Ποιες τομές προωθούνται στον Ποινικό Κώδικα-Τι προβλέπει για τους καταχραστές του Δημοσίου

Ποιες τομές προωθούνται στον Ποινικό Κώδικα-Τι προβλέπει για τους καταχραστές του Δημοσίου

Σημαντικές καινοτομίες στην ποινική νομοθεσία εισάγει το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Μεταξύ άλλων, καταργείται ο νόμος περί καταχραστών του δημοσίου και τα ισόβια που προβλέπει, και οι καταχραστές θα τιμωρούνται με ποινές κάθειρξης έως 15 χρόνια, ενώ προβλέπεται παραγραφή 20ετίας, καθώς και ευνοϊκή μεταχείριση που θα φτάνει έως και την απαλλαγή στην περίπτωση που αποκαθίσταται πλήρως η προκληθείσα ζημιά.

Ακόμη, καταργούνται όλα τα πταίσματα, τα πλημμελήματα διαχωρίζονται σε «ελαφρά» και «βαριά» με την παροχή κοινωφελούς εργασίας ως κύρια ποινή, καταργούνται όλες οι χρηματικές ποινές και η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, ενώ για τα κακουργήματα θα προβλέπονται ποινές από 5 έως 15 χρόνια κάθειρξης.

Αλλαγές προβλέπονται και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με σημαντικότερες τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και εξουσιών του Εισαγγελέα και την εισαγωγή νέων θεσμών για την απλούστερη και ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, όπως η ποινική διαπραγμάτευση για όλα τα κακουργήματα, εκτός από τα εγκλήματα βίας.

Η νομοθετική μεταρρύθμιση κινείται σε τρεις βασικούς άξονες, τον εξορθολογισμό αδικημάτων, το νέο ποινολόγιο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και την εναρμόνιση της νομοθεσίας στα διεθνή δεδομένα χωρίς εκπτώσεις στα ατομικά δικαιώματα, υπογράμμισε ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Καλογήρου, και απηύθυνε έκκληση για «σοβαρότητα από όλους, συναινέσεις και συνεργασίες, προκειμένου να μην μετατραπεί η δημόσια διαβούλευση σε πολιτικό παιχνίδι«.

Πηγή: ΕΡΤ


Σχολιάστε εδώ