Μαζεύουν τους ξεχασμένους

Μαζεύουν τους ξεχασμένους

Επιχείρηση άλωσης της Κεντροαριστεράς από Τσίπρα

-Για «εξαγορασθέντες υφυπουργούς που είναι γνωστοί κυνηγοί της καρέκλας» λέει το Κίνημα Αλλαγής

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση του Αλ. Τσίπρα να διεμβολίσει (αλώσει) τον χώρο της Κεντροαριστεράς, με επίκεντρο πά­ντα το Κίνημα Αλλαγής. Ο στόχος διπλός: Αφενός να αναπληρώσει τη φθορά που έχει υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την άσκηση της εξουσίας προσεγγίζοντας νέους ψηφοφόρους. Αφετέρου να «κοντύνει» εκλογικά το Κίνημα Αλλαγής, περιορίζοντας έτσι τις πιθανότητες (δυνατότητες) μιας κυβερνητικής συνεργασίας της Φ. Γεννηματά με τον Κυρ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία.

Πρόθεσή του στις προσεχείς εθνικές εκλογές να ηγηθεί μιας ευρύτερης συμμαχίας των δυνάμεων της Κε­ντροαριστεράς υπό τον… τίτλο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμπαράταξη.

Τους στόχους αυτούς υπηρετούν και οι επιλογές των προσώπων που έκανε ο κ. Τσίπρας κατά τον προ­χθεσινό ανασχηματισμό.

Και πιο συγκεκριμένα η απόφασή του να τοποθετήσει σε κυβερνητικές θέσεις δύο στελέχη που στο παρελθόν είχαν διατελέσει υπουργοί σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά τα τελευταία χρόνια είχαν αποσυρθεί από το πολιτικό προσκήνιο. Τον Θ. Μωραΐτη και το Άγγ. Τόλκα, οι οποίοι στο παρελθόν διατηρούσαν στενή πολιτική σχέση με τον Γ. Παπανδρέου. Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κατέληξε στα συγκεκριμένα πρόσωπα (ελλείψει άλλων προθύμων ενδεχομένως…) υποδηλώνει την αγωνία του να βρει πάσης φύσεως στηρίγματα καθ’ οδόν προς τις εκλογές.

Το Μέγαρο Μαξίμου προβάλλει αυτές τις δύο επιλογές ως μία ακόμη σημαντική κίνηση στο άνοιγμα προς τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Παράλληλα διαμηνύει ότι ανάλογες πρωτοβουλίες θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα και θα αφορούν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, κατ’ αρχήν για τις ευρωεκλογές και στη συνέχεια για τις εθνικές εκλογές. Ρόλο μεσολαβητή μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και των κ. Μωραϊτη και Τόλκα ανέλαβαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, τα οποία κινήθηκαν στο παρασκήνιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν οι αντιδράσεις των τελευταίων που απέτρεψαν την υπουργοποίηση στελεχών όπως ο Γ. Ρα­γκούσης, ο Ν. Μπίστης, ενώ αρνητική ήταν η απάντηση του Χ. Παμπούκη, ο οποίος λέγεται ότι επικαλέσθηκε ανειλημμένες επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις του Κινήματος Αλλαγής αλλά και του Γ. Παπανδρέου για την υπουργοποίηση των κ. Μωραΐτη και Τόλκα. Το Κίνημα Αλλαγής έκανε λόγο για «εξαγορασθέντες υφυπουργούς που είναι γνωστοί κυνηγοί καρέκλας» και τόνισε ότι «η επιχείρηση Τσίπρα για λεηλασία της παράταξής μας πέφτει στο κενό, εκφυλίζεται σε παράγκα Γ’ Εθνικής».
Ανάλογη ήταν η αντίδραση και του Γ. Παπανδρέου, στενοί συνεργάτες του οποίου τόνιζαν ότι η υπουργοποίηση των συγκεκριμένων στελεχών «σε καμιά περίπτωση δεν σηματοδοτεί προσέγγιση ή άνοιγμα του Γ. Παπανδρέου προς τον ΣΥΡΙΖΑ».

Πρόσθεταν ακόμη ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν πρόκειται να μπει σε καμία διαδικασία συναλλαγής με το κυβερνών κόμμα και τον Αλ. Τσίπρα. Σκληρή ήταν και η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, που σημείωσε ότι «η πολυδιαφημισμένη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ εξαντλήθηκε σε δύο βοηθούς κηπουρούς του ΠΑΣΟΚ». Προέτρεψε δε τον κ. Τσίπρα να ανακοινώσει επιτέλους την ημερομηνία των εκλογών, «για να τελειώνει αυτή η φαρσοκωμωδία».

Κατά τα άλλα ο ανασχηματισμός ήταν περιορισμένης έκτασης και αυτή η κίνηση του πρωθυπουργού ενίσχυσε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Αποφεύχθηκαν οι εσωκομματικές αναταράξεις με αλλαγές και καραμπόλες και απλά έγινε αναπλήρωση κενών θέσεων, μια επιλογή που δείχνει ότι στο μυαλό του πρωθυπουργού παραμένει ως επιλογή η προσφυγή στις κάλπες είτε τον Μάιο είτε ακόμα και στα μέσα Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αρνητικός στην πρόταση για ευρύτερο ανασχηματισμό και προτίμησε διορθωτικές κινήσεις μικρής κλίμακας, καθώς δεν ήθελε να δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα και έριδες στον δρόμο προς τις εκλογές.

Προκειμένου να διατηρηθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες αποφασίστηκε και η επιστροφή στην κυβέρνηση της Σίας Αναγνωστοπούλου (μέλος της τάσης των «53»), που τοποθετήθηκε αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την Ευρωπαϊκή Πολιτική.

Ακόμη, παραιτήθηκαν από υφυπουργοί Εργασίας και Εσωτερικών (με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη) οι Νάσος Ηλιόπουλος και Κατερίνα Νοτοπούλου, καθότι θα είναι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές (Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα).

Στις θέσεις τους αξιοποιήθηκαν δύο νέα πρόσωπα, ο βουλευτής Πρεβέζης Κώστας Μπάρκας (άριστη σχέση με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο) και η Θεσσαλονικιά Ελευθερία Χατζηγεωργίου, διευθύντρια του γραφείου του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.


Σχολιάστε εδώ