Νικητής”

Με αφορμή τη Συνέντευξη Τύπου του π. Εντεταλμένου Συμβούλου κ. Πέτρου Κόκκαλη ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Γ. Μώραλης και οι κάτωθι Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι Πρόεδροι των πέντε Δημοτικών Κοινοτήτων, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Η αναγνώριση του σημαντικού έργου της Δημοτικής Αρχής, του συνόλου δηλαδή των Δημοτικών Συμβούλων, των Αντιδημάρχων, των Εντεταλμένων Συμβούλων των υπηρεσιών του Δήμου και της ομάδας των συμβούλων που μας υποστηρίζει, αποτελεί επιτυχία της ομάδας και όχι προσώπων. Άλλωστε, οι επιτυχίες αφορούν σε ομάδες και όχι σε μονάδες.

Ο κ. Πέτρος Κόκκαλης φέρεται να έκανε μια πολιτική επιλογή. Προφανώς, θεμιτή, αλλά όπως ο κάθε λογικός Έλληνας αντιλαμβάνεται, με την επιλογή του αυτή, είχε ήδη αποφασίσει να μη συμμετάσχει στον «Πειραιά Νικητή». Επιθυμία του ήταν μάλιστα να παραιτηθεί στις 20/04. Ο Δήμαρχος Πειραιά ως επικεφαλής του συνδυασμού και εν συνεχεία το σύνολο του συνδυασμού ζητήσαμε να επισπεύσει την παραίτηση του, ώστε να μην σύρεται ένα θέμα το οποίο είχε ήδη δημοσιοποιηθεί, ήταν αποφασισμένο και δρομολογημένο.

Αυτό προφανώς δεν αναιρεί τον ξεκάθαρο υπερκομματικό χαρακτήρα του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής», καθώς είναι μεν υπερκομματικός, αλλά όχι απολιτικός και «άφωνος». Στην κατεύθυνση αυτή και καθώς οι αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά υβρίζουν, προσβάλλουν, ψεύδονται και θίγουν σχεδόν καθημερινά τον Δήμαρχο της πόλης, αλλά και το σύνολο του συνδυασμού, είναι προφανές ότι δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε επιθυμεί να ανήκει σε αυτό τον χώρο, να παραμένει παράλληλα μέλος του συνδυασμού.

Ανέφερε ότι καθαιρέθηκε από τα καθήκοντα του. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και δεν επιτρέπει σε ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους να ασκούν καθήκοντα. Άρα ούτε για καθαρά τυπικούς λόγους μπορούσε να ασκεί τα καθήκοντα του, ούτε όμως η ηθική αλλά και η λογική επιτρέπουν σε οποιονδήποτε παραιτείται από έναν συνδυασμό, να διατηρεί τις αρμοδιότητες, ώστε να εφαρμόζει το πρόγραμμα του συνδυασμού από το οποίο έχει παραιτηθεί.

Η θέση την οποία επανέλαβε ο κ. Πέτρος Κόκκαλης περί μη ύπαρξης συλλογικού οργάνου στον συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής» είναι εσφαλμένη, καθώς όλα τα θέματα συζητούνταν και συζητούνται με το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων, αλλά και τους Προέδρους των 5 Κοινοτήτων. Επίσης, ποτέ μα ποτέ δεν είχε θέσει ο ίδιος παρόμοιο θέμα στην ομάδα της πλειοψηφίας.

Η μη συμμετοχή του κ. Μαρινάκη στα Δημοτικά Συμβούλια λόγω της αντικειμενικής δυσκολίας, εξαιτίας του μεγάλου εύρους των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων, υπερκαλύφθηκε τόσο από την συμμετοχή του σε δημοτικές ομάδες και τις συνεργασίες που είχε με στελέχη της δημοτικής αρχής για την επίλυση προβλημάτων, αλλά και από την τεράστια προσφορά του ιδίου και του Ολυμπιακού στην τοπική κοινωνία. Το γεγονός αυτό αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία των Πειραιωτών. Επίσης, η προσφορά αυτή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συνδεθεί με διαπλοκή ή με άλλου είδους συμφέροντα, καθώς ο κύριος Μαρινάκης όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει, δεν είχε, ούτε έχει, ούτε επιθυμεί να έχει, οποιαδήποτε σχέση με το Ελληνικό Δημόσιο. Την ίδια στιγμή άλλοι που είχαν τη δυνατότητα να συνδράμουν την προσπάθεια μας για ένα καλύτερο Πειραιά δεν το έχουν πράξει μέχρι σήμερα.

Ο Πειραιάς δεν χρηματοδοτήθηκε σε καμία περίπτωση από την κυβέρνηση, εκτός από αυτά που κάθε Δήμος δικαιούται. Εάν ο κ. Πέτρος Κόκκαλης εννοούσε την ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση), η οποία αποτελεί δουλειά αποκλειστικά της Δημοτικής Αρχής, αυτό αφορά σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα και σε ευρωπαϊκά χρήματα. Ο Δήμος Πειραιά διαγωνίσθηκε, αξιολογήθηκε και βγαίνοντας πρώτος «κέρδισε με το σπαθί του» τα 80 εκ. ευρώ για τους κατοίκους της πόλης. Αντίθετα, έργα της κυβέρνησης όπως αυτό του τραμ, του μετρό, αλλά και το Δικαστικό Μέγαρο, είτε καθυστέρησαν και καθυστερούν ακόμα ταλαιπωρώντας μια ολόκληρη πόλη ή δεν ξεκίνησαν ποτέ. Παρ’ όλα αυτά, ακριβώς επειδή ο συνδυασμός μας ήταν και είναι υπερκομματικός, ποτέ μα ποτέ δεν επέλεξε τη δημόσια και σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεση με καμιά από τις τρεις κυβερνήσεις που κλήθηκε να συνεργαστεί αυτά τα χρόνια.

Όσον αφορά την υπόθεση της περιοχής που αποτελεί κομμάτι της χερσαίας λιμενικής ζώνης στην οποία αναφέρθηκε, όταν θα γίνει η Συνέντευξη Τύπου της Δημοτικής Αρχής για το θέμα αυτό, τότε το σύνολο των Πειραιωτών θα μάθει με έγγραφα και όχι με δηλώσεις το τι έχει συμβεί και από πότε υπάρχει επικοινωνία με τους κυβερνητικούς παράγοντες. Επειδή επί 3,5 χρόνια δεν υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη από την πλευρά της Κυβέρνησης, το Νομικό Τμήμα του Δήμου Πειραιά μετά από μακρά προετοιμασία, είναι έτοιμο να διεκδικήσει αυτά που κατά την γνώμη μας δικαιούται η πόλη του Πειραιά. Άλλωστε, το θέμα το γνωρίζει και ο ίδιος ο κ. Πέτρος Κόκκαλης.

Η διαφωνία του κυρίου Πέτρου Κόκκαλη σε σχέση με την ανάληψη από τον Δήμαρχο Πειραιά, της θέσης του Πρόεδρου της Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, η οποία έγινε μετά από πρόταση και σύμφωνη γνώμη όλων των μελών του Δ.Σ. και άρα και του κ. Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος παραιτήθηκε από το Δ.Σ. της Π.Α.Ε. στις 30/11/2018, προφανώς εμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες, καθώς ουδέποτε είχε εκφράσει παρόμοια θέση τόσο στον Δήμαρχο όσο και στη δημοτική μας ομάδα.

Ανέφερε τέλος ότι ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ εμπλέκεται για πρώτη φορά με την πολιτική. Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ήταν και είναι υπεράνω κομμάτων, αλλά όπως το 2004, όταν μερίδα φιλάθλων καταφέρονταν εναντίον του τότε Πρωθυπουργού με το απαράδεκτο σύνθημα «τίνος είναι ρε Νατάσα τα παιδιά», καθώς πίστευε ότι η τότε κυβέρνηση, του στερούσε το πρωτάθλημα ή όταν σε άλλη εποχή ο τότε Πρόεδρος καλούσε τους φιλάθλους να «επαγρυπνούν για να προστατεύσουν την ομάδα» έτσι και σήμερα έχουν κάθε δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους. Άλλωστε, τα εκατομμύρια των φιλάθλων του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ είχαν και έχουν τη δική τους κρίση και δεν καθοδηγούνται.

Μας λυπεί το γεγονός ότι ο κ. Π. Κόκκαλης επέλεξε να μην εκφράσει όλα αυτά τα χρόνια τις θέσεις του στη δημοτική μας ομάδα, αλλά να το κάνει δημόσια μετά την πολιτική επιλογή του να αποχωρήσει».

Ο Πειραιώτης

Φωτο: portnet.gr


Σχολιάστε εδώ