Μετά τον χωρισμό άρχισαν οι αψιμαχίες

Μετά τον χωρισμό άρχισαν οι αψιμαχίες

Παρά το συναινετικό διαζύγιο…

-Για τι κατηγορεί τον Τσίπρα ο Καμμένος
-Στόχος του να πάρει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ

Μεθοδευμένο (άρα και συναινετικό) από κάθε άποψη ήταν το διαζύγιο Τσίπρα – Καμμένου, προκειμένου οι δύο πλευρές να έχουν τις λιγότερες απώλειες. Αυτό ακριβώς προκύπτει ξεκάθαρα από τον τρόπο που εξελίχθηκαν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και τους χειρισμούς που έγιναν από κάθε πλευρά.

Που είχαν ως βασικό στόχο να μην εκτραχυνθούν τα πράγματα και πληγούν πολιτικά, κινούμενοι αμφότεροι με το βλέμμα στραμμένο προς τις εκλογές.

Όλα έγιναν ήσυχα και χωρίς εντάσεις, ούτε καταγγελίες, ούτε σχόλια, ούτε καν υπαινιγμούς. Μπορεί ο κ. Τσίπρας να αποφάσισε ότι ο κύκλος της συγκυβέρνησης πήρε τέλος, δεν ήθελε ωστόσο ο κ. Καμμένος να βγει από την ιστορία… ισοπεδωμένος για έναν απλό λόγο: Να μπορεί να κατέβει στις επόμενες εκλογές και να κόψει ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία.

Ενδεικτικό της προσυνεννόησης που είχε γίνει είναι ότι, πρώτον, ορισμένοι από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ γνώριζαν το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων και, δεύτερον, ο διάδοχος του κ. Καμμένου στο υπουργείο Άμυνας είχε επιλεγεί και ήταν γνωστός από το τέλος Δεκεμβρίου.

Ο κ. Καμμένος από την πλευρά του διέγραψε τους Ελ. Κου­ντουρά και Β. Κόκκαλη, που δεν παραιτήθηκαν από τις υπουργικές θέσεις και έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά δεν έκανε το ίδιο με τους Θ. Παπαχριστόπουλο και Κ. Ζουράρι. (Σε μια τέτοια περίπτωση θα βρισκόταν με λιγότερους από πέντε βουλευτές και θα έχανε το προνόμιο να μιλάει στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.) Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο κ. Παπαχριστόπουλος έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι κόντρα στη γραμμή του κόμματος και θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Καθ’ οδόν προς τις εκλογές θα χρησιμοποιήσει ως όπλο τη ρήξη του με τον πρωθυπουργό για το θέμα των Σκοπίων. Θα κινηθεί στη βάση ότι «εγώ ήμουν κατά της Συμφωνίας, αλλά ο κ. Τσίπρας με ξεγέλασε ως προς τον χρόνο κύρωσης της Συμφωνίας».

Παράλληλα θα εμφανίζεται υπέρ των δικαίων της Μακεδονίας, από το περιβάλλον του άφηναν να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να δώσει το «παρών» και στο σημερινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Στόχος του προέδρου των ΑΝΕΛ είναι να δώσει έμφαση στα εθνικά θέματα, στην προσπάθειά του να συσπειρώσει όσο περισσότερους μπορεί από τον χώρο της Δεξιάς, μεταξύ αυτών και τους απογοητευμένους από τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Το διαζύγιο μπορεί να ήταν συναινετικό, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν και αψιμαχίες. Στη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Καμμένος έστρεψε τα πυρά του κατά του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον ότι αθέτησε δύο φορές τη συμφωνία μαζί του. Την πρώτη όταν είχε δεσμευθεί ότι η κύρωση της Συμφωνίας θα έρθει στη Βουλή μετά τις εκλογές.

Και τη δεύτερη όταν του είχε υποσχεθεί ότι το θέμα της Συμφωνίας θα το συζητήσουν εκ νέου τον Μάρτιο. Με τον τρόπο αυτό υπηρετεί το βασικό αφήγημά του, «εγώ έδωσα μάχη για τη Μακεδονία, αλλά ο πρωθυπουργός μού είπε ψέματα».

Τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε επιτεθεί κατά του Ν. Βούτση, αναφερόμενος στις… προνομιακές σχέσεις που δια­τηρεί ο γιος του με τον Δ. Κουφοντίνα. Αλλά κατ’ επανάληψη και κατά του Ν. Κοτζιά, με υπαινιγμούς ακόμη και για χρηματισμούς στο θέμα της Συμφωνίας. Η δύσκολη θέση που έχει περιέλθει ο κ. Καμμένος με τη φυγή βουλευτών του καθώς και ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του κάνει ορισμένους στην κυβέρνηση να ανησυχούν.

Για το ενδεχόμενο, στην προσπάθειά του να ενισχύσει την εκλογική απήχηση του κόμματός του, να υπερβεί τα όρια και αναπτύξει πολεμική εναντίον όχι μόνον της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Φωτο: iefimerida.gr

 


Σχολιάστε εδώ