Χριστιανική λειτουργία με τον Πάπα στην καρδιά του Ισλάμ!

Χριστιανική λειτουργία με τον Πάπα στην καρδιά του Ισλάμ!

Για πρώτη φορά έγινε επίσκεψη Ποντίφικα στην Αραβική Χερσόνησο και αυτό το έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έφτασε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είχε συναντήσεις με μουσουλμάνους και πολιτικούς ηγέτες και χοροστάτησε σε ανοικτή λειτουργία, σε ανοικτό χώρο, ενώπιον 135.000 περίπου καθολικών, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στη χώρα, όπου η χριστιανική θρησκεία είναι ανεκτή, φθάνει η πρακτική της να είναι διακριτική.

Στα ΗΑΕ ακολουθείται μια πιο μετριοπαθής εκδοχή του Ισλάμ και ανέχονται την ύπαρξη χριστιανικών χώρων λατρείας, στους οποίους συχνάζουν αλλοδαποί πιστοί, με την προϋπόθεση να είναι διακριτικοί και να αποφεύγουν τον προσηλυτισμό. Μέχρι τώρα ουδέποτε είχε γίνει δημόσια λειτουργία.

Στις συνομιλίες που είχε ο Πάπας υπογράμμισε την ανάγκη της «θρησκευτικής ελευθερίας» και ζήτησε από όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής να διασφαλίσουν «τα ίδια δικαιώματα υπηκοότητας για τους ανθρώπους κάθε θρησκείας».

Οι εποχές των «θρησκευτικών» εκστρατειών και πολέμων και του αναγκαστικού προσηλυτισμού των κατακτημένων φαντάζουν πολύ μακρινές.

• Στο πλαίσιο αυτής της περιοδείας, σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, παραδέχθηκε πως έχουν υπάρξει περιπτώσεις που κληρικοί κακοποιούσαν σεξουαλικά μοναχές, ενώ σε συγκεκριμένη περίπτωση τις χρησιμοποιούσαν σαν σκλάβες του σεξ.

Όπως είπε, ο προκάτοχός του Πάπας Βενέδικτος «είχε το θάρρος να διαλύσει ένα εκκλησίασμα γυναικών που ήταν σε συ­γκεκριμένο επίπεδο, επειδή είχε εισέλθει σε αυτό η σκλαβιά γυναικών –σκλαβιά ακόμα και στο σημείο της σεξουαλικής σκλαβιάς– από πλευράς των κληρικών ή των ιδρυτών» (του εκκλησιάσματος).

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Βατικανού ανακοίνωσε ότι το συγκεκριμένο εκκλησίασμα βρισκόταν στη Γαλλία.

Πολλές μαζεμένες αποκαλύψεις στη διάρκεια της θητείας του Πάπα Φραγκίσκου.

Τουλάχιστον τολμάει να τα παραδεχθεί δημόσια, σπάζοντας το «απόστημα» της σιωπής.

Φωτό: haniotika-nea.gr


Σχολιάστε εδώ