Ξεκινά η αξιοποίηση του Πύργου!

Ξεκινά η αξιοποίηση του Πύργου!

Με 45 χρόνια καθυστέρηση

-Εγκρίθηκαν οι όροι του διεθνούς διαγωνισμού από το δημοτικό συμβούλιο

Μια ιστορική απόφαση πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης. Ενέκρινε ομόφωνα τους όρους του διεθνούς διαγωνισμού που θα προκηρύξει ο δήμος για τον Πύργο του Πειραιά, ενός κτιρίου που αποτελεί εδώ και 45 χρόνια περίπου το «σκιάχτρο» του λιμανιού.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, από την αρχή της θητείας του είχε βάλει στόχο να βρει τρόπο να αξιοποιήσει το κτίριο αυτό, που αποτελεί το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του δήμου. Απαιτήθηκε αρκετό χρονικό διάστημα για να γίνουν ενδελεχείς μετρήσεις και δοκιμές για τη στατική επάρκεια και την ασφάλεια του κτιρίου. «Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το κτίριο έχει πλήρη στατική επάρκεια, είναι απόλυτα ασφαλές και πολύ ανθεκτικό ακόμα και σε ακραία φυσικά φαινόμενα. Κατά συνέπεια, μπορεί να διατεθεί σε κάποιον επενδυτή και να το αξιοποιήσει για να αλλάξει όψη ο Πειραιάς, να αποκτήσει ένα κόσμημα το λιμάνι και όσοι έρχονται διά θαλάσσης στην πόλη μας να βλέπουν κάτι εντυπωσιακό», είπε ο δήμαρχος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης που θα συνοδεύει την προκήρυξη, η αντικειμενική αξία του Πύργου είναι 50 εκατ. ευρώ και η αγοραία αξία του 15.750.000 ευρώ. Το κόστος αποπεράτωσής του θα ξεκινήσει από τα 29 εκατ. ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και 50 εκατ.! Αποτελείται από 22 ορόφους και δύο υπόγεια, με συνολική στεγασμένη επιφάνεια 32.130 τ.μ. Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να διατεθεί το ακίνητο με το μοντέλο της παραχώρησης εκμετάλλευσης για 99 χρόνια με ετήσιο ενοίκιο 900.000 ευρώ.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Στέλιος Γαϊτανάρος είπε ότι ο δήμος θα προτείνει μεικτή χρήση του κτιρίου, δηλαδή, το μισό να γίνει γραφεία και το μισό ξενοδοχείο-εστιατόριο-μπαρ και καφετέρια, αλλά θα συζητήσει και την όποια πρόταση των επενδυτών.

Να σημειώσουμε ότι ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι με βάση τους όρους χρήσης γης που έχουν θεσπιστεί το ακίνητο αυτό δεν πρόκειται να γίνει mall.


Σχολιάστε εδώ