Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Διαψεύσετε ή απολογηθείτε για τα περί Καταλονοποίησης της Μακεδονίας

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Διαψεύσετε ή απολογηθείτε για τα περί Καταλονοποίησης της Μακεδονίας

“Με πολύ μεγάλη έκπληξη διάβασα στον εγχώριο Τύπο ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση σας με την καγκελάριο Μέρκελ της είπατε ότι δεν θα επιτρέψετε η Βόρεια Ελλάδα να γίνει Καταλονία”, είπε ο Αλ. Τσίπρας προς τον κ. Μητσοτάκη.

«Παρομοιάσατε την Ελληνική Μακεδονία με μία αυτόνομη περιφέρεια του Ισπανικού κράτους;» ρώτησε σε αιχμηρό τόνο ο πρωθυπουργός τον κ. Μητσοτάκης θυμίζοντας ότι στην Καταλονία μιλούν διαφορετική γλώσσα κι ανήκουν σε διαφορετική εθνότητα από τους Ισπανούς κι έχουν για χρόνια αποσχιστικές τάσεις που εντάθηκαν με το πρόσφατο δημοψήφισμα.

«Έχετε δύο επιλογές. Ή θα διαψεύσετε καθαρά και ξάστερα το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της “ΕΣΤΙΑΣ”. Ή θα πρέπει να απολογηθείτε δημόσια. Πρωτίστως, απέναντι στους Βορειοελλαδίτες. Οι οποίοι ούτε αποσχιστικές τάσεις έχουν, ούτε μιλούν άλλη γλώσσα, ούτε έχουν άλλη εθνότητα», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Σε άλλος σημείο της ομιλίας του ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε στον Κ. Μητσοτάκη ότι «δεν θα καλωσορίσετε τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας ως «Σκοπιανό πρωθυπουργό», γιατί δεν θα γίνετε πρωθυπουργός, δεν σας αφήνει η εθνικιστική τάση του κόμματός σας» αναφερόμενος στην κάλυψη που προσέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ στην «ατυχή» δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη ότι δεν αποδέχεται τις αλλαγές που έφερε η Συμφωνία των Πρεσπών στο όνομα της Βόρειας Μακεδονίας.

“Τσάμπα μαγκιά” Μητσοτάκη τα περί βέτο στην ένταξη στην ΕΕ

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα περί βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ που επανέλαβε ο Κ. Μητσοτάκης μιλώντας για «τσάμπα μαγκιά». Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε δηκτικά ότι η «δήθεν θαρραλέα» στάση του Κ. Μητσοτάκη θα αργήσει γιατί η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ αναμένεται για το … 2030. Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε παρόλα αυτά τον Κ. Μητσοτάκη να απαντήσει αν η χώρα μας «έχει ή δεν έχει συμφέρον από την Ευρωπαϊκή πορεία των γειτόνων της;»

Αν ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει τα περί βέτο στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Βαλκάνια δεν αμφισβητεί μόνο μια πάγια εθνική θέση, αλλά και μια διαχρονική ευρωπαϊκή θέση, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να είναι “πιο σοβαρός” όταν καταπιάνεται με εθνικά θέματα. Τον κατηγόρησε ότι δεν είχε αναχωρήσει ακόμη το αεροπλάνο που θα τον μετέφερε στην Τουρκία για τη συνάντηση με το Πρόεδρο Ερντογαν και ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να κάνει δηλώσεις και να προκαταβάλει ότι η επίσκεψη θα αποτύχει. “Πριν δείτε τα αποτελέσματα είχατε βγάλει διάγνωση ότι δεν ήταν καλά προετοιμασμένοι” και την επόμενη μέρα “οι σοβαροί αναλυτές σας και τα στελέχη σας, έμειναν μόνο να σχολιάζουν το χρώμα μιας γάτας που έτυχε να περάσει από μπροστά μου την ώρα μιας ιδιαίτερου ιστορικού φορτίου επίσκεψης σε ένα μνημείο του ελληνισμού και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς”. “Ίσως γιατί”, σχολίασε, “το χρώμα της γάτας συμπίπτει με το χρώμα της αντιπολιτευτικής σας ρητορικής και κριτικής στα εθνικά μας θέματα”.

Μέχρι σήμερα όλες σας οι κινήσεις είναι υπονόμευσης της προσπάθειας

Ο Αλ. Τσίπρας είπε προς τον κ.Μητσοτάκη ότι με τις πλάτες τους κ. Βέμπερ έρχεται ο πρόεδρος της ΝΔ να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα. “4,5% δεν είχατε υπογράψει;”, του είπε.

«Εσείς διατυμπανίζατε πως: η χώρα δεν θα βγει από τα μνημόνια, δεν θα βγούμε στις αγορές, θα μειωθούν οι συντάξεις, δεν θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, ότι είναι σικέ το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σε όλα διαψευσθήκατε κ. Μητσοτάκη», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός και τόνισε πως «έχετε πέσει μέσα σε όλες τις παγίδες που έχετε στήσει».

“Εγώ θα ήθελα για άλλη μια φορά να καλωσορίσω από αυτό εδώ το βήμα τη Βόρεια Μακεδονία, μια φιλική προς την Ελλάδα χώρα, μια χώρα η οποία θα πρέπει να είναι στήριγμα και όχι αντίπαλος για τις προσπάθειες μας να εγκαθιδρύσουμε την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή”, είπε ο πρωθυπουργός.


Σχολιάστε εδώ