Χωρίς λευκό καπνό η συνάντηση για τον αντικαταστάτη του νόμου Κατσέλη

Χωρίς λευκό καπνό η συνάντηση για τον αντικαταστάτη του νόμου Κατσέλη

Χωρίς λευκό καπνό ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των διοικήσεων των τραπεζών για το νέο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη. Η συζήτηση κράτησε περίπου δύο ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cnn.gr, μπορεί η διαπραγμάτευση για το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας να ήταν πιο παραγωγική από ό,τι τις προηγούμενες φορές, ωστόσο δεν βρέθηκε κοινό έδαφος σε όλα τα ζητήματα.

Αν και στις 28 Φεβρουαρίου εκπνέει το προστατευτικό πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως έως τότε υπάρχει χρόνος για μια καλή συμφωνία.

Η βασική πρόταση που αποτελεί αντικείμενο συζήτησης προβλέπει ότι:

– Η αντικειμενική αξία για το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας τοποθετείται στα 120.000 ευρώ και το εισόδημά των δικαιούχων έως τα 20.000 ευρώ. Εκτός από τα στεγαστικά, στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας μπορούν να ενταχθούν και επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια που έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη. Στο νέο πλαίσιο προστασίας θα μπορούν να ενταχθούν όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν «κόκκινο» στεγαστικό δάνειο, ανεξαρτήτως της επαγγελματικής ιδιότητάς τους.

-Το «κούρεμα», η επιμήκυνση και η ρύθμιση (μείωση επιτοκίου) του δανείου θα αποφασίζονται από την τράπεζα και τον δανειολήπτη, με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας που είναι σε ισχύ. Ωστόσο, το «κούρεμα», όπου αποφασίζεται, θα γίνεται στο τέλος της διάρκειας του δανείου, κι αφού θα καταβάλλονται οι δόσεις. Το επιτόκιο του ρυθμισμένου δανείου θα έχει ως βάση το Euribor συν 150–200 μονάδες βάσης.


Σχολιάστε εδώ