Επίσκεψη στην Τουρκία  του Τσίπρα με μεγάλα ρίσκα

Επίσκεψη στην Τουρκία του Τσίπρα με μεγάλα ρίσκα

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα πάει στην Τουρ­κία από τις 5 μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, όπου θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση που του έχει απευθύνει τουλάχιστον δύο φορές ο τούρκος Πρό­εδρος.

Έμπειροι διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα εκφράζουν προβληματισμό για τη νέα συνάντηση κορυφής, που δεν γίνεται μόνο εν μέσω διαρκώς κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο αλλά και γιατί η Τουρκία, διά του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν, έχει ανοίξει όλα τα θέματα, όλο το εύρος των μονομερών διεκδικήσεων της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας.

Και εμμέσως πλην σαφώς «δείχνει» το Διεθνές Δικαστή­ριο της Χάγης, για να πάνε πακέτο όλες ανεξαιρέτως οι διεκδικήσεις της Τουρκίας και όχι μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας, που η Ελλάδα θεωρεί ότι είναι η μόνη διαφορά της οποίας η επίλυση περνά από τη Χάγη.

Διπλωματικοί και πολιτικοί κύκλοι ε­κτιμούν ότι η επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία, ειδικά αυτή την περίοδο, είναι ένα είδος «προληπτικής διπλωματίας», προκειμένου να αποφορτίσει το κλίμα.

Η εκτίμηση είναι ότι θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο να μην ανταποκριθεί ο πρωθυπουργός στην πρόσκληση Ερ­ντογάν, αλλά ταυτόχρονα το ταξίδι του κρύβει πολλές παγίδες και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να εγκλωβιστεί στην ατζέντα Ερντογάν. Επιδίωξη της Αθήνας είναι να παραμείνει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία και προσωπικά με τον Ερντογάν.

Οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς από αυτή την επίσκεψη είναι ελάχιστες. Όπως εκτιμούν έμπειροι πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι, δεν αναμένεται ούτε εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ούτε επανεκκίνηση των διε­ρευνητικών επαφών ούτε αποφάσεις για σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, ούτε καν κάποια ώθηση σε οικονομικό επίπεδο.

Το ρίσκο από αυτό το ταξίδι είναι μεγάλο, λένε έμπειροι διπλωμάτες, καθώς είναι πολύ πιθανό να βάλει ο Ερντογάν όλο το φάσμα των τουρκικών διεκδικήσεων στο τραπέζι των συνομιλιών ή να ανοίξει θέμα Θράκης, όπως έκανε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2017.

Έμπειρος διπλωμάτης σημείωνε ότι ο Ερντογάν διεμήνυσε καθαρά στον έλληνα πρωθυπουργό να πάει στην Τουρκία για να συζητήσουν για την «ειρήνη στο Αιγαίο, που είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών».


Σχολιάστε εδώ