Κτηματολόγιο: Πότε ξεκινά η διαδικασία προανάρτησης στην Αθήνα

Κτηματολόγιο: Πότε ξεκινά η διαδικασία προανάρτησης στην Αθήνα

Εντός Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία της προανάρτησης για το δήμο της Αθήνας στο Κτηματολόγιο, που αφορά τον έλεγχο των δηλωθέντων στοιχείων που είχαν καταθέσει οι πολίτες κατά την κτηματογράφηση του 2008.

Η διαδικασία θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, ενώ αναμένεται να δημιουργηθεί και ένα βοηθητικό γραφείο, στο ολυμπιακό κλειστό του Γαλατσίου, για όσους πολίτες δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η διαδικασία θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 22 Απριλίου, ενώ πιθανότατα τον Μάιο, τη σκυτάλη θα πάρουν η Λαμία, o Βόλος και η Λιβαδειά, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσουν οι περιοχές που βρίσκονται στην παρούσα φάση κατά τη διαδικασία συλλογής δηλώσεων.

Η α΄ φάση κτηματογράφησης του Δήμου Αθηναίων ξεκίνησε το 2008 και υποβλήθηκαν 833.000 δηλώσεις ιδιοκτησίας, που αφορούσαν 1.261.000 ενεργά ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Τα δικαιώματα αυτά κατανέμονται σε 726.000 ακίνητα, που βρίσκονται σε 65.300 οικόπεδα (γεωτεμάχια) τα οποία καταλαμβάνουν έκταση 38.000 στρεμμάτων.

Χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του taxis, οι πολίτες θα πρέπει να ελέγξουν την ακρίβεια των στοιχείων που έχουν δηλώσει. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ελέγξουν τα στοιχεία περιγραφής του ακινήτου, αλλά και τα προσωπικά τους στοιχεία.

Στόχος της προανάρτησης, που διαρκεί δύο μήνες, είναι να ενημερωθούν τα στοιχεία για τυχόν προφανή λάθη, όπως για παράδειγμα ορθογραφικά ή απλές αλλαγές, όπως διεύθυνση, e-mail ή τηλέφωνο, καθώς η βάση δεδομένων είναι ενήμερη για τις ιδιοκτησιακές αλλαγές από το 2008 έως σήμερα.

Να σημειωθεί ότι στη φάση της προανάρτησης οι πολίτες διορθώνουν μόνο τα δικά τους στοιχεία καταθέτοντας αίτηση. Δεν θα μπορούν να δουν τυχόν «επικαλύψεις» (διεκδικήσεις άλλων), ούτε να υποβάλουν ενστάσεις. Το δικαίωμα αυτό θα έχουν κατά τη διαδικασία της ανάρτησης, η οποία θα ξεκινήσει τέσσερις μήνες μετά το τέλος της προανάρτησης.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα της Καθημερινής, με ρύθμιση σε πρόσφατο νόμο (ν. 4602/19) προβλέφθηκε ότι κατά την προανάρτηση όσοι εντοπίζουν λάθη στα προσωρινά κτηματολογικά στοιχεία θα μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις διόρθωσης για τις οποίες συντάσσεται υποχρεωτικά έκθεση από το γραφείο κτηματογράφησης προκειμένου να μεταβληθούν τα στοιχεία της ανάρτησης αιτιολογημένα.

Έτσι δεν χρειάζεται να απευθύνονται σε επιτροπές ενστάσεων, οι οποίες χρειάζονταν πολύ χρόνο για να εξετάσουν τις περιπτώσεις και καθυστερούσαν την πρόοδο του κτηματολογίου.

Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, για εκτεταμένα σφάλματα, καθώς επίσης και σε περιπτώσεις προάσπισης δημοσίου συμφέροντος, παραπέμπονται σε Επιτροπές Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης, που δημιουργούνται σε ΑθήναΘεσσαλονίκη, αλλά και στις περιφερειακές υπηρεσίες.

Πηγή: cnn.gr


Σχολιάστε εδώ