Η ΠΙΟ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

Η ΠΙΟ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ


Συγγραφέας
Philip Kerr 
Μετάφραση
Δέσποινα Μάντζαρη


ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ στο ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ
στον κεντρικό δρόμο του ΧΙΤΣΚΟΚ, για μια ΒΡΑΔΙΑ
με ανατριχιαστικές ΙΣΤΟΡΙΕΣ φαντασμάτων και ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ παραμύθια.
Γύρω στα ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ θα παρευρεθούν μερικοί ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ,
που θα ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ τα ΠΙΟ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ βιβλία τους… με ΑΙΜΑ.
Για περισσότερες ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, τηλεφωνήστε ή στείλτε email…
ΑΝ ΤΟΛΜΑΤΕ!

Μετά το τροχαίο ατύχημά του, ο Μπίλι Σίβερς περνάει πολύ χρόνο διαβάζοντας μόνος στη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Χίτσκοκ. Ώσπου ανακαλύπτει ένα παράξενο βιβλιοπωλείο, Το Στοιχειωμένο Σπίτι των Βιβλίων. Εκεί γνωρίζει τον μυστηριώδη και ιδιόρρυθμο ιδιοκτήτη του και μαθαίνει για τον διαγωνισμό που προσκαλεί τους αναγνώστες να περάσουν μια ολόκληρη νύχτα στο βιβλιοπωλείο, ακούγοντας μια ιστορία τόσο φοβερή, τόσο αποτρόπαια, τόσο φρικιαστική, που αλλάζει για πάντα τη ζωή όποιου την ακούει. Γιατί είναι, ίσως, η πιο τρομακτική ιστορία όλων των εποχών.
Θα τολμήσει ο Μπίλι να τη μάθει;
ΕΣΥ ΤΟΛΜΑΣ ;

Aπόσπασμα βιβλίου

Κεφ1

Η αγάπη του Μπίλι για τα βιβλία

Καλώς ορίσατε στο Χίτσκοκ.* Το Χίτσκοκ είναι μια συνηθισμένη πόλη διακοσίων πενήντα χιλιάδων κατοίκων. Όταν ξεκίνησε να χτίζεται το 1800, ένα από τα πρώτα πράγματα που έφτιαξαν οι ιδρυτές του ήταν μια όμορφη Δημόσια Βιβλιοθήκη, ώστε οι άνθρωποι που δεν μπορούσαν να αγοράσουν βιβλία να μπορούν τουλάχιστον να δανείζονται.
Ας πάμε μέσα. Κάτω από την εντυπωσιακή οροφή, που έχει σχήμα κρεμμυδιού, υπάρχει μια μεγάλη αίθουσα ανάγνωσης, όπου οι γηραιότεροι κάτοικοι διαβάζουν εφημερίδες και τους παίρνει ο ύπνος. Υπάρχουν χιλιόμετρα ξύλινα ράφια και πάνω σ’ αυτά πάρα πολλά βιβλία. Η βιβλιοθήκη του Χίτσκοκ έχει πάνω από είκοσι χιλιάδες βιβλία, πολλά από τα οποία δεν τα έχει διαβάσει ποτέ κανείς.
Ένα άτομο που έχει διαβάσει πάνω από εκατό βιβλία της βιβλιοθήκης είναι το αγόρι που στέκεται τώρα στο τμήμα της παιδικής λογοτεχνίας. Το όνομά του είναι Μπίλι Σίβερς.
Αν ο Μπίλι μπορούσε να μιλήσει, θα έλεγε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που σας γνωρίζω», αλλά εδώ βρισκόμαστε σε μια βιβλιοθήκη και αν όντως έλεγε κάτι, τότε η βιβλιοθηκάριος, η δεσποινίς Τζάνκερ, θα του έκανε κοφτά «Σσστ», δείχνοντας μια μεγάλη πινακίδα που γράφει ΗΣΥΧΙΑ και πιθανότατα θα του υπενθύμιζε ότι «δεν επιτρέπονται οι συνομιλίες στους χώρους της βιβλιοθήκης». Οπότε συγχωρήστε τον αν για την ώρα απλώς σας κοιτάζει χαμογελαστός πάνω από το βιβλίο που κρατάει στα χέρια του και σας γνέφει.
Έτσι κι αλλιώς η σιωπή είναι χρυσός, και σ’ αυτή την περίπτωση είναι και χρήσιμη. Σας δίνει την ευκαιρία να παρατηρήσετε τον Μπίλι και να δείτε τι τύπος είναι. Το πρώτο που θα προσέξετε είναι ότι είναι ψηλός και κάπως χλομός – ίσως παραπάνω απ’ όσο θα ’πρεπε, σαν να είναι άρρωστος ή κάτι τέτοιο. Αλλά αυτό είναι αναμενόμενο για κάποιον που είχε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα.
Ο Μπίλι θυμάται πολύ λίγα για το ατύχημα πέρα απ’ το ότι τώρα ξέρει ακριβώς πώς είναι να είσαι μια πολύ λεπτή στρώση μαρμελάδας φράουλα ανάμεσα σε δύο πολύ χοντρές φέτες ψωμιού. Πριν από το ατύχημα ήταν όπως κάθε αγόρι της ηλικίας του, απολάμβανε τα παιχνίδια και το τρέξιμο. Μετά το ατύχημα όμως δεν κάνει και πολλά. Κουράζεται πολύ εύκολα και δεν ενδιαφέρεται καθόλου για φασαρίες. Τα μάτια του έγιναν ευαίσθητα στο φως του ήλιου και κρυώνει περισσότερο από πριν, οπότε προτιμά να είναι μέσα παρά έξω. Αυτό μάλλον εξηγεί και τον λόγο που ο Μπίλι περνά τόσο χρόνο στη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Χίτσκοκ. Είναι ωραία και ζεστά εκεί μέσα. Αυτό, όπως και ότι του αρέσει να διαβάζει βιβλία. Πολλά βιβλία.
Ο Μπίλι πάντα αγαπούσε τα βιβλία. Αλλά μετά το ατύχημα η αγάπη του γι’ αυτά έγινε πιο δυνατή από ποτέ. Απλώς δεν μπορούσε να τα χορτάσει. Του άρεσε πολύ ο τρόπος που ένα βιβλίο κατάφερνε να σε μεταφέρει σε κάποιο διαφορετικό μέρος μέσα σε λίγες μόνο σελίδες, λες και ήταν ένα μαγικό ταξί για το μυαλό. Μερικές φορές έπαιρνε ένα βιβλίο και έβρισκε μια ήσυχη γωνιά να καθίσει, και όταν σήκωνε το κεφάλι του, είχαν περάσει αρκετές ώρες. Ένα βιβλίο μπορούσε να τον κάνει να ξεχάσει ποιος και τι ήταν, όπως και το ότι είχε βρεθεί σε εκείνο το ατύχημα…

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Philip Kerr γεννήθηκε στο Εδιµβούργο το 1956. Σπούδασε νοµικά και φιλοσοφία στο Πανεπιστήµιο του Μπέρµιγχαµ, όπου, μεταξύ άλλων, εντρύφησε στο γερμανικό δίκαιο και στη γερμανική φιλοσοφία, διαβάζοντας σχετικά κείμενα στο πρωτότυπο. Όπως λέει ο ίδιος: «Η πιο ενδιαφέρουσα νομική φιλοσοφία είναι η γερμανική, οπότε το λογικό ήταν να πάω στη Γερμανία, όπως και έκανα, και ειδικά στο Βερολίνο, το οποίο επισκέφθηκα αρκετές φορές». Η μελέτη αυτή του έδωσε το ερέθισμα να ασχοληθεί περαιτέρω με την ιστορία της Γερμανίας στον εικοστό αιώνα, εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στην ιστορία του ναζισμού.
Μετά το πέρας των σπουδών του εργάστηκε ως κειµενογράφος σε πολλές διαφημιστικές εταιρίες, μεταξύ αυτών και στη Saatchi and Saatchi. Στο διάστημα αυτό γεννήθηκε στο μυαλό του η ιδέα να γράψει ένα μυθιστόρημα με ήρωα έναν Βερολινέζο αστυνομικό το 1936. Η ιδέα του υλοποιήθηκε το 1989 με την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος, με τίτλο Οι Βιολέτες του Μάρτη. Πρόκειται για το βιβλίο με το οποίο παρουσίασε στο κοινό τον Μπέρνι Γκούντερ, τον κυνικό και ταυτόχρονα μελαγχολικό ντετέκτιβ που ζει την άνοδο και την πτώση του ναζισμού. Ακολούθησαν τα µυθιστορήµατα Ο χλοµός εγκληµατίας (1990) και Γερµανικό ρέκβιεµ (1991), µε φόντο το µεσοπολεµικό και µεταπολεµικό Βερολίνο αντίστοιχα. Το 1993 τα τρία µυθιστορήµατα συγκεντρώθηκαν από την Penguin Press σε έναν τόµο µε τον γενικό τίτλο Berlin Noir, που θεωρείται ένα από τα σηµαντικότερα έργα της σύγχρονης αστυνοµικής λογοτεχνίας.
Στα ελληνικά εκδόθηκαν για πρώτη φορά από τις εκδόσεις Κέδρος το 2002-2003, στη σειρά αστυνοµικής λογοτεχνίας ΜΑΥΡΟ ΒΕΛΟΥΔΟ. Το 2012 κυκλοφόρησαν σε επίτοµη έκδοση µε τον τίτλο Η τριλογία του Βερολίνου. Από την κυκλοφορία του Γερμανικού ρέκβιεμ έως την επιστροφή του Μπέρνι Γκούντερ με το The One from The Other μεσολάβησαν δεκαέξι χρόνια, διάστημα στο οποίο ο Philip Kerr έγραψε πλήθος άλλων βιβλίων, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν τα Φιλοσοφικά εγκλήματα(Κέδρος, 2015).
Έγραψε επίσης σημαντικά βιβλία για παιδιά, μεταξύ των οποίων τα: Η πιο τρομακτική ιστορία όλων των εποχών και Φρίντριχ, ένας σπουδαίος ντετέκτιβ (θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Κέδρος). Ακολούθησαν και άλλα μυθιστορήματα με ήρωα τον Μπέρνι Γκούντερ, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ήδη κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κέδρος: Μοιραία ΠράγαΆνθρωπος χωρίς ανάσαΦλόγα που σιγοκαίειΗ γυναίκα από το ΖάγκρεµπΑν οι νεκροί δεν ανασταίνονταιΗ άλλη πλευρά της σιωπήςΦοβού τους Δαναούς. Το προσεχές διάστημα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η έκδοση του μυθιστορήματος που πρόλαβε να ολοκληρώσει πριν από τον θάνατό του, με τίτλο Metropolis.
Ο Philip Kerr διοχέτευσε το πάθος του για το ποδόσφαιρο σε μια άλλη σειρά μυθιστορημάτων, αυτή τη φορά με ήρωα τον προπονητή-ντετέκτιβ Σκοτ Μάνσον. Τα βιβλία αυτά – Ξαφνικός θάνατος (2016), Το χέρι του Θεού (2016) και Ψεύτικο εννιάρι(2017) – κυκλοφορούν επίσης από τις εκδόσεις Κέδρος.
Τιµήθηκε µε τα βραβεία RBA International Prize for Crime Writing και British Crime Writers’ Association’s Ellis Peters Historic Crime Award.
Συνεργάστηκε ως αρθρογράφος µε τις εφηµερίδες Sunday TimesEvening Standard και New Statesman.
Ήταν παντρεµένος µε τη συγγραφέα Jane Thynne και πατέρας τριών παιδιών.
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 62 ετών, στις 23 Μαρτίου 2018.


ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ PHILIP KERR ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ:

με ήρωα τον Μπέρνι Γκούντερ:
Η τριλογία του Βερολίνου, 2012
(περιλαμβάνει τα έργα: Οι Βιολέτες του ΜάρτηΟ χλομός εγκληματίαςΓερμανικό ρέκβιεμ, πρώτη έκδοση: 2002-2003)
Μοιραία Πράγα, 2013
Άνθρωπος χωρίς ανάσα, 2014
Φλόγα που σιγοκαίει, 2015
Η γυναίκα από το Ζάγκρεμπ, 2015
Αν οι νεκροί δεν ανασταίνονται, 2016
Η άλλη πλευρά της σιωπής, 2017
Φοβού τους Δαναούς, 2018

με ήρωα τον Σκοτ Μάνσον:
Το χέρι του Θεού, 2016
Ξαφνικός θάνατος, 2016
Ψεύτικο εννιάρι, 2017

άλλα έργα:
Φιλοσοφικά εγκλήματα, 2015

για παιδιά:
Η πιο τρομακτική ιστορία όλων των εποχών, 2019
Φρίντριχ, ένας σπουδαίος ντετέκτιβ (υπό έκδοση)


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

Ηλικία: 12+
Κατηγορία: Βιβλία για παιδιά και νέους
ISBN: 978-960-04-4866-5


Σχολιάστε εδώ