Φώτης Κουρμούσης: Προς ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό 59.000 επιχειρήσεις για «κούρεμα» και ρύθμιση χρέους, διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων

Φώτης Κουρμούσης: Προς ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό 59.000 επιχειρήσεις για «κούρεμα» και ρύθμιση χρέους, διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων

Ο ειδικός γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης μίλησε στον 105,5 Στο Κόκκινο.

Μέχρι το τέλος του 2019, «μπορείς να ρυθμίσεις όλα τα χρέη προς τράπεζες και εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία (όχι απαραίτητα σε όλα). Μπορούν να ενταχθούν όλων των ειδών οι επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες ή μεγάλες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκι ή επιτηδευματίες (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, δικηγόροι, ασφαλιστές, δημοσιογράφοι, κτλ., οποιοσδήποτε δεν είναι μόνο μισθωτός ή συνταξιούχος) και οι αγρότες», είπε ο κ. Κουρμούσης, ενώ καλύπτονται και ιδιωτικά χρέη.

Η αίτηση για εξωδικαστικό συμβιβασμό γίνεται ηλεκτρονικά «για όλα τα χρέη. Καλούνται όσοι χρωστάς να δουν την αίτησή σου. Συμφωνούν ή δεν συμφωνούν, ψηφίζουν και εφόσον η πλειοψηφία συμφωνήσει (το 60% των χρεών) τότε η λύση επιβάλλεται σε όλους», συνέχισε ο κ. Κουρμούσης. Στην διαδικασία μπορούν να ενταχθούν και χρέη «κάτω των 20.000 ευρώ, με άλλη διαδικασία, πιο τυποποιημένη, που δεν φτάνει ως τις 120 δόσεις, αλλά λιγότερες».

Αντίθετα, δεν μπορεί να γίνει αίτηση για μέρος των συνολικών χρεών, «υπάρχει λόγος, διότι ο νόμος λέει ρητά ότι κάθε πολίτης πρέπει να πληρώνει μόνο από περίσσευμά του, αφού καλύψει τις λειτουργικές δαπάνες. Κάποιος π.χ. βγάζει 1.000 ευρώ και ξοδεύει 900 ευρώ για να λειτουργήσει, του μένουν 100 ευρώ. Αν “τα έχει βρει” με την τράπεζα και του παίρνει 90 ευρώ, τι να ρυθμίσει με τους υπόλοιπους; Πρέπει όλοι μαζί να μοιραστούν το περίσσευμα», όπως διευκρίνισε. «Προφανώς και δεν “τα έχει βρει”, του πήρε ό,τι έχει και δεν έχει… τον έχουν κοροϊδέψει. Εμείς λέμε “έλα εδώ να τα ξαναρυθμίσουμε, να δεις που θα πάρεις καλύτερη ρύθμιση”».

Κάποιος που δεν είναι εξοικειωμένος με τα διαδικτυακά συστήματα, όπως π.χ. το Taxisnet, «καλύτερο είναι να πάει σε κάποιον ειδικό… όχι ότι θα κοπεί, αλλά μπορεί να κάνει λάθη, ενδεχομένως να μην διεκδικήσει τα μέγιστα οφέλη. Πολύς κόσμος δεν ξέρει ότι μπορεί να πάρει διαγραφή προστίμων, προσαυξήσεων κεφαλαίου… έρχονται και λένε “θέλω 120 δόσεις”. Του λέμε π.χ. ότι “το χρέος σου είναι 20.000 ευρώ, τα μισά είναι πρόστιμα. Δεν θες να τα διαγράψουμε;”. “Α, ναι! Γίνεται αυτό; Δεν το ήξερα;”… δεν ξέρουν τα οφέλη», τόνισε ο κ. Κουρμούσης. «Μπαίνει το εισόδημα, αφαιρούνται όλες οι υποχρεωτικές, οι εύλογες δαπάνες για να ζήσει και να λειτουργήσει η επιχείρηση (ΔΕΚΟ, εργαζόμενοι, προμηθευτές, κτλ.). Ό,τι περισσέψει, διανέμεται σε όλους τους πιστωτές. Μετά από 10 χρόνια, το κράτος ό,τι πήρε πήρε και το υπόλοιπο διαγράφεται. Οι τράπεζες μπορούν να φτάσουν στα 20 χρόνια και μετά το υπόλοιπο διαγράφεται».

«Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 5.000 αιτήσεις όλων των ειδών… από αυτές 1.100 έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς, με ευνοϊκές ρυθμίσεις, κούρεμα χρέους, κτλ. Οι υπόλοιπες είναι στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές. Το τελευταίο διάστημα με την απλοποίηση των διαδικασιών, έχουν ξεκινήσει να ετοιμάζουν αίτηση περίπου 59.000 επιχειρήσεις», όπως ανέφερε ο ίδιος.

Κάποιος που θέλει πληροφορίες μπορεί να επισκεφτεί την ιστοθέση της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr) ή να έρθει σε κάποιο από τα 24 γραφεία της σε όλη την Ελλάδα, με ένα τηλέφωνο στο 213-212-5730, για να μιλήσει, δωρεάν και εμπιστευτικά αναζητώντας συμβουλές.

 


Σχολιάστε εδώ