Άνω – κάτω έκανε ο Πολάκης κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ!

Άνω – κάτω έκανε ο Πολάκης κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ!

Με αφορμή το δάνειο 100.000 ευρώ και την κόντρα του με τον Στουρνάρα

-Κορυφαίοι υπουργοί αλλά και βουλευτές γύρισαν την πλάτη στον αναπληρωτή υπουργό
-Μετακομίζει από τα Χανιά στη Β΄ Αθήνας

Αναστάτωση και διχασμό προκαλεί στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ η πολιτική συμπεριφορά και πρακτική του Π. Πολάκη, διανθισμένη με αθυροστομίες και απειλές –συγκαλυμμένες ή μη– προς κάθε κατεύθυνση. Με… συνέπεια από πολιτικό ατού να εξελίσσεται σε βαρίδι όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έδωσαν την ευκαιρία (και τη δυνατότητα) στα κόμματα της αντιπολίτευσης να ασκήσουν δριμεία κριτική τόσο στον αναπληρωτή υπουργό όσο και, κυρίως, στον πρωθυπουργό.

Η ΝΔ ειδικώς έφερε το θέμα στη Βουλή, ζητώντας εξηγήσεις για το δάνειο του κ. Πολάκη από την Attica Bank, ύψους 100.000 ευρώ. Η παρέμβαση δε του εισαγγελέα για την υποκλοπή της συνομιλίας του τελευταίου με τον Γ. Στουρνάρα βάρυνε ακόμη περισσότερο το πολι­τικό κλίμα για την κυβέρνηση. Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Τσίπρα ο κ. Πολάκης στις εθνικές εκλογές θα μετακινηθεί από τα Χανιά σε κάποια από τις περιφέρειες της άλλοτε Β’ Αθηνών προκειμένου να διασφαλίσει την εκλογή του.

Κορυφαίοι υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγαν να πάρουν δημόσια θέση, πόσω μάλλον να υπερασπιστούν τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, όπως ενδεχομένως θα ανέμενε εκείνος. Αντίθετα, στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους του καταλογίζουν σοβαρά λάθη και αστοχίες που μπορεί να κοστίσουν στην κυβέρνηση στις ερχόμενες εκλογές. Μετρημένοι στα δάχτυλα ήταν όσοι (Βερναρδάκης, Ξυδάκης κ.ά.) –βουλευτές και χαμηλόβαθμα στελέχη– έσπευσαν να ταχθούν αλληλέγγυοι στον κ. Πολάκη, είτε υποβαθμίζοντας τη σημασία (και τις επιπτώσεις) των πράξεών του είτε εξιδανικεύοντας δηλώσεις και επιλογές του.

Δεν έλειψαν και αυτοί που άσκησαν δημόσια κριτική, όπως ο Ν. Φίλης, ο οποίος ζήτησε να διερευνηθεί το θέμα της υποκλοπής της συνομιλίας Στουρνάρα – Πολάκη, ή ο Στ. Κούλογλου, που επισήμανε ότι με τις πράξεις του ο αναπληρωτής υπουργός προκάλεσε πολιτική ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά δείχνουν ανάγλυφα το κλίμα διχασμού που επικρατεί στα ενδότερα του κυβερνώντος κόμματος. Την ίδια στιγμή ποικίλλουν οι ερμηνείες (εικασίες) ως προς την υποστηρικτική σε γενικές γραμμές στάση που τηρεί ο πρωθυπουργός.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου χαρακτήρισε «πολιτικά κουτσομπολιά» όσα συνέβησαν και διημείφθησαν μεταξύ του κ. Πολάκη και του Γ. Στουρνάρα. Υποβαθμίζοντας με τον τρόπο αυτό τόσο τις έμμεσες απειλές του αναπληρωτή υπουργού προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και το γεγονός ότι η μεταξύ τους συνομιλία υποκλάπηκε –αδιευκρίνιστο από ποιον– και στη συνέχεια διοχετεύθηκε σε φιλικό προς την κυβέρνηση Μέσο Ενημέρωσης («Documento»).

Ταυτόχρονα με την κίνησή του αυτή ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα και προς την πλευρά του κ. Στουρνάρα, επισημαίνοντάς του ουσιαστικά ότι δεν είναι στο… απυρόβλητο. Η επικρατούσα θεωρία είναι ότι ο πρωθυπουργός προσφέρει πολιτική κάλυψη στον κ. Πολάκη για έναν απλό λόγο: Κάνει τη δουλειά που ελάχιστοι άλλοι στην κυβέρνηση έχουν το σθένος να κάνουν. Να συγκρουστούν με τα συμφέροντα και τα Μέσα Ενημέρωσης και τους πάσης φύσεως εχθρούς της κυβέρνησης, να πουν τα πράγματα με το όνομά τους. Με βάση τη θεωρία αυτή, οι επιθέσεις που δέχτηκε ο αναπληρωτής Υγείας από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ («Αυγή», «Εφημερίδα των Συντακτών») ήταν απλά για ξεκάρφωμα. Την ίδια στιγμή που σύμφωνα με άλλη εκδοχή πίσω από τα δημοσιεύματα ήταν το Μέγαρο Μαξίμου, που θέλησε με τον τρόπο αυτό να στείλει μήνυμα στον κ. Πολάκη ότι υπερέβη τα εσκαμμένα και θα πρέπει να μαζευτεί πριν να είναι πολύ αργά.

Γεγονός είναι ότι η κριτική που άσκησαν τα συγκεκριμένα Μέσα ήταν εξαιρετικά σκληρή, πιο σκληρή και από αυτή που κατά καιρούς του έχουν ασκήσει τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ. Πρώτη άνοιξε τον χορό η «Εφημερίδα των Συντακτών», που με αφορμή την κατά κοινή ομολογία απρεπή και κυνική στάση που κράτησε έναντι του εκλιπόντος δημοσιογράφου Β. Μπεσκένη για το θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ έθεσε ευθέως θέμα παραίτησής του από το υπουργικό αξίωμα. Του απέδωσε μάλιστα τον σκωπτικό (υποτιμητικό) χαρακτηρισμό «σαχλαμαρόμαγκας».

Ακολούθησε, λίγα 24ωρα αργότερα, η «Αυγή», που σε σχετικό άρθρο της επαναφέρει στην τάξη τον κ. Πολάκη, τονίζοντας ότι ο αγώνας απέναντι στο σύστημα είναι διαρκής, όμως δεν μπορεί να μεταβάλλεται σε προσωπική υπόθεση. Το τρίτο «χτύπημα» ήρθε από το φιλικά διακείμενο προς την κυβέρνηση «Έθνος», που σε σχετικό άρθρο κατηγορεί τον αναπληρωτή υπουργό ότι «κρίνει ζώντες και νεκρούς, επιθετικά, με σκληρή γλώσσα, με ύφος μάγκα μέγιστου».

Τον εγκαλεί μάλιστα για το γεγονός ότι όταν έρχεται η ώρα να κριθεί για ένα στραβοπάτημά του δεν έχει το δικαίωμα να υβρίζει, ούτε να κλαψουρίζει. Διαφορετικά, «ο μά­γκας ο μέγιστος θα έχει αποδειχθεί πως ήταν αρκουδόμαγκας». Η διένεξη του κ. Πολάκη με τον Γ. Στουρνάρα έκανε –μέσω των ξένων ΜΜΕ– τον γύρο της Ευρώπης. Προκάλεσε την έμμεση αποδοκιμασία της Κομισιόν προς το πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού, ενώ απασχόλησε και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Σχολιάστε εδώ