Ο σύμβουλος καπέλωσε τον υπουργό

Ο σύμβουλος καπέλωσε τον υπουργό

Απειλεί τους πάντες…

-Η Μητέρα Εκκλησία δεν θα επιτρέψει να διασαλευθούν τα δίκαια του ιερού κλήρου, προειδοποίησε το Μαξίμου ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτης Γέρων Πριγκιποννήσων Δημήτριος
-Αμφιλόχιος: Όποιος απειλεί τους Κρητικούς δεν έχει διαβάσει την ιστορία του νησιού ούτε τον Καζαντζάκη

Την ίδια ημέρα, 16 Νοεμβρίου 2018, που η Ιεραρχία απέρριψε ομόφωνα –συμπεριλαμβανομένου του Αρχιεπισκόπου– τη συμφωνία πρωθυπουργού – Αρχιεπισκόπου για τη μισθοδοσία των κληρικών, δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα orthodoxia.info ένα άρθρο με τίτλο «Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ήττα της Εκκλησίας και πολιτικό δώρο στον πρωθυπουργό».

Οι αναγνώστες δεν μπόρεσαν παρά να παρατηρήσουν το οξύτατο άγχος του συγγραφέα να υπερασπιστεί τη συμφωνία, στρεφόμενος με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς κατά της Ιεραρχίας. Κατηγόρησε την Εκκλησία ότι έχει άφθονη «οίηση» –δηλαδή αλαζονεία–, την οποία θα χάσει στο μέλλον και τότε θα τρέχει να παρακαλά την Πολιτεία να της δώσει αυτό που απέρριψε πέρυσι στις 16 Νοεμβρίου. Ξεπερνώντας ακόμα και τον Ν. Φίλη ή τον Ν. Αλιβιζάτο, επιχειρηματολογούσε ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό έρεισμα στη μισθοδοσία, δηλαδή από το 1945 έως σήμερα οι κληρικοί μισθοδοτούνται παρανόμως, και αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να σταματήσει όποτε θέλει τη μισθοδοσία των παπάδων.

Δηλαδή, μετά την κατηγορία για «οίηση» διατύπωσε και ωραιότατη απειλή. Κατηγόρησε την Εκκλησία και ειδικά τους 10.000 ιερείς ότι έχουν τη λογική «τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου πάλι δικά μου».
Κατά τον συγγραφέα εκείνου του άρθρου, η Εκκλησία δεν έχει κανένα δικαίωμα να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας διότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα να αποφασίζει και άρα δεν έχει δικαίωμα ούτε καν να λέει τη γνώμη της.

Ιδού και η δεύτερη απειλή προς την Εκκλησία: Ό,τι και να πείτε, δεν μας νοιάζει, γιατί η κυβέρνηση νομοθετεί ό,τι θέλει, όπως θέλει και όταν το θέλει. Και ακολουθεί και τρίτη απειλή: Το υφιστάμενο καθεστώς θα καταργηθεί ούτως ή άλλως και γι’ αυτό έχετε να διαλέξετε μεταξύ αυτού που σας προτείνει η κυβέρνηση και της κατάργησης κάθε μισθοδοσίας!

Βεβαίως, ο συγγραφέας δεν χάνει την ευκαιρία να εξυμνήσει προσωπικά τον πρωθυπουργό και ιδιαίτερα την απόφασή του να επιδιώξει «συναινετική διευθέτηση» των ζητημάτων με την Εκκλησία, ενώ, αντίθετα, η Εκκλησία δεν μπορεί να αντιληφθεί ούτε τη μεγαλοψυχία της πρότασης, ούτε τις καλές προθέσεις, ούτε το πόσο κερδισμένη είναι. Και καταλήγει ότι η στάση της Ιεραρχίας δίνει το δικαίωμα και νομιμοποιεί κάθε μονομερή βίαιη ενέργεια κατά της Εκκλησίας και των κληρικών, ακριβώς γιατί η Εκκλησία αρνείται να συναινέσει! Με λίγα λόγια, ο συγγραφεύς λέει στην Εκκλησία ότι εφόσον δεν κάθεται να τη σφάξουν με την υπογραφή της, θα τη σφάξουν χωρίς αυτήν, με επιχείρημα ότι δεν συμφώνησε στη σφαγή της!

Το καλύτερο το κρατά για το τέλος, όταν κατηγορεί τους «έμμισθους ιεράρχες» και τους «έμμισθους παπάδες», τονίζοντας ότι δεν νοιάζονται για όσους χειροτονήθηκαν κληρικοί την εποχή των Μνημονίων, αλλά δεν προσλήφθηκαν λόγω των περιορισμών στις προσλήψεις.

Γιατί, όμως, ενδιαφέρει τι έγραψε ένας θεολόγος, χωρίς καθόλου νομικές σπουδές σε μια εκκλησιασιτκή ιστοσελίδα στις 16 του περασμένου Νοεμβρίου, κάνοντας μια τόσο άθλια επίθεση σε όσους διαφώνησαν με τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερωνύμου;

Διότι ο συγκεκριμένος θεολόγος είναι ο συγγραφέας της «βελτιωμένης» πρότασης που έδωσε ο υπουργός Παιδείας στην αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είναι, πλέον, ο εξειδικευμένος σύμβουλος του υπουργού Παιδείας που ανέλαβε να γράψει το περίφημο νομοσχέδιο. Προφανώς αυτό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν χρειάζεται νομική παιδεία, αλλά μόνο θεολογική!

Εάν τα μέλη της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος ή του Οικουμενικού Πατριαρχείου είχαν κάνει τον κόπο να διαβάσουν το άρθρο που αναλύσαμε παραπάνω, δεν θα είχαν αισθανθεί καμία έκπληξη ούτε από το κείμενο που τους δόθηκε ούτε από τα επιχειρήματα που άκουσαν από τον υπουργό Παιδείας για να το αποδεχθούν.

Όλες οι απειλές που διατύπωσε ο Σ. Μητραλέξης στο άρθρο του στις 16/11/2018 διατυπώθηκαν ξανά στις δύο αντιπροσωπείες, διανθισμένες με μικρές δόσεις ειρωνείας, χαμόγελου και υπονοουμένων. Η διαφορά ήταν στο πώς τις αντιμετώπισαν οι δύο αντιπροσωπείες.

Η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος με «ταπεινότητα», όπως είχε ζητήσει ο κ. Μητραλέξης στο άρθρο του, άκουσε το «υπουργικό κατσάδιασμα» (έτσι το χαρακτήρισε ιεράρχης που έχει ιδίαν γνώσιν των συζητήσεων), συζήτησε επί δύο ώρες αυτό ακριβώς που η Ιεραρχία είπε ότι δεν συζητά (δηλαδή το μισθολογικό καθεστώς των ιερέων) και στο τέλος ευχαρίστησε για το «άριστο κλίμα» του διαλόγου, υποσχόμενη να επανέλθει με προτάσεις επί του θέματος το οποίο η Ιεραρχία αποφάσισε ότι δεν συζητά!

Η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν άφησε κανένα περιθώριο για «υπουργικό κατσάδιασμα». Όταν διατυπώθηκαν οι απειλές, ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κρήτης, Μητροπολίτης Κισάμου Αμφιλόχιος, είπε ότι όποιος απειλεί τους Κρητικούς προφανώς δεν έχει διαβάσει ούτε την ιστορία του νησιού ούτε τον Καζαντζάκη.

Η απάντηση εκνεύρισε τόσο πολύ τους κυβερνητικούς ώστε απαίτησαν να μη συμμετάσχει στην αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου που θα επισκεπτόταν τον πρωθυπουργό την επόμενη μέρα.

Τελικά, ύστερα από δύο ώρες σκληρής αντιπαράθεσης, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι ο κλήρος της Κρήτης και των Δωδεκανήσων θα διατηρήσει το υφιστάμενο καθεστώς και μόνο αν συμφωνήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα γίνει συμφωνία με την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αντίστοιχη με αυτήν της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Και ενώ ο υπουργός Παιδείας νόμιζε ότι το μαρτύριο τελείωσε, ο Μητροπολίτης Πριγκιποννήσων δήλωσε δημόσια ότι η μητέρα Εκκλησία ενδιαφέρεται για τον κλήρο όλης της Ελλάδας, ακριβώς γιατί είναι η Μητέρα όλου του Γένους και ότι δεν θα συμφωνήσει ποτέ να «διασαλευθούν τα δίκαια του ιερού κλήρου».
Με μία φράση του ο Μητροπολίτης Γέρων Πριγκιποννήσων Δημήτριος άλλαξε όλη τη συζήτηση και τους συσχετισμούς εντός και εκτός της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η συνέχεια την επόμενη εβδομάδα!

ΥΓ.: Ο Σ. Μητραλέξης, πριν γίνει πρώτος σύμβουλος του υπουργού Παιδείας για την Εκκλησία, προοριζόταν από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών να συμμετέχει στην αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος που θα έκανε διάλογο με το υπουργείο Παιδείας για τα της συμφωνίας της 6ης/11!

Φωτό: pellanews.gr


Σχολιάστε εδώ