Η ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΑΙ Η ΠΟΡΦΥΡΗ ΜΑΓΕΙΑ

Η ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΑΙ Η ΠΟΡΦΥΡΗ ΜΑΓΕΙΑ


Συγγραφέας
ΒΑΛΙΑ ΤΣΙΝΚ
Μεταφραστής
Τάνια Σταύρου


Η Πηνελόπη είναι ένα παράξενο κορίτσι: τα μαλλιά της είναι γκρίζα σαν της γιαγιάς της και ξέρει πάντα τι θα τη ρωτήσει η μητέρα της, προτού καν εκείνη ανοίξει το στόμα της. Όμως ένα πρωί αλλάζουν όλα: η Πηνελόπη ξυπνάει και τα μαλλιά της είναι κατακόκκινα! Ταυτόχρονα, νιώθει μέσα της μια πρωτόγνωρη δύναμη. Την ίδια μέρα μαθαίνει πως ο πατέρας της είναι ακόμη ζωντανός ενώ τόσο καιρό πίστευε πως ήταν νεκρός. Χωρίς να πει τίποτα σε κανέναν, η Πηνελόπη αποφασίζει να τον αναζητήσει. Ούτε που φαντάζεται όμως σε τι περιπέτειες πάει να μπλέξει…

Απόσπασμα βιβλίου

Η Πηνελόπη Γκόβιντερ ήταν ένα παράξενο κορίτσι. Είχε γκριζογάλανα μαλλιά που της έπεφταν ως τα μάτια και μύριζε κάρβουνο. Όταν τη φώναζε η μαμά της, η Πηνελόπη την άκουγε προτού καν η κυρία Γκόβιντερ ανοίξει το στόμα της, κι αμέσως απαντούσε: «Ναι, μαμά, λούστηκα και σήμερα» ή: «Καλά, καλά, θα πάω αμέσως στη γιαγιά τον καφέ της».
Για την Πηνελόπη τα γκριζογάλανα μαλλιά ήταν κάτι το εντελώς φυσιολογικό, τα είχε συνηθίσει πια. Τη μυρωδιά του κάρβουνου σπάνια την αντιλαμβανόταν κι ούτε έδινε σημασία στην ικανότητά της ν’ ακούει τους άλλους προτού καν μιλήσουν. Το μόνο που την απασχολούσε ήταν η ημέρα των γενεθλίων της. Έπεφτε καλοκαίρι, συγκεκριμένα στις δεκατρείς Αυγούστου. Κάθε χρόνο στις δεκατρείς Αυγούστου έβρεχε. Πάντα. Εκτός από την Πηνελόπη, δεν το πρόσεχε κανείς αυτό. Και καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ομπρέλες ή αδιάβροχα, δεν πρόσεχαν ούτε πως η βροχή της δεκάτης τρίτης Αυγούστου δε σε μούσκευε ποτέ.
Όταν η Πηνελόπη, στα έβδομα γενέθλιά της, εξομολογήθηκε στη μητέρα της το παράδοξο της βροχής, εκείνη αρχικά χλώμιασε κι έπειτα την κατσάδιασε: «Δε θέλω ν’ ακούσω κουβέντα για τέτοιες παλαβωμάρες! Αρκετές είχα μέχρι τώρα στη ζωή μου!» Η Πηνελόπη τη ρώτησε τι εννοούσε, αλλά η κυρία Γκόβιντερ κούνησε μόνο το κεφάλι και η Πηνελόπη πίστεψε για μια στιγμή πως είδε ένα δάκρυ ν’ αστράφτει στο μάγουλο της μητέρας. Και καθώς αγαπούσε πολύ τη μητέρα της, αποφάσισε να μην αναφερθεί ποτέ ξανά σ’ αυτή την παράξενη βροχή. Ούτε στα όγδοα γενέθλιά της, ούτε ποτέ.
Η Πηνελόπη και η μητέρα της ζούσαν μαζί με τη γιαγιά Ερλίντα και την γκρίζα γάτα Κουκού σε ένα μικρό, μονίμως παγωμένο ξύλινο σπιτάκι στα περίχωρα, δίπλα στα βαλτώδη δάση. Η Πηνελόπη αγαπούσε πολύ το σπίτι της, κι ας μην είχε τις συνηθισμένες ανέσεις. Πάνω απ’ όλα το αγαπούσε επειδή έμοιαζε σαν να ήταν καλυμμένο με δέρμα δράκου. Κι αυτό γιατί παλιότερα οι τοίχοι του ήταν κατακόκκινοι, κι η μητέρα τούς είχε περάσει από πάνω με σκούρα πράσινη μπογιά. Κάθε χρόνο, μετά τις μπόρες του καλοκαιριού, η πράσινη μπογιά έτρεχε από τα σανίδια του κι από κάτω ξεπρόβαλλε όλο και περισσότερο από το παλιό κόκκινο χρώμα. Μέχρι που κάποια στιγμή το σπίτι γινόταν κοκκινοπράσινο εμπριμέ.
Ο πατέρας της Πηνελόπης δε ζούσε μαζί τους στο δρακόσπιτο. Για την ακρίβεια δε ζούσε πουθενά, γιατί είχε πεθάνει όταν η Πηνελόπη ήταν μικρή. Της έλειπε, παρόλο που δεν τον είχε γνωρίσει αρκετά. Το μόνο που είχε από κείνον ήταν η γάτα του, η Κουκού, και μια παλιά ασπρόμαυρη φωτογραφία, πολύ ταλαιπωρημένη από το πέρασμα του χρόνου. Στη φωτογραφία φαινόταν ένας μακρυμάλλης άντρας που αγκάλιαζε χαμογελαστός τη μαμά της Πηνελόπης – η οποία είχε μια στρογγυλή κοιλιά, που έκρυβε μέσα την Πηνελόπη μωρό, και καθόλου ρυτίδες στο κούτελο. Εκτός απ’ αυτά τα δυο δεν υπήρχε τίποτα μέσα στο σπίτι που να θυμίζει τον πατέρα. Η κυρία Γκόβιντερ είχε χαρίσει όλα του τα πράγματα, γιατί της έφερναν θλίψη. Η Πηνελόπη στενοχωριόταν λιγάκι γι’ αυτό. Θα ’θελε πολύ να μάθει περισσότερα για τον πατέρα της και πίστευε πως τα προσωπικά του αντικείμενα θα τη βοηθούσαν να τον γνωρίσει καλύτερα. Μερικές φορές, όταν ρωτούσε για κείνον, η γιαγιά Ερλίντα έλεγε: «κρίμα που το παλικάρι δεν είναι πια στη ζωή», αλλά η μαμά παρέμενε σιωπηλή…

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ


Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η ΒΑΛΙΑ ΤΣΙΝΚ γεννήθηκε το 1976 στο Ίνγκολσταντ και εργάζεται για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια ως χορογράφος και δασκάλα μουσικοκινητικής. Ζει στο Βερολίνο με τον σύζυγο και τα δύο παιδιά τους.
Το Η ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΑΙ Η ΠΟΡΦΥΡΗ ΜΑΓΕΙΑ ήταν υποψήφιο για τρία βραβεία παιδικής λογοτεχνίας στη Γερμανία και την Ελβετία.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Σειρά: Μικρή πυξίδα (για παιδιά και εφήβους)
Ηλικία: 9-13
Κατηγορία: Λογοτεχνία, Περιπέτεια
ISBN: 978-618-01-2745-4
ISBN Ebook: 978-618-01-2746-1

 


Σχολιάστε εδώ