Λύσαμε και το πρόβλημα του γείτονά μας, του φίλου μας του Ζάεφ…

Λύσαμε και το πρόβλημα του γείτονά μας, του φίλου μας του Ζάεφ…

ΔΗΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ
Του Μάκη Κουρή


…που ξαφνικά τον αγαπήσαμε και γίναμε χαλί να μας πατήσει. Και του κάναμε όλα τα χατίρια. Άλλωστε, είχε όλα τα πιστοποιητικά, ευρωπαϊκά και αμερικανικά. Ξαφνικά, όλοι αγάπησαν τα Σκόπια.

Και έτρεξαν να κλείσουν την πόρτα στον Ρώσο, τον μπαμπούλα… Τον λογαριασμό, όμως, τον πληρώνει το μόνιμο κορόιδο της γειτονιάς, η Ελλάδα. Που τη θεωρούν δεδομένη, μας θεωρούν δεδομένους, πρόθυμους διά πάσαν εξυπηρέτηση… Και μάλιστα είμαστε και υπερήφανοι που έχουμε τέτοιους προστάτες…
Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσαμε…

Και περιμένουμε στο ακουστικό μας, πρόθυμοι για όποια άλλη παράδοση μας ζητήσουν… Τι να πεις; Μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας…


Όλα τα είχαμε, η φαγωμάρα μεταξύ των σεισμολόγων μάς έλειπε. Δυστυχώς, είναι μια κολόνια που κρατάει από τότε που ο Βαρώτσος και οι συνεργάτες του απέδειξαν με το ΒΑΝ που έφτιαξαν ότι μπορεί να προβλεφθεί ο σεισμός. Η αφορμή ήταν ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ στην Πρέβεζα τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης. Και η σύγκρουση ανάμεσα στους δύο σεισμολόγους, τον Άκη Τσελέντη και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, πήρε διαστάσεις. Με θύμα την αγωνία του πολίτη…


Και να ήταν μόνο αυτό… Όπου και να κοιτάξεις, η Ελλάδα σε πληγώνει… Η Σάμος, που έχει την ατυχία να είναι κύρια πύλη εισόδου προσφύγων, έχει καταντήσει απάνθρωπη φυλακή. Χώρος όπου στοιβάζονται άνθρωποι. Πάνω από 4.200 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες «ζουν» σε υποδομές που είναι για 700 άτομα! Και τη νύφη την πληρώνουν οι κάτοικοι του νησιού, που κινδυνεύει να χάσει το αύριό του. Και για την Αθήνα πέρα βρέχει…


Υπάρχουν, όμως, και καλά νέα. Όπως αυτά που βγαίνουν από την έκθεση του ΟΟΣΑ, με βάση την ανάλυση των στοιχείων από τον ΣΕΒ. Η Ελλάδα έχει το επίπεδο ποιότητας ζωής που διαθέτουν χώρες με υψηλότερες υλικές υποδομές, όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία, το Ισραήλ, η Κορέα, ακόμη και οι ΗΠΑ.

Το πιο σημαντικό, όμως, το οποίο μάλιστα είναι και παγκόσμια αποκλειστικότητα, είναι οι επιδόσεις των Ελλήνων στη συμμετοχή στα κοινά, με το 70,9% (έναντι 32,8% στις χώρες του ΟΟΣΑ) του πληθυσμού από 16 έως 65 ετών να δηλώνει ότι έχει λόγο στις αποφάσεις που παίρνει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, ο μέσος Έλληνας έχει καθαρό διαθέσιμο εισόδημα 14.400 ευρώ τον χρόνο, ενώ το 14% του εργατικού δυναμικού είναι στην ανεργία για έναν χρόνο. Ένα άλλο στοιχείο που ξαφνιάζει είναι ότι τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα ζήσουν πάνω από 81 χρόνια.


Έχει πάρει σβάρνα τις κεντρικές πόλεις και πηγαίνει από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη ο Ευάγγελος Βενιζέλος για να παρουσιάσει το νέο βιβλίο του και στη συνέχεια απαντάει σε ερωτήσεις που έχουν και πολιτικό αντικείμενο.

Με την ευκαιρία, να πω ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει πού θα είναι υποψήφιος, μετά τη δήλωσή του ότι δεν θα είναι ξανά στο ψηφοδέλτιο της Θεσσαλονίκης. Οι πληροφορίες λένε ότι μάλλον θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και ενδεχομένως να είναι ο πιο σίγουρος για πρόεδρος της Βουλής μετά τις εκλογές.


Σχολιάστε εδώ