Η σωστή διατροφή πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η σωστή διατροφή πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Η μητρότητα θεωρείται ως το υπέρτατο συναίσθημα που μπορεί να βιώσει μία γυναίκα. Η δημιουργία μίας νέας ζωής, στην αρχή αθόρυβα και μέρα με τη μέρα ολοένα και πιο αισθητά,  είναι το μεγαλύτερο θαύμα της φύσης. Η μητρότητα επιφέρει αλλαγές  σε βιολογικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο, αφού η μέλλουσα μαμά φροντίζει πλέον και για το μωρό της. Η εγκυμοσύνη συνεπάγεται  σημαντικά αυξημένες διατροφικές ανάγκες, αφού η έγκυος δεν πρέπει απλά να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά και στις σωστές ποσότητες, καθώς η μητρική διατροφή αποτελεί τη βάση για μια υγιή κύηση.

Διατροφή και γονιμότητα

Η διατροφή της μέλλουσας μητέρας, είναι καίριας σημασίας τόσο για την έναρξη, όσο και την επιτυχή έκβαση της εγκυμοσύνης. Επηρεάζει άμεσα τη γονιμότητα και τη συνολική αναπαραγωγική υγεία της γυναίκας. Η ανεπάρκεια συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, καθώς και η ανεπαρκής αποθήκευση ενέργειας μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ωορρηξία, τον έμμηνο κύκλο και να δυσχεράνουν την επίτευξη εγκυμοσύνης.    

Όσο σχολαστική και εάν είναι στη διατροφή της, η γυναίκα που επιθυμεί την εγκυμοσύνη, είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλύψει πλήρως τις αυξημένες διατροφικές ανάγκες σε συγκεκριμένα, πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τόσο για την ίδια, όσο και για το νεογνό στα πρώτα στάδια της επερχόμενης κύησης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η εγκυμοσύνη συνήθως γίνεται αντιληπτή μετά τον πρώτο μήνα  όπου ήδη έχουν αρχίσει να σχηματίζονται τα όργανα του εμβρύου, γίνεται κατανοητό πόσο σημαντική είναι η θωράκιση του οργανισμού της μέλλουσας μητέρας με επαρκείς ποσότητες συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών πριν και κατά την έναρξη της εγκυμοσύνης, ώστε να προφυλάξει το έμβρυο από δυσπλασίες και διαταραχές, συντελώντας στην καλή έκβαση της εγκυμοσύνης και στη γέννηση ενός υγειούς τελειόμηνου βρέφους.

Υγιή μωρά… πριν την σύλληψη

Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται διατροφικές ατέλειες, οι οποίες μπορεί να επιβαρύνουν την αναπαραγωγική υγεία της γυναίκας  και να στερήσουν από το μωρό της πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά, πράγμα που εγκυμονεί κινδύνους τόσο για την ίδια, όσο και για το νεογνό. Για το λόγο αυτό, ενδείκνυται η λήψη ειδικών πολυβιταμινούχων σκευασμάτων, τα οποία διαθέτουν κατάλληλη σύνθεση, ιδανική για την κάλυψη των συγκεκριμένων αναγκών.

Το Iofolen Preconception είναι ένα νέο μέλος της οικογένειας ειδικών διατροφικών συμπληρωμάτων Iofolen. Είναι σχεδιασμένο για την πλήρη κάλυψη των διατροφικών αναγκών όλων των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας που επιθυμούν εγκυμοσύνη, εξασφαλίζοντας την καλή αναπαραγωγική τους υγεία και την επιτυχή έναρξη και εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Η σύνθεση του Iofolen Preconception είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις πρόσφατες διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες αναφορικά με τη διαιτητική συμπλήρωση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών πριν τη σύλληψη. Το Iofolen Preconception περιέχει φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β12, τα οποία συντελούν στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών στο έμβρυο (όπως οι δυσπλασίες νευρικού σωλήνα)  και στη μείωση της πιθανότητας γέννησης ελλιποβαρών νεογνών. Περιέχει ιώδιο το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος του εμβρύου από τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Επιπρόσθετα, το Iofolen Preconception περιέχει βιταμίνη D η οποία προστατεύει τόσο την έγκυο από διαταραχές όπως προεκλαμψία, διαβήτης κύησης, κ.α. όσο και το νεογνό από πιθανή κακή ανάπτυξη των οστών, αυξημένο κίνδυνο άσθματος και χαμηλό βάρος γέννησης. Τέλος, το Iofolen Preconception περιέχει ψευδάργυρο για την ενίσχυση της γονιμότητας και της αναπαραγωγικής υγείας.

Η περίοδος πριν τη σύλληψη είναι εξίσου σημαντική με την εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Η κάθε μέλλουσα μητέρα πρέπει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση συγκεκριμένου διαιτολογίου, προσαρμοσμένου στις ανάγκες της κάθε περιόδου, ακολουθώντας παράλληλα τις συστάσεις των ειδικών  για τη λήψη των κατάλληλων πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής. Στόχος η διασφάλιση των ιδανικότερων συνθηκών για την έναρξη και εξέλιξη μιας όσο το δυνατόν καλύτερης εγκυμοσύνης, δίνοντας τα εφόδια στο μωρό σας για ένα υγιές ξεκίνημα.


Σχολιάστε εδώ