Τελεσίγραφο των «θεσμών»: Η σωτηρία των τραπεζών προέχει της προστασίας της α΄ κατοικίας

Τελεσίγραφο των «θεσμών»: Η σωτηρία των τραπεζών προέχει της προστασίας της α΄ κατοικίας

-Απαίτησαν από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να διαβεβαιώσει ότι οι τράπεζες δεν θα έχουν ζημίες
-Σήμερα κληρώνει η επόμενη μέρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Η προστασία της πρώτης κατοικίας κρίνεται σήμερα, στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα παρθεί η τελική απόφαση για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων που αφορούν πρώτη κατοικία.

Την εβδομάδα που πέρασε υπήρχε όλες τις μέρες ανοιχτή γραμμή Αθήνας – Βρυξελλών για τη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου του νόμου που θα αντικαταστήσει τον «νόμο Κατσέλη», ο οποίος έσωσε δεκάδες χιλιάδες σπίτια που ήταν πρώτη κατοικία δανειολήπτη.

Η απαίτηση των περιβόητων «θεσμών» ήταν και είναι να μην προκαλέσει η καινούργια ρύθμιση νέες ζημίες στις τράπεζες, καθιστώ­ντας αναγκαία μια νέα ανακεφαλαιοποίηση. Θέμα που επανειλημμένα έχει βάλει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, λέγοντας ότι έτσι θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, που δεν υπάρχουν, ερχόμενος σε δημόσια αντιπαράθεση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, με αποτέλεσμα να θολώνει η εικόνα της καθαρής εξόδου, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την ωμή πραγματικότητα.

Μάλιστα, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές, οι «θεσμοί» για να είναι πλήρως διασφαλισμένοι ζήτησαν από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα να διαβεβαιώσει γραπτώς ότι από τη νέα ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν θα προκύψουν νέες ζημίες για τις τράπεζες. Και σύμφωνα με καλές πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας έδωσε εγγράφως τη διαβεβαίωση που τελεσιγραφικά απαιτούσαν οι «θεσμοί».

Αυτήν τη στιγμή το τελικό πλαίσιο με τους όρους προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι άγνωστο. Ίσως, μάλιστα, να μην έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, αφού οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Το τελικό κουστούμι που θα ράψουν για τον δανειολήπτη θα γίνει γνωστό στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα, Δευτέρα, την Καθαρή για όλους τους Έλληνες…


Σχολιάστε εδώ