Μπλόκο Πατριαρχείου  και κληρικών στη Συμφωνία

Μπλόκο Πατριαρχείου και κληρικών στη Συμφωνία

-Αντίθετη η πλειοψηφία της Ιεραρχίας
-Πρωτοφανής η αφωνία του Αρχιεπισκόπου

Καθόλου καλά δεν είναι τα μαντάτα για την κυβέρνηση από την κατάληξη της συνάντησης της Επιτροπής Διαλόγου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας, στην οποία μετέχει και ο πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, με τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, όπως και από τη συνάντηση που είχε ο υπουργός με την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Κάθε άλλο παρά λευκός καπνός βγήκε.

Αντίθετα, μεγάλωσαν οι αποστάσεις ανάμεσα στις όχι απλώς προθέσεις αλλά αποφάσεις της κυβέρνησης, με δεδομένες τις αλλαγές που θέλει να επιφέρει στις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους, και στις θέσεις της Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ήδη το Μαξίμου έριξε λάδι στη φωτιά με την τροποποίηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, το οποίο κρίθηκε αναθεωρητέο προς την κατεύθυνση της κατοχύρωσης της «θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους», με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο όχι μόνο να μην έχει βγάλει μιλιά, αλλά να έχει εξαφανισθεί από τη δημοσιότητα. Αλλαγή με την οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο διαφωνεί κάθετα.

Η μοναδική εξέλιξη ήταν το ότι δόθηκε σε όλα τα μέλη της Επιτροπής το… προτεινόμενο πλαίσιο Συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας, το οποίο αν δεν υπάρξουν αντιρρήσεις θα κυρωθεί με νόμο. Μια τέτοια εξέλιξη, όμως, φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός, από τη στιγμή που υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις και από την Εκκλησία της Ελλάδος και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και από τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος, ο πρόεδρος του οποίου Γεώργιος Σελλής δήλωσε ότι «δεν έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικό από την αρχική κυβερνητική πρόταση», επισημαίνοντας ότι υπάρχουν 10.000 μικρόφωνα, οι ιερείς που θα φουσκώσουν το κύμα αντίδρασης της κοινωνίας.

Ως γνωστόν, το καυτό θέμα για τους ιερείς είναι η μισθοδοσία τους, που απαιτούν να συνεχίσει να καταβάλλεται όπως γίνεται χρόνια τώρα και δεν δέχονται καμία αλλαγή.


Σχολιάστε εδώ