Π. Κρητικός: Το κύρος της Βουλής απορρέει από τον πρόεδρό της

Π. Κρητικός: Το κύρος της Βουλής απορρέει από τον πρόεδρό της


Του
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Ν. ΚΡΗΤΙΚΟΥ
Ιδρυτικού μέλους του ΠΑΣΟΚ
και πρώην Αντιπροέδρου της Βουλής


Παρακολουθούμε με λύπη τα τεκταινόμενα στη Βουλή. Η κύρια ευθύνη για όλα αυτά ανήκει στον προέδρό της, κ. Βούτση. Μας προκαλούν όχι μόνο θλίψη αλλά και βαθύτατο αίσθημα φόβου για τον κίνδυνο διολίσθησης του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος σε ατραπούς ανεπίστρεπτης εκτροπής.

Η καθημερινή υποβάθμιση των λειτουργιών της, η φαλκίδευση του Κανονισμού δημιουργεί στη συνείδηση των βουλευτών έναν μιθριδατισμό, μια εξοικείωσή της με ευτέλεια.

Τα τεκταινόμενα εντός της αιθούσης απαξιώνουν τον θεσμό στη συνείδηση του λαού και οδηγούν στην πλήρη απόρριψη του Κοινοβουλίου.

Ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου επαναλάμβανε μονότονα: «Κυβερνήσεις έχουν όλα τα καθεστώτα. Κοινοβούλιο έχει μόνον η Δημοκρατία».

Διερωτάται κανείς μήπως είναι αυτό, δηλαδή ο ευτελισμός της Βουλής, επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Τσίπρα και του κ. Βούτση;

Η εύρυθμη λειτουργία της Βουλής είναι η μόνη εγγύηση της λειτουργίας του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος.

Η εκτελεστική εξουσία (κυβέρνηση) από μόνη της δεν αποτελεί εγγύηση για τη λειτουργία του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος.

Ιδίως η αποδυναμωμένη Βουλή, σε συνδυασμό με τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, μεγεθύνει τους κινδύνους κατάλυσης της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

Σήμερα οι θεσμοί της Δημοκρατίας δεν καταλύονται με τα άρματα, καταλύονται διά της φαρμακείας (δηλητηρίασης), η οποία επιχειρείται σταδιακά, συστηματικά στις ρίζες της. Και η κύρια ρίζα της είναι η Βουλή.

Πάντοτε ο πρόεδρος της Βουλής αποτελούσε την εγγύηση της ομαλής λειτουργίας της, με μόνο γνώμονά του την αντικειμενικότητά του, την οποία μεταλαμπαδεύει σε όλα τα μέλη του προεδρείου.

Αυτή η αντικειμενικότητα στη Μεταπολίτευση, ιδιαίτερα κατά τη θητεία του αειμνήστου Γιάννη Αλευρά, ήταν όχι μόνο αυτονόητη αλλά και δεδομένη.

Τραγική εξαίρεση η προεδρία του κ. Βούτση, ο οποίος δεν αντιλαμβάνεται ότι οφείλει να είναι πρόεδρος όλων των βουλευτών.

Αλλά μια τέτοια αντίληψη προϋποθέτει ότι την κομματική σου ταυτότητα οφείλεις να την αφήνεις στο γραφείο σου ή καλύτερα στο κόμμα σου. Δεν δικαιούσαι να τη μεταφέρεις στην έδρα.

Αυτό δίδαξε ο αείμνηστος Γιάννης Αλευράς και το εμπέδωσε σε όλα τα μέλη του προεδρείου.
Είχα την αγαθή τύχη να υπηρετήσω επί 19 συναπτά χρόνια στο προεδρείο της Βουλής.

Από την έδρα έβλεπα 300 βουλευτές ίσους, χωρίς κομματικές αποχρώσεις, με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, που απορρέουν από τον Κανονισμό της Βουλής.

Για την Ιστορία σημειώνω ότι ο πρώτος βουλευτής που ανεκάλεσα στην τάξη ανήκε στο κόμμα μου, το ΠΑΣΟΚ. Έτσι, όμως, εμπεδώθηκε η αντικειμενικότητα του προεδρείου σε όλους τους βουλευτές.
Πρέπει να πληροφορηθεί ο ίδιος ο κ. Βούτσης και τα μέλη του προεδρείου ότι φέρουν την τήβεννο της υπερκομματικής (όχι διακομματικής) τους λειτουργίας.

Δεν υπακούν στην κομματική τους συνείδηση, αλλά υποτάσσονται στη λειτουργία του Κανονισμού της Βουλής και την τήρηση του Συντάγματος.

Κύριε πρόεδρε, να γνωρίζετε ότι το κύρος της Βουλής εκπορεύεται εκ των άνω προς τα κάτω, από την έδρα προς την αίθουσα. Δυστυχώς έχετε αυτοακυρωθεί. Όταν ο πρόεδρος χάνει το κύρος του, το χάνει και η Βουλή.


Σχολιάστε εδώ