Απάντηση τουρκικού ΥΠΕΞ: «Αναγνωρίζουμε μόνο 6 ν.μ. εναέριο χώρο στην Ελλάδα»

Απάντηση τουρκικού ΥΠΕΞ: «Αναγνωρίζουμε μόνο 6 ν.μ. εναέριο χώρο στην Ελλάδα»

Απάντηση στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, που αφορούσαν στην παράνομη δραστηριότητα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από το Αιγαίο, δίνει με ανακοίνωσή της η Αγκυρα.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Χακίμ Ακσόι, κάνει λόγο για «αδιανόητη και παράξενη ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας», σημειώνοντας ωστόσο ότι θέση της Τουρκίας είναι ότι «η ελεύθερη χρήση του διεθνούς εναέριου χώρου στο Αιγαίο δεν θα πρέπει να αποτελεί επίμαχο ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Η ανακοίνωση που έγινε σήμερα από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σχετικά με τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο ήταν αδιανόητη και παράξενη, λόγω του χρόνου που γίνεται και του περιεχομένου της. Η θέση της Τουρκίας είναι ότι η ελεύθερη χρήση του διεθνούς εναέριου χώρου στο Αιγαίο δεν θα πρέπει να αποτελεί επίμαχο ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι έχει 10 μίλια εναέριου χώρου πέραν των 6 μιλίων των χωρικών υδάτων, σε σαφή αντίφαση με το διεθνές δίκαιο. Αυτή η υπόθεση, που η Ελλάδα αντιλαμβάνεται ως απειλή τις πτήσεις της Τουρκίας, οι οποίες είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, και τις παρουσιάζει ως παραβιάσεις, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Πηγή: kathimerini.gr


Σχολιάστε εδώ