Και ο Μάρτιος στην ατζέντα του Μαξίμου για εκλογές

Και ο Μάρτιος στην ατζέντα του Μαξίμου για εκλογές

-Στο συρτάρι ο ανασχηματισμός
-Ποιοι θέλουν κάλπες τον Μάιο και ποιοι τον Οκτώβριο

Ενέσεις… αισιοδοξίας κάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου και επιμένουν ότι η διαφορά της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις σιγά σιγά ψαλιδίζεται, παρά το γεγονός ότι η αξιωματική α­ντιπολίτευση προηγείται σε πολλές δημοσκοπήσεις και με διψήφια διαφορά, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί του Αλέξη Τσίπρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στο εσωτερικό του οποίου υπάρχει ευρύτερη συζήτηση για την πορεία του κόμματος και της κυβέρνησης την επόμενη περίοδο, αναπροσαρμόζει τη στρατηγική του με το βλέμμα στις βουλευτικές εκλογές, ακόμα και στα τέλη Μαρτίου (24 ή 31 Μαρτίου ή 7 Απριλίου), ωστόσο υπάρχουν και σκέψεις για κάλπες το φθινόπωρο. Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος υπάρχουν δύο γραμμές όσον αφορά τον χρόνο προσφυγής στις κάλπες. Υπάρχει μία ομάδα, αποτελούμενη από κορυφαία στελέχη, μεταξύ αυτών οι Π. Σκουρλέτης, Ν. Βούτσης, Ν. Φίλης, που τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής εθνικών εκλογών στις 26 Μαΐου, ταυτόχρονα με τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Υπάρχει όμως και μία δεύτερη ομάδα, την οποία συγκροτούν στελέχη της νέας γενιάς (Ν. Παππάς, Δ. Τζανακόπουλος, Αλ. Χαρίτσης, Στ. Καλογήρου), που είναι υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας (Οκτώβριος).

Όλα θα εξαρτηθούν από τις μετρήσεις που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας την επόμενη περίοδο και όπως λένε όσοι γνωρίζουν τις εσωτερικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θα λάβει τις οριστικές του αποφάσεις εντός του προσεχούς δεκαημέρου. Γι’ αυτόν τον λόγο πάγωσε και ο ανασχηματισμός και ουδείς στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν συζητά και προφανώς δεν διαρρέει για επικείμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Και αυτό διότι όλοι αναμένουν να αξιολογήσουν την κατάσταση και τα νέα δεδομένα, αν και υπάρχουν πολλά περιστατικά (π.χ. οι αγροτικές κινητοποιήσεις κ.ά.) που λειτουργούν ως επιταχυντές φθοράς.

Ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού εξάλλου ολοκληρώνεται σιγά σιγά. Η Συμφωνία των Πρεσπών ψηφίστηκε και μόλις προχθές επικυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το Πρωτόκολλο Ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ακολουθούν οι ψηφοφορίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος, οι ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις, τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ θα προωθηθεί και η συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας. Ουσιαστικά σε 15 μέρες όλες οι βασικές εκκρεμότητες θα έχουν κλείσει και άρα λύνο­νται και τα χέρια του πρωθυπουργού προκειμένου να πάει νωρίτερα σε εκλογές και όχι τον Μάιο, σύμφωνα με τις εισηγήσεις ιστορικών στελεχών (π.χ. Νίκου Βούτση και Γιάννη Δραγασάκη), ή στο τέλος της τετραετίας, όπως ήθελε αρχικά.

Προσβλέπουν στους αναποφάσιστους
Από τις αναλύσεις που γίνονται στο πρωθυπουργικό γραφείο προκύπτει ότι το κλειδί της εκλογικής μάχης είναι οι αναποφάσιστοι. Και γι’ αυτό κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι με τόσο μεγάλο αριθμό αναποφάσιστων ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να κερδίσει και όχι να χάσει δυνάμεις, παρά την πίεση που δέχεται εξ αριστερών και τις εσωτερικές γκρίνιες.

Εκτός από τους αναποφάσιστους η στρατηγική στοχεύει στους δημοσίους υπαλλήλους και σε κατηγορίες εργαζομένων με χαμηλά εισοδήματα, που θα ενισχυθούν από την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι είναι ανοιχτό το πολιτικό παιχνίδι, ανησυχητικές όμως είναι οι χαμηλές πτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, καθώς οι θετικές κρίσεις είναι χαμηλά για τον πρωθυπουργό.

Ιδιαίτερη σημασία δίνουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο και στις έντονες διεργασίες στα δεξιά της ΝΔ, με τις διάφορες κινήσεις που γίνονται και ενδέχεται να πλήξουν το στρατηγικό σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη και να του στερήσουν εκλογικές δυνάμεις.

Παράλληλα, από το Μέγαρο Μαξίμου αμφισβητούν έντονα τις δημοσκοπήσεις, λέγοντας ότι διαφέρουν μεταξύ τους ανάλογα με το δειγματοληπτικό σχέδιο, το ερωτηματολόγιο και τις κλίμακες, την ποιοτική συλλογή δεδομένων, τη στατιστική ανάλυση και τα εργαλεία. Επίσης υποστηρίζουν ότι οι δημοσκοπήσεις γίνονται με κατάλογο ερωτηθέντων προ κρίσης και βασικό μέσο επικοινωνίας το σταθερό τηλέφωνο και άρα αποκλείονται δυναμικά τμήματα της κοινωνίας από τη μέτρηση.

Οι τρεις παράγοντες
Τρεις παράγοντες πάντως επιτρέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις συζητήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, να ατενίζει το μέλλον με σχετική αισιοδοξία: Πρώτον, η συσπείρωση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αρκετά χαμηλά, ενώ της ΝΔ έχει ξεπεράσει το 85%. Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγαλύτερα αποθέματα ψηφοφόρων για να αυξήσει το ποσοστό του. Δεύτερον, στην κλίμακα Αριστεράς / Δεξιάς (1 έως 10), οι αναποφάσιστοι εμφανίζονται να κινούνται πολύ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ παρά στη ΝΔ. Τρίτον, δεν θεωρούν ότι τα αριστερά κόμματα εκτός Βουλής απειλούν τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πιστεύουν ότι θα υπάρχει πρόβλημα για τη ΝΔ με τα κομματίδια της Δεξιάς, ειδικά εάν συνασπιστούν.

Η κεντρική εκτίμηση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι εάν συνεχιστεί η βελτίωση της εικόνας του Αλέξη Τσίπρα, αυτό θα συμπαρασύρει και τη δημοτικότητα της κυβέρνησης τις επόμενες εβδομάδες και άρα του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα, υπογραμμίζεται ότι τα διάφορα μέτρα που ψηφίζονται θα επιδράσουν θετικά στο εκλογικό σώμα.

Μπορεί για τους αναλυτές η μεγάλη «μαύρη τρύπα» για το κυβερνών κόμμα να θεωρείται η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται να ανησυχούν, υπό την έννοια ότι αυτή επιδρά κυρίως στον χώρο της Δεξιάς και δεν επηρεάζει το κοινό στο οποίο απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ποντάρουν στους μετανάστες
Ιδιαίτερη σημασία δίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου στον μεγάλο αριθμό των ψηφοφόρων που θα ψηφίσουν πρώτη φορά, αλλά και στους μετανάστες που έχουν αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα και θα συμμετάσχουν στις εκλογές.

Αυτές οι δύο κατηγορίες ψηφοφόρων είναι ένα πολύ κρίσιμο μέγεθος για τις εκλογές, ενώ είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο ότι, π.χ., στον Δήμο Αθηναίων, δηλαδή στην Α’ Αθήνας, οι μετανάστες που θα ψηφίσουν είναι περίπου 43.000.

Η εικόνα που υπάρχει για τον ΣΥΡΙΖΑ στην επαρχία, σύμφωνα με ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, είναι καλύτερη απ’ ό,τι παρουσιάζεται. Στην Αττική υπάρχει πρόβλημα στο πάλαι ποτέ Υπόλοιπο και στην Α’ Πειραιά, ενώ σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Πειραιά και είναι ισοδύναμος με τη ΝΔ στη Β’ Αθήνας.

Μεγάλη ζημιά κάνουν οι Πρέσπες
Βαρύ κλίμα επικρατεί σε πολλές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και η ανάκαμψή του απαιτεί πολύ χρόνο. Η Συμφωνία των Πρεσπών επιδρά αρνητικά σε πολύ μεγάλο βαθμό, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι από το πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι μακροπρόθεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει πόντους. Μέχρι στιγμής, πάντως, το κλίμα παραμένει βαρύ σε νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης και εκεί αυτήν τη στιγμή πέφτει και το μεγαλύτερο βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Αυτή η ατμόσφαιρα επιδρά όμως και στον προεκλογικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ εντοπίζονται «μαύρες τρύπες» τις οποίες επιχειρεί να κλείσει η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, με κίνδυνο όμως πολιτικά να πέσει μέσα. Όσα εξελίσσονται στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό ρίχνουν βαριά τη σκιά τους σε διάφορες περιοχές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σε αρκετές περιπτώσεις, αδυνατώντας να βρει ισχυρούς υποψηφίους με δυνατότητα ευρύτερης παρέμβασης, κατέληξε να στηρίζει πρόσωπα που έχουν τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ, παρά το γεγονός ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ της ηγεσίας των δύο κομμάτων.

Εκλογές στις 26 Μαΐου βλέπει ο Μητσοτάκης

Πεπεισμένος ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου, ταυτόχρονα με αυτές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης. Βεβαιότητα η οποία στηρίζεται στον τρόπο που κινείται τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, με την άκρατη παροχολογία, τις εξαγγελίες για προσλήψεις στο Δημόσιο κ.ά.

Παράλληλα, η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης, ούτως ώστε να υπάρχουν προσδοκίες για αναστροφή του πολιτικού κλίματος.

Παρά ταύτα, στην Πειραιώς δεν έχουν αποκλείσει εντελώς το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας, σε μια κίνηση απόγνωσης, να προσπαθήσει να εξαντλήσει την τετραετία, μεταθέτοντας τις εθνικές εκλογές για το φθινόπωρο. Σε μια τέτοια περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης θα προσδώσει στις ευρωεκλογές του Μαΐου χαρακτήρα εθνικών εκλογών, αλλά και δημοψηφίσματος, προκειμένου ο ελληνικός λαός να εκφράσει την αποδοκιμασία του για την κυβέρνηση.

Η προεκλογική καμπάνια, όπως και οι ομιλίες του κ. Μητσοτάκη δεν θα επικεντρωθούν στην Ευρώπη, αλλά στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Την οικονομία, τα εθνικά θέματα, με επίκεντρο το ζήτημα με τα Σκόπια, τα ελληνοτουρκικά, τη Δικαιοσύνη κ.ά. Στόχος του κ. Μητσοτάκη, μια ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας, που θα χειροτερεύσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν ότι μια διαφορά δέκα μονάδων στις ευρωεκλογές θα γίνει 15 στις εθνικές εκλογές, καθώς θα περάσει στον κόσμο τη βεβαιότητα ότι οι εθνικές εκλογές έχουν κριθεί οριστικά και αμετάκλητα.


Σχολιάστε εδώ