Βαρθολομαίος: Όχι στις συνταγματικές αλλαγές!

Βαρθολομαίος: Όχι στις συνταγματικές αλλαγές!

Το είπε στον Τσίπρα στην εικοσάλεπτη συνάντηση που είχαν

-Στην ίδια γραμμή και ο Αρχιεπίσκοπος
-Έρχεται η Επιτροπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη Συμφωνία «Σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας»

Κατηγορηματικά αντίθετος είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στις αλλαγές που θέλει να κάνει η κυβέρνηση με τη συνταγματική αναθεώρηση στο άρθρο 3 του Συντάγματος που αναφέρεται στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας και συγκεκριμένα στο προοίμιο που λέει ότι «επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού». Και αυτό το επισήμανε ο κ. Βαρθολομαίος στην εικοσάλεπτη συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στην ίδια γραμμή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη είναι και η Εκκλησία της Ελλάδος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, η οποία στη συνεδρίασή της την περασμένη Τρίτη ομόφωνα αποφάσισε να στείλει στη Βουλή υπόμνημα (το οποίο δεν δόθηκε στη δημοσιότητα) με τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος «επί της διαδικασίας συνταγματικής αναθεωρήσεως και τις προτεινόμενες προς αναθεώρηση διατάξεις για τις σχέσεις Κράτους και Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος και τον θεσμό της Οικογένειας», όπως ακριβώς αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Το Φανάρι διαφωνεί και με τη Συμφωνία «Κράτους – Εκκλησίας», την οποία συνήψαν τον περασμένο Νοέμβριο Ιερώνυμος και Τσίπρας, χωρίς να ενημερωθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δεδομένου ότι αφορά και τους ιερείς που υπάγονται σε αυτό είτε διοικητικά (Κρήτη, Δωδεκάνησα) είτε πνευματικά (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, Νησιά Β. Αιγαίου). Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου έχει ενημερωθεί –σε κλίμα κάθε άλλο παρά καλό– από τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον οποίο είχε επισκεφθεί επί τούτου για τις καίριες ενστάσεις του.

Και ήδη, εν όψει της κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την… αναμόρφωση των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, συμφωνήθηκε να έρθει στην Αθήνα Επιτροπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου (την οποία πριν από τρεις εβδομάδες είχαν αρνηθεί να δεχθούν ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος), προκειμένου να συζητηθούν οι αλλαγές που θα γίνουν, στη βάση των απαιτήσεων που έχει το Φανάρι, το οποίο θεωρεί ότι πρέπει να ενταχθούν στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου.

Επικεφαλής της Επιτροπής του Πατριαρχείου είναι ο Μητροπολίτης Πριγκιποννήσων Δημήτριος, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα Μητροπόλεων «Νέων Χωρών» (Β. Ελλάδος). Επίσης, θα μετέχει και ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, διευθυντής του γραφείου του Πατριαρχείου στην Αθήνα.

Να σημειώσουμε ότι με την περιβόητη Συμφωνία είναι αντίθετη η συντριπτική πλειονότητα της Ιεραρχίας αλλά και όλος ο ιερός κλήρος, καθότι οι κληρικοί τίθενται εκτός Δημοσίου και το ποσό της μισθοδοσίας τους θα το καταβάλλει για ένα διάστημα το κράτος ως… επιδότηση της Εκκλησίας.


Σχολιάστε εδώ