Η τύχη χαμογέλασε στην Κύπρο: Εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα στον «Γλαύκο», βίντεο από γεώτρηση

Η τύχη χαμογέλασε στην Κύπρο: Εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα στον «Γλαύκο», βίντεο από γεώτρηση

Κοίτασμα που κυμαίνεται μεταξύ 5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών αποκάλυψε η γεώτρηση της κοινοπραξίας ExxonMobil και Qatar Petroleum στον στόχο «Γλαύκος» στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ ανακοίνωσαν από κοινού ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Αντιπρόεδρος της ExxonMobil Τρίσταν Άσπρεΐ, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη μέχρι στιγμής ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ και με βάση τα επίσημα στοιχεία μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, ανέφερε σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Λακκοτρύπης. Τα αποτελέσματα, πρόσθεσε, καταδεικνύουν το δυναμικό της ΑΟΖ μας διότι πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας ταμιευτήρα.

Από την πλευρά του, ο κ. Άσπρεϊ δήλωσε πολύ ενθαρρυμένος από την ανακάλυψη και πρόσθεσε ότι τους επόμενους μήνες θα γίνουν εργασίες ανάλυσης του κοιτάσματος, στο πλαίσιο επιβεβαιωτικής γεώτρησης, προκειμένου να καθοριστεί το πλήρες δυναμικό του κοιτάσματος. Στον στόχο «Δελφύνη» δεν ανακαλύφθηκαν εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Αποτελέσματα πρώτης φάσης του ερευνητικού προγράμματος της αδειούχου κοινοπραξίας στο Τεμάχιο 10 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείο Ενέργειας η οποία αναφέρει πως ο ταμιευτήρας είναι άριστης ποιότητας και διαθέτει συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf).

Αναλυτικά:

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοινώνει ότι με τη λήξη των εργασιών για τη γεώτρηση «Glaucus-1», έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη φάση του ερευνητικού προγράμματος της κοινοπραξίας των ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited και Qatar Petroleum International Upstream OPC, στο Τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η γεώτρηση «Glaucus-1» ολοκληρώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2019, φθάνοντας στο γεωτρητικό βάθος των 4.200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε βάθος νερού 2.063 μέτρων.

Στη γεώτρηση ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων και βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης που έχει διενεργηθεί, εκτιμάται ότι ο ταμιευτήρας είναι άριστης ποιότητας και διαθέτει συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf). Προκειμένου δε να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ποσότητα φυσικού αερίου που περιέχεται στον ταμιευτήρα «Glaucus-1», θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες περαιτέρω εργασίες αξιολόγησης.

Της γεώτρησης «Glaucus-1» είχαν προηγηθεί οι γεωτρητικές εργασίες στον στόχο «Delphyne-1», οι οποίες διενεργήθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου 2018 και Ιανουαρίου 2019 χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί εκμεταλλεύσιμη συγκέντρωση υδρογονανθράκων.

ΤΟ ΔΗΚΟ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ 

Θετική εξέλιξη η ανακάλυψη εκμεταλλεύσιμων ποσοτήτων Φυσικού Αερίου στο στόχο Γλαύκο Η ανακάλυψη εκμεταλλεύσιμων ποσοτήτων Φυσικού Αερίου στο στόχο Γλαύκο, από τις ExxonMobil & Qatar Petroleum, αποτελεί αναμφίβολα μια πολύ θετική εξέλιξη για την πατρίδα μας.

Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει την πάγια πολιτική στάση του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο ουδέποτε συνέδεσε το ενεργειακό μας πρόγραμμα με τις δικοινοτικές διαπραγματεύσεις και ουδέποτε θεώρησε τη Λύση του Κυπριακού προϋπόθεση για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση του ενεργειακού μας πλούτου. Το Δημοκρατικό Κόμμα καλωσορίζει τα αποτελέσματα της γεώτρησης, αλλά προειδοποιεί ότι η απόσταση που μεσολαβεί ανάμεσα στην ανακάλυψη και την εμπορική εκμετάλλευση ενός κοιτάσματος είναι πολυετής και πολυδάπανη.

Η πικρή εμπειρία του κοιτάσματος  “Αφροδίτη” που λόγω κυβερνητικών αστοχιών και καθυστερήσεων ανακαλύφθηκε το 2011 αλλά δεν θα μπορέσει να παραχθεί το νωρίτερο πρίν το 2022, μας υποχρεώνουν να υπογραμμίσουμε την ανάγκη για:

α) την άμεση ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την κοινοπραξία Shell-Noble-Delek, έτσι ώστε να μην χαθεί η εμπορική ευκαιρία εξαγωγής του αερίου της “Αφροδίτης” στο αιγυπτιακό τερματικό του Ίνκτου. Σε διαφορετική περίπτωση θα χαθεί και ο ορίζοντας ευκαιρίας του 2022.

β) την άμεση επίλυση της εκκρεμότητας που έχει εγείρει η ισραηλινή κυβέρνηση αναφορικά με τη διεκδίκηση μικρού τμήματος των αποθεμάτων του κοιτάσματος Αφροδίτη ώστε να μην τεθούν εμπόδια στην έγκαιρη έναρξη της παραγωγής του.

γ) την εκτέλεση αυτών των διαπραγματεύσεων σε συνθήκες διαφάνειας με τακτική ενημέρωση και συνδρομή των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Η επίσημη ανακοίνωση της ExxonMobil

The well, located in Block 10, encountered a gas-bearing reservoir of approximately 436 feet (133 meters). The well was safely drilled to 13,780 feet (4,200 meters) depth in 6,769 feet (2,063 meters) of water. Based on preliminary interpretation of the well data, the discovery could represent an in-place natural gas resource of approximately 5 trillion to 8 trillion cubic feet (142 billion to 227 billion cubic meters). Further analysis in the coming months will be required to better determine the resource potential. “These are encouraging results in a frontier exploration area,” said Steve Greenlee, president of ExxonMobil Exploration Company. “The potential for this newly discovered resource to serve as an energy source for regional and global markets will be evaluated further.” Glaucus-1 was the second of a two-well drilling program in Block 10. The first well, Delphyne-1, did not encounter commercial quantities of hydrocarbons. Block 10 is 635,554 acres (2,572 square kilometers). ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited is operator and holds 60 percent interest in the block. Qatar Petroleum International Upstream O.P.C. holds 40 percent interest.

Πηγή-φωτο: hellasjournal.com


Σχολιάστε εδώ