Στο… βουνό βγήκε η Εκκλησία της Κρήτης

Στο… βουνό βγήκε η Εκκλησία της Κρήτης

Καταγγέλλει ότι επιχειρείται «η ολική αποβολή του Ορθόδοξου χαρακτήρα της ταυτότητας του Γένους μας με τα περί ουδετεροθρησκείας»

-Καμία αλλαγή στη μισθοδοσία των κληρικών
-Συνεδριάζει εκτάκτως η ΔΙΣ

Έξω από τα δόντια τα ψάλλει στην κυβέρνηση και η Εκκλησία της Κρήτης για τα περί «ουδετερόθρησκου κράτους», με το οποίο επιχειρείται η αλλαγή της ιστορικής ταυτότητας της χώρας μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος αλλά και η απαλλαγή του Δημοσίου από τη διαχρονική δέσμευσή του για την πληρωμή της μισθοδοσίας των κληρικών.

Στην ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, που συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα στο Ηράκλειο, ευθέως διατυπώνεται, με ιδιαίτερη έμφαση, η αντίθεσή της «στην προτεινόμενη τροποποίηση των άρθρων 3 και 21 του Ελληνικού Συντάγματος, διότι η τυχόν εισαγωγή της έννοιας της ‘‘ουδετεροθρησκείας’’ θα επιφέρει την ολική αποβολή του Ορθόδοξου χαρακτήρα της ταυτότητας του Γένους μας, η δε Ελληνική Οικογένεια θα υποβαθμισθεί θεσμικά με τις όποιες δυσμενείς νομικές συνέπειες». Κάθετη είναι, επίσης, η θέση της για τη διατήρηση «του υπάρχοντος εργασιακού καθεστώτος των κληρικών στο Ενιαίο Μισθολόγιο και στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών του Κράτους, χωρίς οποιαδήποτε αλλαγή από αυτό που ισχύει σήμερα». Και προσθέτει:

«Η υπογραφή της προτεινόμενης Σύμβασης δεν διασφαλίζει το μέλλον της μισθοδοσίας των κληρικών, καθώς κάθε Σύμβαση μπορεί να καταγγελθεί ή να παραβιασθεί μονομερώς με διάφορα νομικά προσχήματα, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Η αναφερόμενη έννοια της‘‘αφηρημένης αποζημίωσης’’ δεν κατοχυρώνει μελλοντικά τη μισθοδοσία των κληρικών, διότι όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο κείμενο, ‘‘Η Πολιτεία παραιτείται από την απευθείας μισθοδοσία του κλήρου’’.

Η Ιερά Σύνοδος θα προασπισθεί με κάθε νόμιμο τρόπο τα δίκαια των κληρικών, οι οποίοι, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, προσφέρουν πολλές και ποικίλες υπηρεσίες προς την κοινωνία και τον άνθρωπο».

Κάνει πίσω ο Γαβρόγλου
Και ξαφνικά, από εκεί που εμφανιζόταν ανυποχώρητος, κυρίως στο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών, που από υποχρέωση του Δημοσίου γινόταν επιδότηση, με άγνωστη την επόμενη μέρα και μόνο… προβλεπτό τον διορισμό 10.000 ατόμων, με το σκεπτικό ότι η μισθοδοσία τους θα καλυπτόταν από το ποσό που μέχρι τώρα πήγαινε για τη μισθοδοσία των κληρικών, οι οποίοι θα αποκόπτονταν από το Δημόσιο και θα πληρώνονταν από την… αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου άλλαξε ρότα.

Δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε αλλαγές για τον τρόπο της μισθοδοσίας των κληρικών. «Αν χρειαστεί, γιατί να μην κάνουμε περαιτέρω αλλαγές στο κείμενο; Γι’ αυτό λέμε ότι είναι κείμενα διαλόγου». Μόνο που μέχρι τώρα άλλα έλεγε.

Απέφυγε, πάντως, να πει αν θα προχωρήσει μόνη της η κυβέρνηση και αν θα καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Οι παπάδες τα… ψάλλουν στον Γαβρόγλου
«Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος από την πρώτη στιγμή κατέθεσε και καταθέτει εγγράφως με τους νομικούς του συμβούλους τις διαφωνίες και τις αντιρρήσεις του για τη συγκεκριμένη “συμφωνία”», τονίζει σε ανακοίνωσή του και επισημαίνει: «Αυτός ο οποίος δεν είχε συγκεκριμένο σχέδιο να καταθέσει ήταν ο ίδιος ο υπουργός».

Έλα να περπατήσουμε μαζί στον δρόμο…
Προχωρεί και παραπέρα, όμως, ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος. Με αφορμή την… απορία του υπουργού για το τι συνδικαλιστικό όργανο είναι, ο ΙΣΚΕ απαντά ότι αν ο υπουργός αμφισβητεί την πορεία του: «Ας γνωρίζει ότι είμαστε κομμάτι αναπόσπαστο της κοινωνίας, την οποία καθημερινά υπηρετούμε. Και αν θέλει να διαπιστώσει ποιος τιμά την κοινωνία και ποιον τιμά η κοινωνία, ας έλθει να περπατήσουμε δίπλα δίπλα στους χώρους διακονίας μας, δηλαδή μέσα στην κοινωνία, μέσα στην πραγματικότητα».

Ιδού η… Ρόδος, κύριε Γαβρόγλου…

Δεν εκβιάζουμε κανέναν…
Υπογραμμίζουν, όμως, και κάτι ακόμη στον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων: «Οι κληρικοί δεν εκβιάζουν κανέναν και ποτέ, δεν συνάδει με την ιδιότητά τους και την αποστολή τους, τις οποίες καθημερινώς, παρά τις ανθρώπινες αδυναμίες τους, προσπαθούν να υπηρετήσουν με ζήλο και πίστη στον Θεό και με μεγάλη προθυμία και αγάπη στους ανθρώπους».

Ύμνοι για τον Ιερώνυμο
Σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο υπουργός Κ. Γαβρόγλου, αναφερόμενος στον Αρχιεπίσκοπο, είπε: «Κατά τη γνώμη μου, είναι μεγάλη τύχη σε αυτήν τη συγκυρία το ότι η Ελληνική Εκκλησία έχει επικεφαλής τον συ­γκεκριμένο Ιεράρχη».

Ήρθε η ώρα των αποφάσεων…

Μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, που θα ενημερωθεί από την Επιτροπή Διαλόγου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την κατάληξη των συζητήσεων με το υπουργείο Παιδείας, ουσιαστικά με τον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου, καθώς και για το περιεχόμενο της πολυσέλιδης πρότασης που κατέθεσε.

Και σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΙΣ θα ορίσει τη σύγκληση της Ιεραρχίας μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου, οπότε θα αποφασισθεί η τελική θέση της Ιεραρχίας απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους. Αλλά και για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα… σε όλα τα μέτωπα που άνοιξε η «Συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου», με την Ιεραρχία να μην έχει την παραμικρή ενημέρωση. Κάτι για το οποίο ευθύνες έχει και ο Αρχιεπίσκοπος.


Σχολιάστε εδώ